Cele mai citite
 


Politicile publice pentru reforma sănătăţii, în dezbatere
vineri, 13 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Principalele disfuncţionalităţi ale sistemului românesc de sănătate şi modalităţi pentru remedierea acestora au constituit temele dezbaterii organizate de Institutul de Studii Populare (ISP) şi Konrad Adenauer Stiftung (KAS).
Vicepreşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Călin Potor (PD-L), a apreciat că în acest moment spitalele bucureştene descentralizate nu au temei legal întrucât ordonanţa care propunea descentralizarea nu a fost adoptată de comisie. Acesta şi-a exprimat speranţa ca în plen această ordonanţă să fie promovată.

Călin Potor apreciază drept necesară descentralizarea întrucât permite autorităţilor locale să-şi promoveze necesităţile în domeniul sănătăţii cu toate că nu toate judeţele îşi permit finanţarea acestor spitale.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Vasile Cepoi, Iaşi, consideră că descentralizarea este 'un instrument şi nu un scop în sine'.

În opinia sa, majoritatea documentelor care prevăd descentralizarea în sănătate nu fac decât să hipercentralizaze sistemul prin desfiinţarea direcţiilor de sănătate publică şi a institutelor de sănătate publică.

'Din domeniul descentralizării nu ar trebui să lipsească finanţarea, iar politicile de sănătate nu ar trebui să fie descentralizate pentru că acestea se fac la nivel naţional, cu unele particularităţi la nivel local', a spus dr Cepoi, adăugând că deocamdată 'nu se face descentralizare'.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi este de părere că, în acest moment, prioritară este calitatea serviciilor medicale, 'calitate care ar trebui evaluată' şi pentru care se impune un organism independent de evaluare a calităţii.

'Ministerul Sănătăţii şi CNAS ar trebui să asigure un sistem de supraveghere a calităţii cu obligativitatea controlului intern şi extern', a mai spus dr Cepoi.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi a afirmat că, în 2005, a fost introdus un astfel de sistem pentru laboratoare - Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei în cadrul căruia s-au raportat, din păcate, volume de analize peste posibilităţile laboratoarelor.

'Peste tot sistemul de evaluare a calităţii a plecat de la profesionişti şi nu de la guvern, pentru că cei care doresc să-şi desfăşoare o activitate de calitate au dorit să se distanţeze de ceilalţi', a explicat dr. Cepoi.

El a amintit că DSP Iaşi a lansat un program pentru Asociaţia pentru Asigurarea Calităţii Serviciilor Medicale, program care va fi lansat săptămâna viitoare, printre membrii fondatori aflându-se reprezentanţi ai Colegiului Medicilor din România, Direcţiei de Sănătate Publică, societăţilor ştiinţifice, pacienţi, reprezentanţi ai administraţiei locale şi membri individuali.

El a amintit o altă iniţiativă a direcţiei, respectiv un protocol care urmăreşte traseul pacientului de la internare şi până la finalizarea evaluării sale.

'Cei care nu respectă acest protocol după două avertizări scrise, la a treia este făcut public', a spus directorul DSP.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, apreciază că indiferent cine va gestiona sănătatea nu poate să realizeze mare lucru dacă are doar 3% din PIB şi nu 5% cât au ţările din Uniunea Europeană.

'Oricât de bun manager ar fi nu poate face faţă cu 3% din PIB. În opinia mea, sistemul este subfinanţat. problema care se pune este de unde vin banii. Eu cred că trebuie să vină din taxa pe viciu şi TVA şi nu prin creşterea contribuţiei pentru sănătate, care şi aşa este printre cele mai mari şi ar trebui scăzută. Ar trebui bani de la bugetul de stat', a afirmat dr. Bogdan Chiriţoiu.

Organizatorii dezbaterii au precizat că principalele concluzii ale seriei de dezbateri se vor constitui în strategii pentru politici publice în care vor fi analizate opiniile pro şi contra.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Ministrul desemnat Vasile Cepoi, susţinut de deputatul PDL Petru Movilă Democrat-liberalul Petru Movilă, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, a declarat, luni, presei, că îl va susţine pe medicul ieşean Vasile Cepoi la conducerea Ministerului Sănătăţii, chiar dacă acesta a fost promovat ministru de un guvern USL.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Vasile Astărăstoae, despre acuzaţiile aduse ministrului Cepoi: Se încearcă înlăturarea lui de la Ministerul Sănătăţii Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat marţi pentru AGERPRES că prin acuzaţiile aduse de ANI ministrului Vasile Cepoi, "se încearcă înlăturarea lui de la Ministerul Sănătăţii".
Dr. Vasile Cepoi a discutat cu premierul despre o eventuală numire în funcţia de secretar de stat în MS Conf. dr. Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, a avut marţi o discuţie preliminară cu premierul Emil Boc privind proiectul noii legi a Sănătăţii şi o eventuală propunere de numire a sa pentru funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii pentru implementarea proiectului...
Eugen Nicolăescu: MS continuă demersurile cu privire la reforma sistemului sanitar Ministerul Sănătăţii va continua acţiunile şi demersurile cu privire la reforma sistemului sanitar, a declarat marţi într-o conferinţă de presă ministrul Eugen Nicolăescu, invitându-i la dialog pe membrii Coaliţiei profesioniştilor din sistemul sanitar care anunţau săptămâna trecută proteste.
Vasile Cepoi susţine că DNA nu va începe urmărirea penală în cazul său Fostul ministru al Sănătăţii Vasile Cepoi susţine că Departamentul pentru Lupta Antifraudă, care a efectuat o anchetă în cazul său, "nu a găsit nereguli".