Cele mai citite
 


Gripa nouă, o 'urgie' în beneficiul companiilor farmaceutice (experţi ruşi)
miercuri, 11 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În realitate, nu există niciun fel de pandemie de aşa-numită gripă porcină sau nouă, iar întreaga isterie legată de virusul A H1N1 nu este decât o modalitate de îmbogăţire în particular a companiilor farmaceutice, au declarat marţi, într-o conferinţă de presă la Moscova, reprezentanţi ai Asociaţiei de experţi din domeniul medical (OSDM), care au contestat atât pericolul reprezentat de maladia A H1N1, cât şi măsurile pe care le iau autorităţile sanitare din diferite ţări pentru stoparea epidemiei, relatează Novâi Reghion.
'Dacă virusul A este sau nu periculos? Să calculăm rata mortalităţii, adică raportul dintre cei care s-au contaminat şi cei care au murit. Este uşor să-i contabilizezi pe cei care au murit. Cu numărul celor afectaţi lucrurile sunt mai dificile. Pe ansamblu, testele au stabilit diagnosticul de gripă nouă la patru din zece persoane. Deşi deznodământul letal nu poate fi calculat cu exactitate, se poate spune cu siguranţă că rata mortalităţii în cazul îmbolnăvirilor cu gripa A este mult mai mică decât în cel al virozelor clasice', susţine vicepreşedintele asociaţiei menţionate Vasili Vlasov.

Gripa nouă are o particularitate - îi afectează cel mai frecvent pe tineri, dar, în mod fundamental, acest fapt nu schimbă nimic - virusul nu este înalt patogen, mai spune el.

'Când se schimbă termenii, trebuie să ne aşteaptăm la manipulări. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a schimbat definiţia pandemiei după care se ghida - boală răspândită şi foarte severă. În cazul virusului A H1N1 nu avem de a face cu o boală severă, ci doar cu una cu răspândire largă', apreciază un alt reprezentant al din stafful organizaţiei amintite, Saveli Başcinski.

Preşedintele OSDM, Kiril Danişevski, a analizat în acest context cazul Ucrainei. Potrivit datelor oficiale, în Ucraina s-au înregistrat 60 de cazuri letale la 200.000 de îmbolnăviri, spune el, apreciind că nu toate cazurile de contaminare sunt înregistrate oficial, ci doar cele grave. Astfel, rata mortalităţii este de aproximativ 1,5 la 10.000 de îmbolnăviri, în condiţiile în care şi în cazul celor mai slabe pandemii rata mortalităţii este de două cazuri la o mie de bolnavi. În cazul Ucrainei, rezultă 3 morţi la 10.000 de contaminări. În acest fel, cu o rată de cazuri letale atât de mică, este ridicol de calificat situaţia din Ucraina ca pandemie de gripă, consideră expertul rus, doctor în ştiinţe medicale şi medicină experimentală.

Potrivit experţilor ruşi, A H1N1 nu este mai periculos decât o viroză clasică. Foarte des persoanele afectate se însănătoşesc de la sine, fără a recurge la niciun fel de medicaţie şi nici măcar nu ştiu că au fost bolnave de 'teribila gripă porcină'.

Dar demonizarea virusului A şi inducerea stării de frică şi panică în conştiinţa maselor este profitabilă pentru mulţi, în special pentru companiile farmaceutice şi structurile implicate în gestionarea situaţiei legate de virus, susţin aceştia. De exemplu, OMS obţine bugete mai mari, importanţă şi influenţă, diverse institute şi producători de medicamente - comenzi pentru conceperea şi fabricarea de vaccinuri şi preparate noi. În timp ce oamenii mor de frică să nu moară, concernele farmaceutice obţin venituri de miliarde de dolari. Funcţionarii - posturi, iar ziariştii - teme de senzaţie. În Ucraina, epidemia de gripă nouă a ajuns instrument în lupta politică, argumentează experţii.

'Una din cauzele panicii este că prea mulţi factori sunt interesaţi în vânzări mari de produse farmaceuticei', consideră vicepreşedintele OSDM, Vasili Vlasov, argumentând că de vânzarea vaccinurilor sunt interesaţi în primul rând producătorii din domeniu.' Ei produc, deci trebuie să-şi realizeze marfa, dacă produsul se cumpără atunci numai muncesc pe stoc, ci primesc comenzi importante', spune el, subliniind că 'toate medicamentele şi vaccinurile sunt nocive'.

Experţii OSDM nu exclud cazuri letale, de invaliditate, de afectare a sistemului nervos central în cadrul campaniei de vaccinare care a început în Rusia. 'Toate campaniile de vaccinare au fost însoţite de decese şi efecte dăunătoare pentru sănătatea umană', trage un semnal de alarmă şi preşedintele Ligii în apărarea drepturilor pacienţilor, Aleksandr Saverski.

Gripa este o problemă serioasă, nu poată fi tratată cu uşurinţă, dar în prezent nu există niciun indiciu că ar urma să ne confruntăm cu o pandemie, susţin experţii OSDM, recomandând oamenilor să se calmeze şi să nu mai cumpere cu nemiluita medicamente. Să se adreseze medicului doar în cazuri severe, întrucât cea mai proastă recomandare este ca într-o situaţie de epidemie toţi cei cu simptome ale bolii să se îmbulzează prin policlinici, spun ei.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rusia ameninţă să-şi suspende participarea la OMS Rusia şi-ar putea suspenda calitatea de membră a Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) dacă informaţiile apărute în presa occidentală despre complicitatea scandaloasă dintre consultanţii OMS şi marile companii farmaceutice în decretarea pandemiei de gripă porcină se vor adeveri, a avertizat vineri Igor...
Experţii OMS, care au pornit lupta globală cu gripa nouă, suspectaţi de corupţie Pandemia de gripă porcină s-ar putea dovedi a fi una din cele mai grandioase afaceri de corupţie din timpurile noastre, la această concluzie au ajuns jurnaliştii danezi care au investigat relaţiile de afaceri dintre o seamă de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi unele dintre cele mai...
Rusia: Gripa porcină a făcut cel puţin 50 de morţi de la venirea iernii Cel puţin 50 de persoane au murit din cauza gripei produse de virusul A/H1N1 în Rusia de la începutul iernii, potrivit unor date obţinute de AFP din declaraţiile autorităţilor regionale, în contextul în care contagiunea cu acest virus pare să se fi accentuat în această ţară.
Şi dacă virusul H1N1 este doar o răceală? Virusul H1N1 se pregăteşte să marcheze primul său an de viaţă cu un bilanţ plin de surprize: o rată a mortalităţii cu mult inferioară celei prevăzute /0,018% sub cea a gripei de sezon/, o scădere a spitalizărilor în SUA şi Europa tocmai în zilele în care exista temerea unui apogeu al maladiei şi numeroase...
Armenia: Gripa porcină a făcut trei morţi de la începutul anului (minister) Trei oameni au murit de gripă porcină (gripă tip A (H1N1)) în Armenia de la începutul anului, a declarat, luni, Ministerul armean al sănătăţii, citat de AFP.
Gripa nouă provoacă reacţii diferite în lume - de la panică la indiferenţă Numărul victimelor gripei pandemice A/H1N1/ a trecut de 5.712 de decese, cu 700 de morţi suplimentare /+14%/ într-o singură săptămână, potrivit celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, citat de agenţiile internaţionale de presă, dar evoluţia epidemiei este receptată diferit...