Cele mai citite
 


Fitoterapia in diabet
miercuri, 11 noiembrie 2009   ::   2 Comentarii :: :: Nutritie, Diabetul, Diete
 

In mod special, in ultimii 10 ani, s-au facut cercetari stiintifice amanuntite asupra plantelor utilizate de diverse popoare pentru actiunea lor hipoglicemianta.

In acest sens , este interesant de semnalat faptul ca una si aceeasi specie, de exemplu Catharantus roseus este utilizata in tratamentul traditional al diabetului, de catre comunitati umane situate la mare distanta unele de altele (Filipine - Africa de Sud - Australia - India). Unii alcaloizi din planta administrati unui numar mare de bolnavi diabetici , in cantitate de 100 mg/1kg corp, s-au dovedit a fi, in ceea ce priveste actiunea, echivalenti Tolbutamidei (sulfamida antidiabetica cea mai larg utilizata in tratamentul diabetului).


Pana in prezent, rezultatele cele mai bune in tratamentul pancreatitelor si al diabetului, prin mijloace fitoterapeutice, au fost obtinute asociind extractele selective din cele mai multe plante sau plantele ca atare , neprelucrate prin procedee chimice.
Aceste plante contin glicozite sterolice si flavonozide. La unele specii, efectul hipoglicemiant dispare prin prin uscarea plantei la temperaturi de peste 400C sau prin infuzare. In alte cazuri, efectele hipoglicemiante depind de starea de maturizare a fructului. Este cazul bananelor, la care fructele verzi scad glicemia, pe cand cele coapte ii cresc nivelul. Unele substante active din plante actioneaza numai in prezenta unor cantitati minime de celule pancreatice beta (insulinoproducatoare), actiunea lor fiind realizata prin intermediul insulinei.

La numerosi pacienti tratati cu extracte de frunze de
afin , s-a constatat reducerea semnificatica a dozelor de insulina necesare zilnic. Administrarea fructelor de afin are un efect hipoglicemic. In formele usoare de diabet zaharat , preparatele din afin pot chiar inlocui insulina , mai ales daca se asociaza si cu alte plante cu actiune hipoglicemianta. Totusi, trebuie retinut ca substantele active din afin nu dau rezultate satisfacatoare in formele medii sau severe de diabet , sau in diabetul infantil. Fructele se pot consuma proaspete, uscate sau congelate, cate 50-100g pe zi, in cure de 2 saptamani pe luna.Tratamentul se va face intermitent, cu pauze intre serii.

Din infuzia preparata dintr-o lingura de frunze de
afin la o cana cu apa se beau 2 cani pe zi timp de 10 zile. Extractul apos, preparat la rece prin macerarea a doua linguri de frunze in 250 ml apa, timp de 6 ore, se bea in cantitate de 2 cani pe zi. Pulberea din fructe uscate se ia cate jumatate de lingurita, in putina apa, de 3 ori pe zi. Frunzele de anghinare contribuie si ele la scaderea glicemiei - infuzie.

Infuzia preparata din frunze de dud. Decoctul dintr-o lingura de teci de fasole maruntite. Se recomanda ca adjuvante frunzele de nuc, frunzele de
salvie , frunzele de urzica si radacina de brusture , toate sub forma de infuzie, preparata dintr-o lingura de planta la o cana cu apa.Se beau 2-3 cani pe zi, exceptand radacina de brusture care se prepara sub forma de decoct, o lingura de planta la o cana cu apa, din care se beau 2 cani pe zi.
 

 

Notare
Comentarii
de dum
salut acest articol.mi-ar fi fost de folos mai multe amanunte.de ex. cum ai putea da jos cateva kg. fara sa mai iei siofar si astfel sa elimini reactiile adverse care sunt f. neplacute atunci cand ai si alte complicatii.

de florina
Amarylul mi-a fost dat de medic avand o glicemie a jeun 6,10 asta in contextul unei hepatite C .Ce parere aveti ?iau 1mg pe zi

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Diabetul zaharat - întrebări şi răspunsuri utile Diabetul zaharat este definit ca o cantitate anormal de mare de zahăr în sânge. Cel mai adesea este descoperit cu ocazia unui bilanţ de sânge: periodic sau înaintea unei intervenţii chirurgicale sau, chiar în faţa unei stări generale de rău şi oboseală. Sunt şi situaţii când diagnosticul se face în...
Diabetul Cei mai multi oameni cred ca hrana pe care o consuma este transformata in energie si atata tot. Ignora faptul ca organismul munceste pentru ei, digera hrana si converteste hidratii de carbon intr-un tip de zahar numit glucoza, care patrunde in fluxul sangvin.
Diete pentru diabet Regimul dietetic este deosebit de important in toate tipurile de diabetzaharat si trebuie respectat indiferent de tratamentul medicamentosurmat. Pentru a fi eficient, regimul trebuie sa fie individualizat in functiede varsta, sex, activitate fizica, preferinte alimentare, dar si deeventualele boli asociate(...
Diabetul, cauza si efect - limba engleza Ce determina aparitia diabetului si care sunt efectele acestuia.
Dieta cu indice glicemic scazut Trebuie sa lamurim de la bun inceput ce este indicele glicemic si cu ce ajuta el intr-o dieta . Povestea lor incepe in 1981 cand un medic american a inceput sa studieze modul in care alimentele bogate in carbohidrati modifica nivelul zaharului din sangele bolnavilor de diabet.
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Frunzele de afin, de nuc sau tecile de fasole - folosite în cazul diabetului Rădăcina proaspătă de brusture, frunzele de afin, de nuc sau tecile de fasole pot fi folosite în terapia iniţială sau concomitentă în cazul diabetului zaharat.