Cele mai citite
 


Peste 20 de milioane de francezi sunt supraponderali sau obezi
joi, 12 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un francez adult din doi poate fi considerat în prezent cu greutate normală. Obezitatea creşte îngrijorător: această boală cronică afectează 6,5 milioane de persoane (14,5% din populaţia adultă), dintre care aproape 3 milioane sunt obezi înregistraţi în ultimii 12 ani, relevă a cincea ediţie a anchetei Obepi-Roche asupra obezităţii şi depăşirii în greutate în Franţa, publicată marţi, 10 noiembrie, şi citată de cotidianul francez Le Monde.
Ancheta avansează cifre îngrijorătoare: în 2009, 32% din persoanele peste 18 ani - adică 14 milioane - sunt suprapoderale, iar 14,5% (6,5 milioane) răspund criteriilor de obezitate. Numărul lor a crescut cu 600.000 din 2006, data precedentei anchete (14%). Proporţia persoanelor obeze a crescut de la 8,5% la 14,5% din 1997. Cifrele nu se pot compara totuşi cu cele ale britanicilor (aproape 27% obezi) şi americanilor (30%). Frecvenţa obezităţii severe a trecut de la 1,5%, în 1997, la 3,9%, în 2009. Şi persoanele supraponderale s-au înmulţit, atingând 31,9%, faţă de 29,8%, în 1997.

Ancheta a fost realizată pe 25.286 persoane de peste 18 ani. 'Creşterea continuă în acelaşi ritm. Nu este o surpriză pentru că incidenţa obezităţii la copii a crescut regulat din 1960 până în anii 2000. Primele generaţii de obezi au astăzi 50 de ani', arată dr Marie-Aline Charles, coordonatoare a anchetei. Noutatea este însă că obezitatea intervine la vârste tot mai fragede. 'Numărul obezilor va continua să crească; este ca un vapor care se lansează şi nu poate fi oprit prea repede', adaugă ea. Astfel, greutatea medie a francezilor s-a mărit cu 3,1 kg în 12 ani, atingând 72 kg, în 2009, în timp de înălţimea medie a crescut cu doar 0,5 cm (168,5 cm). Circumferinţa taliei este mai mare cu 4,7 cm (89,9 cm), arată studiul Obepi-Roche.

Incidenţa obezităţii este mai mare la femei (15,1%) decât la bărbaţi (13,9%), femeile având o mai mare înclinaţie pentru producerea masei grase, mai ales când mediul este nefavorabil: sedentarism, alimentaţie dezechilibrată, obezitatea fiind dependentă de comportamentul persoanei şi de factorii de mediu.

Este dovedit că frecvenţa obezităţii este invers proporţională cu nivelul de educaţie şi cu veniturile pe familie, proporţia de obezi fiind mai scăzută (6%) la cei mai înstăriţi (venituri lunare de peste 5 301 euro) şi mai ridicată (22%) la familiile care au sub 900 euro. Creşterea este mai mare la persoanele inactive (+106,6% din 1997), agricultori (+94,6%), funcţionari (+88,5%) şi muncitori (+82%). În schimb, este mai scăzută la cadre de conducere (37,9%).

'Obezitatea este o boală cronică. Ea poate fi stăvilită în oarecare măsură, dar nu se poate vindeca complet', spune dr Charles. Prin urmare, frecvenţa obezităţii creşte odată cu prelungirea mediei de vârstă a populaţiei, înregistrând un vârf în segmentul de vârstă 55-64 ani. Există aproape de două ori şi jumătate mai multe persoane tratate de hipertensiune arterială în rândurile populaţiei suprapoderale şi de patru ori mai multe în rândurile obezilor. Sunt înregistrate de trei ori mai multe pesoane bolnave de diabet de tip 2 în cazul supraponderalilor şi de şapte ori în cel al obezilor. 'Trebuie neapărat să schimbăm mediul şi să continuăm mesajele de prevenire, care recomandă mai puţin sedentarism şi un regim alimentar mai echilibrat, p entru a scădea numărul suprapoderalilor la viitoarele generaţii, spune Marie-Aline Charles. Lucrurile nu se vor opri de la sine pentru că există o inerţie.'

Pr. Arnaud Basdevant, nutriţionist, este de părere că ar trebui desfăşurate campanii mai eficiente şi de durată pentru reducerea obezităţii: 'Pentru a admite centura de siguranţă şi pericolul la care se expun cei care fumează au fost necesare mai multe decenii.' El adaugă că mesajele asupra nutriţiei nu mai sunt suficiente, ci atenţia trebuie îndreptată şi spre facilitarea accesului la fructe şi legume, care să fie mai ieftine, şi spre desfăşurarea unei politici urbane şi sociale care să încurajeze activitatea fizică.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. univ. Nicolae Hâncu: Pentru prima dată în istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care evidenţiază că la nivel mondial există o "epidemie de obezitate", o boală cronică, deşi nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar...
REDUCEREA EXCESULUI DE GREUTATE SI A OBEZITATII Excesul ponderal si obezitatea reprezinta acumularea in exces de grasimi la nivelul organismului uman. Si excesul de greutate, si obezitatea prezinta un risc pentru sanatate, acestia fiind factori majori de risc pentru o serie de boli cronice: diabetul zaharat tip 2, bolile cardiovasculare, cancerul...
Kilogramele în plus pot afecta memoria (studiu) Un nou studiu britanic sugerează faptul că, pe termen lung, persoanele supraponderale au o memorie mai slabă decât cele cu greutate normală. Astfel, la necazurile provocate de kilogramele în plus - diabet, hipertensiune arterială, boli cardiace - se adaugă şi efectele asupra memoriei episodice. Cercetarea...
SUA: Legume şi fructe, pe reţetă, pentru persoanele supraponderale din familii defavorizate Medicii de la două clinici din New York - Harlem Hospital şi Lincoln Medical Center - au început de la 24 iulie să prescrie pacienţilor lor supraponderali sau obezi, din familii cu venituri reduse, reţete pentru fructe şi legume, a relatat Fox News, citând Health News din Florida.
Obezitatea morbida Un om cu obezitate morbida traieste intre 7 si 13 ani mai putin decat o persoana cu aceleasi caracteristici, dar care nu sufera de obezitate.
Obezitatea infantila – un pericol cu greutate ce poate fi mostenit Considerata “boala secolului modern”, obezitatea a devenit in ultimii ani un pericol tot mai pronuntat, “castigand“ din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii statutul de boala incurabila. In lume exista peste un miliard de persoane adulte supraponderale, dintre acestia cel putin 300...