Cele mai citite
 


Depresia, o boală populară în Germania
vineri, 13 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Depresia
 

Portarul echipei naţionale de fotbal a Germaniei, Robert Enke, care s-a sinucis marţi, suferea de ani de zile de tulburări psihice, pentru care primea tratament medicamentos, experţii apreciind la patru milioane numărul cetăţenilor germani care suferă de depresii, scrie ziarul german Rheinische Post.

Bolile populare nu ocolesc nici pe sportivi, depresiile fiind prezente şi pe fişele de tratament ale medicilor curanţi ai celor cu antrenament, robusteţe şi succes. Diferenţa faţă de alte suferinţe este faptul că nimeni nu vorbeşte despre ele. Depresia ca boală este un tunel, în care nimeni nu se uită din afară, fiind cu mult mai mult decât un ''Blues de Noiembrie'' (numele unui roman de Sharon Drape, al cărui mesaj este acela că tinerii îi mint pe adulţi, dar totuşi sunt prieteni de nădejde, n.red.). Mai există încă o diferenţă, de exemplu faţă de fenomenele dureroase, şi anume că greu îşi poate închipui cineva cum se simte un depresiv, doar dacă nu cumva respectivul însuşi a suferit de depresii.

Este vorba de o 'tulburare afectivă', parţial ereditară şi care combină mai multe simptome. Depresivii suferă de gândire compulsivă (Gruebelzwang - frământare obsesivă a minţii cu idei abstracte, n.red.), nelinişte, lipsa energiei, proastă dispoziţie, iritabilitate, teamă, tulburări de somn şi tristeţe. Depresivii trăiesc deseori cu o mască în mijlocul lumii iar Robert Enke a fost tocmai un astfel de caz. Doar cei iniţiaţi cunosc adevărata dimensiune a bolii, care se derulează în faze şi recidivează. Experţii sunt de părere că mare parte din cele 12.000 de sinucideri înregistrate anual în Germania sunt comise de oameni care suferă de depresie.

În cazul lui Enke, pare că boala a fost recunoscută devreme, cel târziu din perioada în care se afla la FC Barcelona, Enke administrându-şi antidepresive. Antidepresivele fac ca anumiţi mediatori chimici şi neurotransmiţători precum serotonina (hormonul fericirii) să fie prezenţi ceva mai multă vreme la locul lor de acţiune. Este valabil mai ales în cazul medicamentelor din grupa 'inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei'. Sociologul medical Johannes Siegrist din Duesseldorf a dezvoltat un model al 'crizei de gratificare' conform căruia, multe boli apar atunci când un angajat dă un randament ridicat iar patronul abia dacă apreciază sau nu apreciază deloc acest lucru. Acest dezechilibru între pretenţii mari din interior şi slabă încurajare din exterior conduce des la boli cardiace dar şi la depresii. Un lucru este sig ur şi anume că această criză poate afecta şi sportivi de performanţă, care câştigă foarte bine.

Acela care în viaţa sa activă are des parte de lovituri de la soartă, jigniri sau lipsă de recunoaştere - ca de exemplu atunci când eşti continuu trimis pe banca de rezervă - poate dezvolta tulburări psihice. Terapeuţii ar spune că nimeni nu se poate lăuda pe sine atât de des încât să compenseze deprecierea propriei competenţe, experimentată din afară. De multe ori, oameni care se prezintă în mod conştient drept controlaţi maschează sensibilitatea şi chiar stresul lor. Dar tocmai stresul cronic este cel care declanşează depresiile, aşa cum se ştie din analizele de laborator.

În sângele şi urina depresivilor se regăsesc deseori concentraţii vizibil mai mari ale hormonului de stres cortizol. La aceste persoane se formează şi o stimulare excesivă a axei dintre diferite arii corticale şi cortexul suprarenal. Această eliberare continuă ca să spunem aşa de substanţe neurochimice contribuie la un nivel de excitaţie ridicat, care prin medicamentele respective este atenuat. Cu toate acestea, efectul lor este pur simptomatic, pentru că ele nu pot vindeca bolnavul. Acest lucru reuşeşte doar printr-o psihoterapie sau psihoanaliză iar uneori în clinici speciale. Mulţi depresivi se tem să ia calea unei clinici, pentru că prin aceasta boala lor ar putea deveni publică. O astfel de teamă şi-a pus amprenta şi asupra lui Enke, căruia sinuciderea i s-a părut ultima cale de a scăpa de toate angoasele.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Depresia - Cauze si Simptome Nu exista un raspuns clar la intrebarea despre cauzele depresiei. Depresia este de obicei declansata de o combinatie de factori biologici, psihologici si factori din mediu.
DEPRESIA - Generalitati, Simptome, Diagnostic, Tratament Aproximativ două treimi din persoanele cu depresie nu-şi dau seama că au o boală ce poate fi tratată şi, prin urmare, nu caută un tratament. În plus, ignoranţa persistentă şi percepţia greşită a publicului asupra bolii, inclusiv a multora dintre furnizorii de servicii medicale, ca fiind o slăbiciune...
Stresul reprezintă principala cauză de apariţie a depresiei Stresul reprezintă principala cauză de apariţie a depresiilor, susţin reprezentanţii Fundaţiei Ana Aslan Internaţional.
De ce apare depresia postnatala si cum scapam de ea Depresia postnatala este o conditie medicala care afecteaza pana la 15% dintre femei in primul an de la nastere. Un dezechilibru poate aparea atat in cazul unui avort spontan, cat si in cazul nasterii normale, a nasterii cu fat mort sau a adoptiei. Simptomele depresiei postpartum vin pe nepregatite...
Fotbal: Sinuciderea lui Robert Enke a schimbat felul în care bolile psihice sunt văzute în Germania Sinuciderea din 2009 a fostului portar al echipei Hannover, Robert Enke, a schimbat felul în care bolile psihice sunt văzute în lumea fotbalului din Germania, a declarat autorul unei cărţi despre regretatul jucător, în contextul probabilei sinucideri a selecţionerului Ţării Galilor, Gary Speed, informează...
Depresia apare si vara. Afla cum se manifesta! Vara este anotimpul vacantelor si al zilelor insorite petrecute alaturi de cei dragi, insa ce ne facem atunci cand starea de spirit ne impiedica sa ne bucuram de toate acestea si in schimb suntem coplesiti de tristete, iritabilitate sau oboseala excesiva?