Cele mai citite
 


Tulcea: Program de cercetare româno-american privind gripa nouă
joi, 12 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cercetători americani şi specialişti ai Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) din Tulcea derulează încă de la începutul acestui an un program de cercetare privind gripa porcină.
Informaţia a fost făcută publică miercuri de şeful Laboratorului sanitar-veterinar, Paul Bria, care a menţionat că acesta este doar unul din proiectele în care sunt implicaţi cercetătorii DSV.
'Este adevărat că din ianuarie se derulează acest program de cercetare, dar asta nu înseamnă că de atunci se caută gripa nouă la Tulcea. Programul urmăreşte identificarea mecanismelor şi a gradului de difuzare a unei entităţi care se transmite de la porc la om', a declarat fostul director al DSV, Marian Avram, care a participat miercuri la inaugurarea Laboratorului sanitar-veterinar.
Secretarul Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a amintit că Delta Dunării este un areal geografic atipic la nivel european, menţionând de asemenea că 'dacă vrei să faci cercetare pe lucruri uitate de zeci de ani, vii în Deltă şi le găseşti'.
'Sunt boli care se transmit de la oameni la animale, iar dacă vorbim de gripa nouă trebuie să fie clar că vorbim de o boală care se transmite de la om la porc, nu de la porc la om', a afirmat parlamentarul PD-L, Marian Avram.
În ceea ce priveşte colaborarea pe programe de cercetare ştiinţifică dintre medicii sanitar-veterinari tulceni şi cercetătorii americani, fostul director al DSV a declarat că aceasta va continua, dar a refuzat să menţioneze când se va finaliza programul de cercetare privind gripa nouă.
Gripa porcină (H1N1) este o afecţiune respiratorie acută a porcilor, cu contagiozitate ridicată, cauzată de unul din numeroasele virusuri gripale de tip A. Morbiditatea bolii tinde să fie ridicată, iar mortalitatea scăzută, conform Centrului European pentru Prevenirea şi Combaterea Bolilor.
Amintim că în 2008, DSV Tulcea a primit din partea SUA o linie modernă de analize, cu ajutorul căreia specialiştii tulceni puteau identifica în câteva ore prezenţa virusului gripei aviare la probele recoltate de la diferite păsări din Deltă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetători americani au experimentat cu succes pe cobai primul vaccin anti-heroină Un vaccin care combate dependenţa de heroină este o ştire de senzaţie publicată în revista Academiei de Ştiinţe din SUA. Realizat de cercetători coordonaţi de Institutul de cercetare Scripps din California, vaccinul acţionează interceptând substanţele psihoactive din sânge şi împiedicând afluxul lor...
Timiş: Proiectul NutriGen ar putea dezvolta o industrie a alimentelor dietetice personalizate pentru obezi Un grup de cercetători de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) 'Victor Babeş' din Timişoara ar putea dezvolta peste câţiva ani alimente dietetice personalizate care să vină în ajutorul supraponderalilor care nu răspund la tratamentul clasic medicamentos. Ei au lansat vineri proiectul NutriGen...
Gripa nouă, o 'urgie' în beneficiul companiilor farmaceutice (experţi ruşi) În realitate, nu există niciun fel de pandemie de aşa-numită gripă porcină sau nouă, iar întreaga isterie legată de virusul A H1N1 nu este decât o modalitate de îmbogăţire în particular a companiilor farmaceutice, au declarat marţi, într-o conferinţă de presă la Moscova, reprezentanţi ai Asociaţiei de...
Gripa nouă avansează rapid în Italia: aproape 1% din populaţie contaminată în ultima săptămână Roma, 8 nov - Corespondentul Agerpres, Marius Frăţilă, transmite: Peste 750.000 de italieni au contractat virusul H1N1, dintre care mai mult de 540.000 (0,9% din populaţiei Italiei) numai în ultima săptămână, iar bilanţul deceselor a crescut zilnic şi a ajuns la 29 de victime, potrivit situaţiei centralizate...
SUA: Au fost create primele celule stem embrionare umane prin clonare Cercetători americani au creat celule stem embrionare umane plecând de la celule de piele, recurgând la tehnica clonării, o premieră după mai multe tentative nereuşite efectuate în lume în ultimii ani, relatează AFP.
Cercetători americani studiază pe maimuţe noul coronavirus mortal pentru om Cercetători americani folosesc maimuţe ca model de cercetare pentru noul coronavirus, apropiat de SRAS (sindromul respirator acut sever), care a făcut în ultimele zile 11 victime din 17 persoane infectate, au informat miercuri Institutele Naţionale de Sănătate (NIH), citate de AFP.