Cele mai citite
 


Între maimuţă şi om, limbajul depinde de două molecule
vineri, 13 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O simplă diferenţă a două molecule dintr-o genă identică în rest la om şi cimpanzeu ar fi la originea facultăţii de a vorbi a oamenilor, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature, relatează AFP.
Aceste molecule, acizii aminaţi, sunt la baza formării de proteine. Proteina genei studiate (FOXP2), care comandă un grup de alte gene legate de limbaj, numără mai multe sute de acizi aminaţi, dintre care numai doi sunt diferiţi la om şi cimpanzeu.

'Am scos în evidenţă gene ale căror acţiuni diferă în funcţie de mutaţia acestor doi acizi aminaţi, inclusiv unele gene a căror funcţionare este esenţială pentru sistemul nervos central', au afirmat cercetătorii.?

Studii anterioare în privinţa evoluţiei au sugerat deja o variaţie a acestei gene între om şi cimpanzeu din cauza celor doi acizi aminaţi şi impactul posibil al acestei diferenţe asupra facultăţii de a vorbi.

'Studiul nostru face demonstraţia experimentală a acestei diferenţe', a precizat Daniel Geschwind, de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), co-autor al studiului.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Boala Alzheimer: Un nou studiu dezvăluie mai mulţi factori de susceptibilitate genetică Puţin câte puţin, extrem de complicatul puzzle al bolii Alzheimer începe să fie completat. 'Cartografia' genelor se conturează. Câteva noi piese - unele majore? - au fost inserate de curând cu ajutorul celui mai mare studiu epidemiologic internaţional realizat până acum pe marginea acestei boli, desfăşurat...
A fost descoperită o genă cheie, implicată în maladia canceroasă O anomalie a genei NRG1 ar exista în unul din două cazuri de cancer de sân. Este vorba de o genă implicată în jumătate din numărul cancerelor de sân şi, probabil în multe alte tumori maligne, cum sunt de exemplu cele depistate la colon, prostată, ovar sau la vezica urinară. Iată ce speră să fi descoperit...
Mutaţii identice ale aceleiaşi gene, legate de mai multe forme rare de cancer (studiu) Mutaţii identice ale unei gene care joacă un rol-cheie în menţinerea sănătăţii sunt legate de mai multe forme rare de cancer ovarian, la uter şi la testicule, potrivit unui studiu canadian publicat miercuri în Statele Unite, relatează AFP.
Telegraph: Descoperirea unei noi gene legată de depresie O genă legată de menţinerea sănătăţii sistemului nervos central a fost identificată şi ca 'o cauză primară' a depresiilor, conform unui studiu desfăşurat la Universitatea Yale, transmite publicaţia The Telegraph.
Varianta unei gene protejează împotriva maladiei Alzheimer Persoanele purtătoare ale unei variante a unei gene asociată cu longevitatea şi, în general, cu o stare bună de sănătate, sunt mai puţin expuse maladiei Alzheimer, potrivit cercetătorilor americani, informează ziarul Le Monde.
Blocarea unei gene favorizează vindecarea traumelor suferite pe măduva spinării Blocarea funcţionării unei singure gene ar putea ameliora semnificativ procesul de vindecare a traumelor suferite pe măduva spinării, conform unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Maryland (estul SUA), studiu publicat în ultimul număr al revistei Science Translational Medicine,...