Cele mai citite
 


Alimente usor digerabile
miercuri, 11 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Nutritie, Gastroenterologie, Alergologie si Imunologie
 

Multi oameni sufera de probleme digestive ce prezinta simptome precum balonarea, indigestie, flatulenta, alergii alimentare etc. Beneficiile dietelor adoptate pentru a tine in frau aceste simptome - eliminarea unor alimente, restrictionarea carbohidratilor, regim disociat, dieta bazata pe proteine etc. sunt limitate in timp, efectul lor disparand, de regula, odata cu adoptarea dietei usuale, cand simptomele reapar.

 

Explicatia e simpla: in ciuda dietelor adoptate, nu s-a intreprins nimic care sa refaca functia digestiva, sa repare si sa vindece tractul digestiv, ci doar s-au eliminat niste alimente. De multe ori, modul cand abordam probleme initiale poate duce la afectiuni si manifestari mult mai grave.


Consumul constant de alimente pune presiune pe sistemul nostru digestiv. Prin urmare e bine ca macar din cand in cand sa consumam alimente usor digerabile pentru a permite sistemului digestiv sa se relaxeze. Exista cateva argumente care sustin ideea consumului de alimente usor digerabile:
 
·         Ajuta atunci cand traversam o boala sau ne recuperam dupa o boala
·         Ne poate ajuta sa scadem in greutate (dace ne dorim asta)
·         Diminueaza numarul problemelor cauzate de consumul excesiv de colesterol
·         Ne ajuta sa ne recuperam dupa o interventie chirurgicala.

Ce sunt alimentele usor digerabile?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa facem o mica prezentare a grupurilor de alimente: zaharuri, carbohidrati, proteine si grasimi. Organismul uman necesita nutrienti din toate cele patru categorii de nutrienti. Cel mai usor de procesat si de asimilat sunt zaharurile. Carbohidratii necesita ceva mai mult timp si energie. Proteinele trebuie impartite in simple si compuse, cele simple necesitand mai putin timp pentru a fi procesate decat cele compuse. Grasimile constituie cel mai greu de procesat grup de nutrienti.
Alimentele usor digerabile sunt cele formate in principal din nutrienti simpli, acestia fiind mai usor descompusi in procesul digestiei: zaharuri, proteine simple si carbohidrati. Intrucat organismul are nevoie si de aportul de vitamine si minerale care e adus de proteinele compuse si de grasimi, acestea nu vor fi complet eliminate dintr-o dieta cu alimente usor digerabile, ci vor fi consumate in cantitati mici.
 
Alimente usor digerabile:
Fructele si legumele contin, in genere, o cantitate ridicata de carbohidrati usor digerabili. Acestea mai contin alti doi nutrienti importanti: apa si fibre importante pentru ameliorarea digestiei. Vegetalele crude sau fierte sunt mai usor de digerat decat cele prajite.  

Cerealele – pentru a fi usor digerabile, acestea nu trebuie gatite cu grasimi sau ulei. Proteinele simple sunt deseori tranformate in proteine compuse in timpul gatitului.
 
Alimente usor digerabile:
·         Legume&Fructe:
asmatui
boabe de mazare verzi
cartofi
castravete decojit
dovleac
fasole verde
frunze de salata tanara
mar
mladite de soia
morcov
rosie
spanac
sparanghel
usturoi
zucchini decojit
·         Cereale:
mladite de grau
orez
orz
ovaz
porumb proaspat

Alimente greu digerabile:
·         Legume&Fructe:
Andive
ardei iuti
broccoli
ceapa
cicoare
ciuperci
conopida
gulia
mazare congelata/conservata
naut
praz verde
radacina de telina
ridichea neagra
soia uscata (galbena)
tofu
varza
varza de Bruxelles
Vinete
·         Cereale:
Grau
couscous
grau-negru
secara


 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Top 6 alimente probiotice pentru imunizarea organismului Cine ar fi crezut ca acum, in prag de sezon rece, sanatatea intregului nostru organism poate depinde doar de cateva mici microorganisme: probioticele! Aceste bacterii benefice si microbi care traiesc in intestine au un rol important in digestie insa mai mult decat atat, sunt un adevarat...
Refluxul gastric - sfaturi alimentare pentru vindecarea naturala In jur de 20 % dintre adulti sufera de boala refluxului gastro-esofagian. Cauzele refluxului de acid gastric includ sarcina, herniile hiatale, o dieta nesanatoasa si un dezechilibru al acidului gastric, toate avand ca rezultat regurgitarea acidului care genereaza neplacutele simptome de reflux...
Top 5 sucuri pentru detoxifiere O cura de detoxifiere nu inseamna infometare si nici o alimentatie dusa la extreme, insa este intotdeauna eficienta pentru corp, cat timp nu-ti privezi organismul de nutrienti esentiali. Sucurile de fructe si legume pot fi o modalitate foarte buna de a initia procesul de slabire sau a da un restart...
Alimentaţia sănătoasă – Împărţirea raţiei calorice pe principii alimentare Pe lângă stabilirea necesarului caloric, se impune asigurarea acestuia din anumite principii alimentare, într-o anumită proporţie. Dacă se respectă raportul optim dintre diferitele grupe alimentare, necesarul caloric al organismului va fi asigurat de proteine (12-15%), lipide (28-30%) şi glucide (55-60%)...
"Alimente interzise pe timp de vara" Dupa o iarna lunga, friguroasa, in care hainele groase au ascuns destul de bine cateva kilograme in plus, a venit vara, cand excesele din timpul iernii trebuie sterse cu buretele. Ce mancam vara pentru a putea slabi sanatos si frumos sau numai pentru a ne mentine un tonus adecvat?
Consumaţi iaurt: ajută la echilibrarea dietei, după răsfăţurile culinare de Sărbători Produsele lactate reprezintă o componentă importantă în alimentaţia zilnică, având un conţinut bogat în nutrienţi esenţiali, necesari pentru creşterea şi menţinerea muşchilor si oaselor, la orice vârstă. Pe lângă faptul că iaurtul este o sursă naturală de proteine şi calciu, acesta echilibrează...