Cele mai citite
 


Stresul si ziua de luni
luni, 3 noiembrie 2008   ::   0 Comentarii :: :: Stresul
 

Managementul activ al stresului şi reducerea riscurilor generate de cresterea hipertensiunii arteriale a zilei de luni.

Tensiunea arterială creşte rapid luni dimineaţa

Conform unui studiu recent al universităţii medicale din Tokyo, stresul revenirii la lucru lunea dimineaţa poate declanşa o creştere periculoasă a tensiunii arteriale.
Acest fenomen poate explica numărul mare de atacuri de cord şi de accidente cerebrale înregistrate lunea dimineaţa. Sunt cu 20% mai multe atacuri de cord lunea faţă de celelalte zile ale săptămânii.
In Anglia, afecţiunile vasculare generează cele mai multe decese. Anual 270.000 de englezi au un atac de cord şi aproape 1 din 3 persoane moare înainte de a ajunge la spital.
Hipertensiunea arteriala afectează 1 din 5 englezi, fiind unul din factorii majori de risc pentru afecţiunile cardiovasculare. Valorile tensiunii arteriale se modifica de la o zi la alta şi în cadrul aceleiaşi zi de la un moment la altul, funcţie de intensitatea stresului interpretat.
Pentru a vedea cum se modifica tensiunea arterială în timpul unei săptămâni, cercetătorii de la Universitatea de Medicina a Femeilor din Tokyo, au dat la 175 de bărbaţi şi femei câte un aparat care măsura şi memora automat tensiunea arterială la fiecare oră. Rezultatele cercetării au fost publicate în Jurnalul American de Hipertensiune, demonstrând faptul ca la toţi participanţii valorile tensiunii arteriale au fost mult mai mari luni dimineaţa când aceştia se reîntorceau la lucru.
Dr. Shuogo Murakami, care a condus studiul, a concluzionat: cei mai mulţi oameni sunt feriţi de stresul mental şi fizic generat de locul de muncă duminica, dar trec printr-o schimbare stresantă de la activităţile plăcute de la sfârşitul de săptămână la activităţile specifice locului de munca lunea dimineaţa.
Cercetătorul englez Keith Fox sublinia: creşterea tensiunii arteriale dimineaţa face parte din ritmul cicardian al fiinţei umane şi el nu creează probleme deosebite oamenilor sănătoşi, dar la cei care au deja o afecţiune cardiovasculară, această creştere poate declanşa un atac de cord.
Blenda Linden, directorul informaţiilor medicale al Fundaţiei Engleze pentru Inimă confirmă rezultatele cercetătorilor japonezi: variaţiile săptămânale ale incidenţei atacurilor de cord, accidentelor cerebrale şi a deceselor au fost observate de diferiţi cercetători în ultimii zeci de ani, care au descoperit ca numărul cel mai mare a acestor evenimente grave au loc în ziua de luni.
Tensiunea la locul de muncă, principala cauză a hipertensiunii arteriale
In medicina muncii a apărut o nouă disciplină numită Cardiologia Ocupaţională, care ajunge la următoarele concluzii:
 • tensiunea psihologică la locul de muncă (care la rândul ei generează hipertensiune arterială) este maximă în situaţia unui loc de muncă cu cerinţe foarte mari, libertate si competenţă în luarea deciziilor  sau în execuţia atribuţiilor de serviciu minimă pentru angajatul care ocupă această funcţie.
 • tensiunea psihologică la locul de muncă intensă şi pe termen lung duce la activarea sistemului nervos autonom simpatic de durată care, la rândul ei, provoacă apariţia şi agravarea în timp a sindromului metabolic (o serie de simptome care sunt adesea depistate că apar împreună: obezitatea, hiperglicemia, hiperinsulinemia şi un profil crescut al lipidelor).
Se confirmă astfel mecanismul prin care fostele cauze de îmbolnăvire devin acum efecte ale incapacităţii omului de a coopera cu agenţii stresori zilnici aşa cum preciza Organizaţia Mondială a Sănătăţii încă din anul 1978 în strategia sănătate pentru toţi până în anul 2000 (obiectivul 16: O Viaţă Sănătoasă):  supraponderalitatea, fumatul, alcoolismul, dependenţa de droguri şi lipsa exerciţiilor fizice zilnice sunt indicatori ai incapacităţii persoanelor de a coopera cu agenţii stresori zilnici.
Mai multe detalii în articolul: Afecţiunile cardiovasculare produse de stresul la locul de muncă
Prevenirea şi la nevoie reducerea hipertensiunii arteriale prin managementul activ al stresului
Verificarea zilnică a tensiunii arteriale, prin măsurarea ei la ambele mâini, atât la plecarea la serviciu cât şi la ajungerea acasă şi compararea ei cu valorile standard recomandate de organizaţia mondială a sănătăţii:
Clasificarea hipertensiunii arteriale la persoanele de peste 18 ani:

