Cele mai citite
 


Diagnosticul molecular are implicaţii asupra prognosticului şi a tratamentului în cancer, afirmă prof. dr. Rodica Anghel
duminică, 15 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii, Oncologie, Neurologie
 

Prima conferinţă privind dezvoltarea medicală în zona Balcanică şi Eurasia, desfăşurată sâmbătă, la Istanbul, a prilejuit un schimb de informaţii între ţările din zonă.

Specialiştii turci din diferite ramuri ale medicinei precum transplantul, oncogeneza, oncologie, radioterapie, tratamente cu celule stem, endoscopie, chirurgie laparoscopică, cardiologie, neurologie, oftalmologie de la spitalele de marcă din Turcia au prezentat realizările şi oportunităţile de tratament, dar şi problemele cu care se confruntă.

Astfel prof. dr. Murat Cilic, referindu-se la transplant, a reliefat că în toată lumea există o problemă a donatorilor şi, prin urmare, orientarea este către efectuarea transplantului cu organe de la donator viu.

Specialistul turc a insistat asupra colaborării între diferite centre medicale, amintind că în Turcia se tratează pacienţi din Grecia, Cipru şi Ucraina.

În ceea ce priveşte oncogeneza, prof. dr. Mustafa Pozen a subliniat că toate bolile sunt genetice, făcând referire la terapiile cu celule stem în contextul necesităţii unei medicine personalizate axate pe pacient.

Specialistul a reliefat că în clinicile private din Turcia se practică diagnosticul genetic. Probleme radioterapiei au fost prezentate de prof. dr. Enis Ozyar, care a spus că aproximativ o treime dintre centrele de Radioterapie sunt private şi că se acordă o atenţie deosebită respectării normelor europene de bună practică legate de numărul de pacienţi care revine unui medic, celor legate de numărul fizicienilor pentru un pacient şi pentru o unitate şi de numărul de aparate necesare raportat la numărul de locuitori utilizând tehnici moderne precum iradierea cu intensitate modulată şi radiochirurgia robotică.

Prof. dr. Rodica Anghel, managerul Institutului Oncologic din Bucureşti, prezentă la reuniune, a declarat pentru AGERPRES că în prezent ne aflăm în era terapiei genetice şi prin aceste tehnici se urmăreşte diagnosticul molecular, care are implicaţii asupra prognosticului, a diagnosticului şi a tratamentului în cancer şi afecţiuni hematologice maligne.

Ea a făcut referire la etapele carcinogenezei şi intervenţiei diverselor modificări ale genelor în trecerea de la celule normale la 'celule iniţiate' şi în continuare la celule premaligne şi maligne, accentul punându-se pe locul de acţiune al diverselor gene. Potrivit prof.dr. Anghel, terapia este importantă pentru tratamentul genetic prin corectarea genelor şi prin tratamentul la nivel celular.

În România nu sunt posibile tehnicile de iradiere cu intensitate modulată şi radiochirurgia robotică, a subliniat prof. dr. Rodica Anghel, amintind că se are în vedere un program pentru controlul cancerului, unde a fost elaborat şi un program pentru radioterapie.

În ceea ce priveşte radioterapia, specialista a spus că în România nu există niciun centru privat şi a amintit problemele ţărilor invitate la conferinţă, care sunt diferite de ale ţărilor din vestul Europei şi SUA. Acestea sunt durata mare de aşteptare pentru începerea tratamentului, numărul insuficient de unităţi de radioterapie al fizicienilor medicali şi tehnicienilor de radioterapie care necesită o pregătire mai îndelungată, şi faptul că în aceste unităţi încă mai există unităţi de cobalto-terapie.

În cadrul conferinţei, specialiştii au spus că încurajează turismul medical către Turcia, oferind accesibilitate respectiv infrastructură şi preţuri moderate.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Centru de transplant de celule stem, inaugurat la Spitalul Universitar Un nou centru de transplant de celule stem, cel de-al cincilea din România, a fost inaugurat luni la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB).
Rezultate revoluționare în medicina regenerativă, prezentate la Congresul SIMCR Peste 300 de cercetători, medici clinicieni și studenți mediciniști au participat la lucrările primului Congres al Societății de Medicină și Chirurgie Regenerativă (SIMCR), desfășurat la București, în perioada 12, 15-16 mai 2015.
ARBACS: Peste 50.000 de pacienţi se tratează anual prin transplant cu celule stem Asociaţia Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) susţine că investiţiile în domeniul celulelor stem demonstrează perspectivele serioase pe care acestea le aduc în medicina modernă, punctând că peste 50.000 de pacienţi pe an se tratează prin transplant cu celule stem.
INTERVIU Dr. Maria Siemionow: Cea mai mare provocare în operaţiile de transplant - disciplina pacientului Doctor Maria Siemionow - cunoscută pentru că a condus echipa care a realizat primul transplant de faţă din SUA - a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că la operaţiile de transplant cea mai mare provocare este disciplina pacientului după această intervenţie.
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
Transplant de celule pancreatice, în premieră în România, miercuri la Fundeni Medicii vor testa miercuri un dispozitiv cu insule pancreatice ce va fi implantat unei femei de 34 ani care suferă de zece ani de diabet insulino-dependent, a anunţat marţi profesorul Irinel Popescu, directorul Centrului de chirurgie generală şi transplant hepatic Fundeni.