Cele mai citite
 


Chirurgia laparoscopică, utilizată în doar 50% în clinicile de chirurgie
vineri, 13 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Gastroenterologie, Neurologie
 

Chirurgia laparoscopică, cea endoscopică şi alte tehnici intervenţionale constituie subiectele celui de-al V-lea Congres Naţional al Asociaţiei Naţionale de Chirurgie Laparoscopică (ARCE).

Laparoscopia în abdomenul acut se bucură de un viu interes în economia reuniunii ştiinţifice, a arătat prof. dr. Eugen Târcoveanu de la Iaşi, preşedintele ARCE.

Din păcate, aceasta este utilizată în spitalele din ţară într-o măsură mai mică. Unitatea cu patologia cea mai mare rezolvată prin această tehnică fiind Spitalul 'Sf. Ioan' din Bucureşti, în restul ţării utilizarea laparoscopiei nedepăşind 50%, a subliniat, la rândul său, prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele fondator al ARCE.

Specialistul a opinat că este încă preferată chirurgia deschisă, din mai multe considerente, fie din lipsa echipamentelor, fie din cauza preferinţei chirurgului. Indicele de utilizare cel mai mare este în diferite tipuri de colecistectomii, în care procentul de utilizare trece de 80%.

Chirurgia laparoscopică se utilizează în spaţiul retroperitoneal, în abdomenul acut, chiar în chirurgia toracoscopică şi în neurologie. Utilizarea se extinde şi la alte domenii, cum ar fi domeniile ginecologic, ortopedic şi chiar neurologic.

Prof. dr. Irinel Popescu s-a referit la utilizarea unei alte tehnici de ultimă oră, şi anume chirurgia robotică. Deşi foarte scumpă, aceasta nu poate fi ignorată chiar de ţări cu posibilităţi financiare mai mici. Progresele în acest tip de chirurgie sunt foarte mari şi este o chirurgie a viitorului.

Specialistul a menţionat că nu se poate face o ierarhizare procentuală a tipurilor de tehnici utilizate, este vorba de chirurgia clasică, cea laparoscopică şi cea robotică.

Robotica a început în 2004 şi a căpătat o mare amploare, a spus la rândul său prof. dr. Mircea Beuran. El a menţionat că pentru acest tip de chirurgie trebuie pregătite echipe şi chiar dacă este mai costisitoare, nu trebuie să se renunţe la ea.

Avantajele acestor tipuri de tehnici chirurgicale sunt net în favoarea pacienţilor, fiind miniinvazive, asigurând o recuperare mai bună a pacientului şi o uzură mai mică a chirurgului.

Prof. dr. Irinel Popescu a subliniat că robotul este mult mai uşor de învăţat decât chirurgia laparoscopică şi justifică promovarea acestei metode.

Congresul ARCE este organizat de Asociaţia Română pentru Chirurgie Endoscopică şi alte Tehnici Intervenţionale, Societatea Română de Chirurgie, Societatea Naţională de Chirurgie a Asistenţilor Medicali din România, Fundaţia de Chirurgie Laparoscopică şi Toracoscopică, Societatea Română de Chirurgie Pediatrică şi Societatea Română de Endoscopie Digestivă. În acest an, este cea de-a doua conferinţă naţională a Societăţii Naţionale de Chirurgie a Asistenţilor Medicali din România.

'Considerăm ARCE 2009 ca un moment optim pentru a discuta împreună problemele specialităţilor noastre, subiecte de interes general în practica zilnică, aspecte clinice particulare, rezultate ale studiilor clinice sau experimentale, probleme privind perfecţionarea celor care activează în aceste domenii', a apreciat prof. dr. Mircea Beuran, preşedintele congresului. El a menţionat că la manifestare sunt prezente şi personalităţi din afara ţării.

'România încearcă să se alinieze şi ea tendinţelor internaţionale introducând din ce în ce mai mult tehnicile miniinvazive pe măsură ce acestea îşi dovedesc valoarea, iar specialiştii români capătă experienţa necesară. Ultima sosită în arsenalul tehnicilor miniinvazive - chirurgia robotică - este în plin proces de afirmare, mai multe sute de intervenţii fiind deja efectuate cu ajutorul acestei tehnici în România. Sunt în curs de a fi stabilite indicaţiile cele mai potrivite care să ţină cont şi de costurile încă ridicate şi de a fi analizate rezultatele, în special sub raportul beneficiului pacienţilor' - a declarat prof. dr. Irinel Popescu, preşedinte de onoare al ARCE.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Cursuri de chirurgie laparoscopică şi robotică susţinute de specialişti de renume mondial Specialişti de renume mondial în chirurgia laparoscopică şi robotică vor susţine, vineri şi sâmbătă, la Secţia Clinică de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, cursuri de profil, însoţite de transmisii directe pe ecran, în sistem 3 D (tridimensional), din blocul operator.
Congres Naţional de Chirurgie Minim Invazivă în Ginecologie, organizat de două universităţi din două Arad şi Timişoara Universitatea de Vest Vasile Goldiş, în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara, organizează, în perioada 20 - 30 mai, cel de-al doilea Congres Naţional de Chirurgie Minim Invazivă în Ginecologie, cu tema 'Performanţe şi Perspective în Endoscopia Ginecologică'.
Irinel Popescu: Chirurgia robotică este chirurgia viitorului Bucureşti, 17 iunie /Agerpres/ - Robotica aparţine mai degrabă viitorului decât prezentului, de aceea a creat multe controverse, a declarat joi prof. dr. Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, într-o conferinţă de presă prilejuită...
În România s-au efectuat 580 de intervenţii cu ajutorul chirurgiei robotice În România s-au efectuat 580 de intervenţii cu ajutorul chirurgiei robotice, din care 400 de Institutul Fundeni, 100 la Spitalul Floreasca şi 80 la Cluj, adică în cele trei centre din ţară unde se practică această tehnică, a anunţat joi, în conferinţă de presă, prof. dr. Irinel Popescu, cu prilejul ...
M Beuran: Chirurgia minim invazivă laparoscopică cu suport robotic trebuie susţinută Chirurgia minim invazivă, laparoscopică cu suport robotic trebuie susţinută, a declarat prof. dr. Mircea Beuran, preşedintele Asociaţiei Române de Chirurgie Endoscopică, cu prilejul deschiderii Congresului asociaţiei.
Comunicat de presă - Societatea Română de Chirurgie Laparoscopică Pediatrică Conferinţă despre chirurgia laparoscopică şi tehnicile videoendoscopice organizată pentru asistenţii medicali la Bucureşti, pe 23 septembrie