Cele mai citite
 


Campanie prilejuită de Ziua Mondială a Diabetului
duminică, 15 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Diabetul
 

Mai multe manifestări prilejuite de Ziua Mondială a Diabetului se vor desfăşura sâmbătă în Capitală, având drept scop conştientizarea populaţiei în legătură cu importanţa educaţiei în ceea ce priveşte această boală, precum şi a prevenţiei.

Federaţia Internaţională de Diabet, în parteneriat cu Sanofi-aventis şi Zentiva, a lansat campania 'Hula Hoop', prin care se atrage atenţia asupra importanţei educaţiei şi prevenţiei, în special printre copii şi tineri.

Campania constă în reprezentaţii spontane cu tineri dansatori efectuând mişcări hula hoop în locuri neconvenţionale, precum staţii de metrou sau mall-uri, evenimente şi concursuri interne adresate angajaţilor companiei, promovare în mediul online şi sesiuni de fotografii şi autografe cu sportivi renumiţi - exemple de ambiţie şi echilibru - precum Andreea Răducan, Gabriela Szabo, Ivan Patzaichin sau Marius Urzică.

Evenimentul oficial va avea loc în Plaza România, începând cu ora 13,00.

''Îi aşteptăm pe toţi cei doritori de dans şi hula hoop să participe la evenimentele de sâmbătă. Este distractiv şi, în plus, foarte sănătos - 30 de minute pe zi de dans pot reduce cu 40% riscurile apariţiei diabetului zaharat de tip 2'' - a declarat Andreea Răducan.

Portalul oficial al campaniei este www.hoop4diabetes.com. Hula Hoop pentru Diabet promovează stilul de viaţă sănătos. Cercul albastru, simbolul Zilei Mondiale a Diabetului, a fost imaginat sub formă de hula hoop pentru talie sau deget.

Federaţia Internaţională de Diabet atrage atenţia că, până în anul 2025, numărul persoanelor cu diabet ar putea ajunge în lume la 380 de milioane. În prezent, circa 250 de milioane de oameni suferă de această afecţiune în toată lumea, dintre care 55,2 milioane în Europa.

În România, potrivit datelor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în primele şase luni ale acestui an erau înregistraţi 481.833 de pacienţi, potrivit prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române pentru Diabet. În Cluj erau înregistraţi, în perioada menţionată, 24.984 de pacienţi, la Bucureşti - 22.243, în Prahova - 20.456 de pacienţi.

Specialistul a precizat că apar mai puţini pacienţi pentru că nu au fost colectate toate reţetele din farmacii.

În ceea ce priveşte situaţia la copiii care au diabet de tip 1 insulino-dependent, în prima jumătate a anului au fost înregistrate 1.941 de cazuri iar numărul adulţilor insulino-dependenţi sub 40 de ani este de 10.982, iar al celor de peste 40 de ani - 74.467, a menţionat prof. dr. Hâncu.

''Creşterea numărului de cazurile de diabet de la an la an este alarmantă, iar previziunile pentru viitor nu sunt deloc optimiste. Situaţia actuală este, în primul rând, dovada unei lipse de informare şi educaţie a publicului larg, dar şi a unei atitudini pasive generale. Prevenţia diabetului nu presupune deloc un efort deosebit, ci în primul rând asumarea unei vieţi echilibrate din punct de vedere alimentar şi al activităţii fizice'' - a subliniat prof. dr. Nicolae Hâncu.

Potrivit acestuia, ca şi în cazul prevenţiei cancerului sau a bolilor cardiovasculare, în cazul diabetului ar trebui să se aplice regula celor 60 de minute: mai mult de 60 de minute pe zi pentru activitate fizică şi mai puţin de 60 de minute pentru televizor, computer şi jocuri video.

Specialistul a arătat că trebuie să învăţăm să ne optimizăm stilul de viaţă, adăugând că obezitatea este elementul de legătură pentru trei afecţiuni grave - cancer, diabet, boli cardiovasculare.

'Viaţa copilului se caracterizează prin insuficientă mişcare, insuficientă cultură nutriţională. Un procent de 90% dintre copii merg la şcoală fără să mănânce dimineaţa şi nu dorm suficient' - a exemplificat medicul.

Prof. dr. Nicolae Hâncu a spus că Federaţia Română pentru Diabet va susţine în continuare tratamentul cu analogi de insulină. El consideră că se impune un program naţional pentru diabet, boli metabolice şi nutriţie, şi nu doar pentru diabet.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Incidenţa diabetului, în creştere Federaţia Internaţională de Diabet atrage atenţia că până în anul 2025, numărul persoanelor cu diabet ar putea ajunge la 380 de milioane, la nivel mondial.
Un procent de 3% dintre bolnavii de diabet sunt copii Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a atras atenţia în conferinţa de presă prilejuită de Ziua Mondială de luptă împotriva diabetului, că aceasta este o afecţiune în creştere. Îngrijorător este faptul că diabetul este în creştere la copii şi adolescenţi, care, spre deosebire de perioadele de până acum...
Prof. univ. Nicolae Hâncu: Pentru prima dată în istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care evidenţiază că la nivel mondial există o "epidemie de obezitate", o boală cronică, deşi nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar...
Campanie pentru un stil de viaţă sănătos, lansată de Ziua Mondială de Combatere a Diabetului Cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere a Diabetului, marcată anual la nivel global pe 14 noiembrie, Grupul Sanofi în parteneriat cu Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi Societatea Română de Nutriţie au lansat o amplă campanie...
Dolj: Peste 35.000 de persoane din judeţ suferă de diabet Diabetul zaharat ocupă locul doi în judeţul Dolj ierarhia bolilor înregistrate în rândul populaţiei, după bolile cardiovasculare, cu un număr de 35.389 cazuri în evidenţă, Direcţia de Sănătate Publică demarând în această perioadă o campanie de educaţie şi prevenţie.
Cluj: Lansarea primelor două volume ale ''Tratatului de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice'' Cluj-Napoca, 20 oct /Agerpres/ - Primele două volume ale ''Tratatului de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice'', scris de prestigiosul prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru al Academiei Române de Ştiinţe Medicale, în colaborare cu conf. univ. dr. Gabriela Roman, vicepreşedintele Societăţii Române...