Cele mai citite
 


Cei prost dispuşi gândesc mai clar
vineri, 13 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stresul, Stiri, Depresia
 

Potrivit unui studiu publicat de revista Science, cei prost dispuşi sau morocănoşi gândesc cu mai multă claritate. Este cel puţin ceea cred oamenii de ştiinţă australieni care au făcut o cercetare asupra stărilor emoţionale. Ei arată că spre deosebire de persoanele care par mereu fericite, starea de suflet deprimantă ajută la ora luării deciziilor având în vedere că sunt mai puţin credule. Studiul justifică astfel criticile adresate de multe ori şefilor, care în general cu cât sunt mai 'scorţoşi', cu atât sunt mai respectaţi la locul de muncă.

'În timp ce jovialitatea impulsionează creativitatea, melancolia facilitează atenţia şi gândirea reflexivă', asigură cercetătorul şi psiholog la Universitatea din New South Wales care a condus studiul, Joe Forgas. Expertul asigură astfel că o persoană iritabilă şi neîncrezătoare poate gestiona mai bine situaţiile exigente decât un individ fericit, prin modul în care creierul 'promovează strategii de procesare a informaţiei'.

Studiu practic

Pentru a ajunge la aceste concluzii, omul de ştiinţă a cerut unui grup de voluntari să vizioneze o serie de filme diferite şi să se gândească la situaţii negative sau pozitive din vieţile lor, astfel încât să intre într-o stare bună sau proastă de dispoziţie. Ulterior li s-a cerut să judece veridicitatea miturilor urbane şi să ofere detalii ca martori oculari faţă de un anumit fapt.

Cei prost dispuşi i-au depăşit pe cei joviali, având în vedere că au comis mai puţine greşeli şi au putut să comunice mai bine. 'În timp ce starea de dispoziţie pozitivă pare să impulsioneze creativitatea, flexibilitatea şi cooperarea, proasta dispoziţie activează un mod de gândire mai atent şi mai precaut, astfel încât persoana în chestiune acordă o mai mare atenţie mediului înconjurător', a subliniat Forgas.

Tristeţea mesajului scris

Studiul conchide de asemenea că indivizii trişti îşi pot expune mai bine ideile prin argumente în scris. În oponia psihologului, această situaţie demonstrează că 'o stare de dispoziţie moderat negativă poate de fapt promova un stil de comunicare mai concretă, mai armonioasă şi, la urma urmei, mai de 'succes'. Un studiu realizat anterior de echipa doctorului Forgas remarca efectele meteorologice asupra fiinţei umane: o zi ploioasă şi gri ascute memoria, în timp ce o zi însorită îi face pe oameni să fie mai neatenţi şi să-şi amintească mai greu.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
În ce mod acţionează placebo? Medicii din SUA prescriu ca practică de rutină înlocuitori de medicamente, susţine un studiu, ceea ce este surprinzător, având în vedere că pseudo-tabletele nu sunt atât de populare în cercurile de specialitate pe cât par de eficiente în practica medicală, scrie HVG Online din Ungaria. (sursa: AgerPres...
Munca în exces îi determină pe oameni să consume mai mult alcool (studiu) Munca în exces îi determină pe oameni să consume mai mult alcool, punându-şi în pericol sănătate, avertizează oamenii de ştiinţă într-o cercetare publicată miercuri în British Medical Journal (BMJ).
Aproape jumătate dintre bărbații din România se confruntă cu probleme legate de căderea părului 1 din 5 bărbați căsătoriți are probleme serioase legate de căderea părului, potrivit unui studiu realizat de către Alpecin și GfK România
Studiu: Aproape 70% dintre români au oferit bani sau cadouri personalului medical Aproape 70% dintre români declară că au fost nevoiţi să ofere bani sau cadouri personalului medical pentru a beneficia de mai multă atenţie, asistentele fiind primele pe lista stimulentelor oferite de pacienţi, relevă un studiu CONFIDO dat publicităţii vineri, realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă...
Prima cercetare la nivel naţional dedicată dislexiei Prima cercetare la nivel naţional dedicată dislexiei a fost derulată de OMV şi Asociaţia Română pentru Copii Dislexici (ARCD), aceasta având scopul de a afla incidenţa acestei tulburări în ţara noastră şi în rândul copiilor cu vârsta de până în 11 ani.
Portretul generaţiei Y: Dispuşi să muncească, să înveţe şi să-şi reinventeze cariera (studiu) Peste 35% din forţa de muncă la nivel global va fi alcătuită din generaţia Y (cei născuţi între 1982 şi 1996) până în 2020, arată studiul 'Carierele Generaţiei Y: Viziune 2020', remis vineri AGERPRES.