Cele mai citite
 


Incidenţa diabetului, în creştere
vineri, 13 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Diabetul
 

Federaţia Internaţională de Diabet atrage atenţia că până în anul 2025, numărul persoanelor cu diabet ar putea ajunge la 380 de milioane, la nivel mondial.

În prezent, circa 250 de milioane de oameni suferă de această afecţiune în toată lumea, dintre care 55,2 milioane în Europa.
În România, potrivit datelor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în primele 6 luni ale acestui an erau înregistraţi 481.833 de pacienţi, a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române pentru Diabet. Acesta a menţionat că la Cluj erau înregistraţi, în aceeaşi perioadă, 24.984 de pacienţi, la Bucureşti - 22.243, la Prahova - 20.456 de pacienţi.
Specialistul a precizat că apar mai puţini pacienţi pentru că nu au fost colectate toate reţetele din farmacii.
În ceea ce priveşte situaţia la copii care au diabet de tip 1 insulino-dependent, în primele 6 luni ale acestui an au fost înregistrate 1.941 de cazuri, iar numărul adulţilor insulino-dependenţi sub 40 de ani este 10.982, iar peste 40 de ani - 74.467, a menţionat prof. dr. Hâncu.
''Creşterea numărului de cazuril de diabet de la an la an este alarmantă, iar previziunile pentru viitor nu sunt deloc optimiste. Situaţia actuală este, în primul rând, dovada unei lipse de informare şi educaţie în cadrul publicului larg, dar şi a unei atitudini pasive generale. Prevenţia diabetului nu presupune deloc un efort deosebit, ci în primul rând asumarea unei vieţi echilibrate din punct de vedere alimentar şi al activităţii fizice'', a spus prof. dr. Nicolae Hâncu
Potrivit acestuia, ca şi în cazul prevenţiei cancerului sau a bolilor cardiovasculare, în cazul diabetului ar trebui să se aplice Regula celor 60 de minute: mai mult de 60 de minute pe zi pentru activitate fizică şi mai puţin de 60 de minute pentru televizor, computer şi jocuri video'', a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu.
Specialistul a subliniat că trebuie să învăţăm să ne optimizăm stilul de viaţă, subliniind că obezitatea este elementul de legătură pentru trei afecţiuni grave - cancer, diabet, boli cardiovasculare.
'Viaţa copilului se caracterizează prin insuficientă mişcare, insuficientă cultură nutriţională. Un procent de 90% dintre copii merg la şcoală fără să mănânce dimineaţa şi nu dorm suficient', a apreciat medicul.
Prof. dr. Nicolae Hâncu a spus că Federaţia Română pentru Diabet va susţine în continuare tratamentul cu analogi de insulină. El consideră că se impune un program naţional pentru diabet, boli metabolice şi nutriţie şi nu doar pentru diabet.
Dr. Alina Nicolau, de la Institutul Paulescu, a anunţat că vineri, la Academia Română, vor fi marcaţi 60 de ani de la înfiinţarea primului centru de diabet din România, omagiindu-se personalitatea prof. dr. N. Paulescu şi a prof. dr. Pavel.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului (14 noiembrie), Sanofi-aventis şi Zentiva, în parteneriat cu Federaţia Internaţională de Diabet, au lansat campania Hula Hoop prin care se atrage atenţia asupra importanţei educaţiei şi prevenţiei, în special printre copii şi tineri. Portalul oficial al campaniei este www.hoop4diabetes.com. Hula Hoop pentru Diabet promovează stilul de viaţă sănătos. Cercul albastru, simbolul Zilei Mondiale a Diabetului, a fost imaginat sub formă de hula hoop pentru talie sau deget.
Campania constă în reprezentaţii spontane cu tineri dansatori efectuând mişcări hula hoop în locuri neconvenţionale precum staţii de metrou sau mall-uri, evenimente şi concursuri interne adresate angajaţilor companiei, promovare în mediul online şi sesiuni de fotografii şi autografe cu sportivi renumiţi - exemple de ambiţie şi echilibru - precum Andreea Răducan, Gabriela Szabo, Ivan Patzaichin sau Marius Urzică. Sâmbătă, de Ziua Mondială a Diabetului, va avea loc evenimentul oficial în Plaza România, Bucureşti, începând cu ora 13,00.
''Îi aşteptăm pe toţi cei doritori de dans şi hula hoop să participe la evenimentele de sâmbătă. Este distractiv şi, în plus, foarte sănătos - 30 de minute pe zi de dans pot reduce cu 40% riscurile apariţiei diabetului zaharat de tip 2'', a declarat Andreea Răducan.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un procent de 3% dintre bolnavii de diabet sunt copii Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a atras atenţia în conferinţa de presă prilejuită de Ziua Mondială de luptă împotriva diabetului, că aceasta este o afecţiune în creştere. Îngrijorător este faptul că diabetul este în creştere la copii şi adolescenţi, care, spre deosebire de perioadele de până acum...
Campanie prilejuită de Ziua Mondială a Diabetului Mai multe manifestări prilejuite de Ziua Mondială a Diabetului se vor desfăşura sâmbătă în Capitală, având drept scop conştientizarea populaţiei în legătură cu importanţa educaţiei în ceea ce priveşte această boală, precum şi a prevenţiei.
AL DOILEA CONGRES NAŢIONAL BOLILE CRONICE NETRANSMISIBILE 8-9 FEBRUARIE 2013, BUCUREŞTI - Bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare, diabetul şi obezitatea, bolile pulmonare cronice, cancerul Al doilea Congres Naţional Bolile Cronice Netransmisibile, eveniment care va reuni unii dintre cei mai importanţi lideri ai societăţii medicale româneşti, se va desfăşura în perioada 8-9 februarie 2013, sub egida Academiei Române. Manifestarea este una dintre cele mai importante evenimente pluridisciplinare...
AL DOILEA CONGRES NAŢIONAL BOLILE CRONICE NETRANSMISIBILE 8-9 FE BRUARIE 2013, BUCUREŞTI - Bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare, diabetul şi obezitatea, bolile pulmonare cronice, cancerul Al doilea Congres Naţional Bolile Cronice Netransmisibile, eveniment care va reuni unii dintre cei mai importanţi lideri ai societăţii medicale româneşti, se va desfăşura în perioada 8-9 februarie 2013, sub egida Academiei Române. Manifestarea este una dintre cele mai importante evenimente pluridisciplinare...
Suceava: Incidenţa diabetului este mai ridicată în regiunea Nord-Est Ziua Mondială a Diabetului, ce se sărbătoreşte anual pe 14 noiembrie, a fost marcată la Suceava prin organizarea unei campanii de informare a populaţiei privind această maladie, dar şi prin testarea gratuită a glicemiei personalului care lucrează în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, a aparţinătorilor...
Cluj: Lansarea primelor două volume ale ''Tratatului de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice'' Cluj-Napoca, 20 oct /Agerpres/ - Primele două volume ale ''Tratatului de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice'', scris de prestigiosul prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru al Academiei Române de Ştiinţe Medicale, în colaborare cu conf. univ. dr. Gabriela Roman, vicepreşedintele Societăţii Române...