 

Categoria
Sistolică (mmhg)
Diastolică (mmhg)
optimă
<120
<80
normală
<130
<85
normal - crescută
130-139
85-89
hipertensiune gr.1 ("mică")
140-159
90-99
hipertensiune gr.2 ("moderată")
160-179
100-109
hipertensiune gr.3 ("severă") 
³ 180
³ 110

 

 
Mai multe detalii în articolul: Stresul si hipertensiunea arterială
Cauzele modificarilor tensiunii arteriale
Cresterea tensiunii arteriale sistolice si/sau diastolice cu mai mult de 10 mmhg pe parcursul activitatii comparativ cu valorile medii / perioada monitorizata sau cu valorile de referinta poate fi cauzata de reactii de stres determinate de solicitarea cognitiva (mentala) si/sau cumul de factori nocivi (stres si suprasolicitare neuropsihica, zgomot, microclimat nefavorabil
Cresterea tensiunii arteriale sistolice si/sau diastolice cu mai mult de 40 mmhg pe parcursul activitatii comparativ cu valorile medii/perioada monitorizata sau cu valorile de referinta referinta poate fi cauzata de reactii de stres determinate de solicitarea cognitiva (mental-emotionala)- in proceasele de munca cu constrangere temporala, cu factori necontrolabili, activitate cu publicul.
Mai multe detalii în articolul: Stresul la locul de munca
In cazul depăşirii valorilor normale, ne vom adresa medicului de familie sau cardiologului şi vom urma tratamentul recomandat de aceştia. In completarea recomandărilor medicale va sfatuim sa:
 • eliminati sau să reduceti la minim cauzele declanşării sau agravării afecţiunilor cardiovasculare (factorii sociali, ocupaţionali şi individuali, fumatul, alimentaţia nesănătoasă şi lipsa de mişcare)
 • sa va asigurati odihna necesară refacerii fizice şi psihice prin somnul suficient de noapte, somnul la prânz şi cel puţin o săptămână de refacere pe trimestru alături de familie acasă sau într-o staţiune balneară. Mai multe detalii gasiti in articolul Stresul si somnul
 • sa incercati sa duceti un stil de viataoptim:
  • cu echilibru între muncă şi odihnă;
  • alternând activităţile impuse cu cele plăcute;
  • plin de dragoste, apreciere, mulţumire şi fericire;
  • acumulând zilnic cunoaştere universală;
  • dedicat binelui universal ( pentru noi şi pentru ceilalţi);
  • cu cât mai puţine supărări sau îngrijorări;
  • fără lăcomie, egoism, ură sau gelozie;
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Stresul la locul de munca Cei mai mulţi angajatori şi angajaţi consideră stresul ca normal la locul de muncă. sunt anumiţi angajaţi care resimt efectele stresului mult mai sever decât colegii lor, iar când efectele lui depăşesc rezistentă şi capacitatea de adaptare, angajaţii se îmbolnăvesc şi au nevoie de concediu medical şi...
Stresul pe relatia serviciu – familie Conceptul “Din toată Inima” se bazează pe preceptul că INIMA (dorinţa de a obţine bucurie prin oferirea şi primirea dragostei ) este atributul de bază al familiei, societăţii şi lumii trăind în pace şi fericire.
Stresul la locul de muncă sporeşte considerabil riscul de îmbolnăvire de diabet (studiu) Persoanele stresate la locul de muncă au un risc crescut de a se îmbolnăvi de diabet de tip 2 (DT2), arată studiul unei echipe de cercetători germani de la Helmholrz Zentrum din Munchen, menţionat luni de passionsante.be.
Stresul la locul de muncă creşte riscul de boli de inimă Un loc de muncă extrem de solicitant, cu un control redus asupra sa, ar putea fi o combinaţie mortală, au afirmat cercetătorii britanici, relatează vineri BBC.
Stresul reprezintă principala cauză de apariţie a depresiei Stresul reprezintă principala cauză de apariţie a depresiilor, susţin reprezentanţii Fundaţiei Ana Aslan Internaţional.
Crizele cardiace apar şi ca efect al stresului de la locul de muncă Stresul profesional apare ca un factor de risc al infarctului miocardic, dar se situează, din acest punct de vedere, în urma fumatului şi a obezităţii, relatează passionsante.be.