Cele mai citite
 


Premieră medicală în comuna Socodor
luni, 26 ianuarie 2009   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer
 

Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş”din Arad pregăteşte o premieră în medicina românească şi anume deschiderea primului centru de cercetare şi tratament al bolii Alzheimer. (Sursa: Agerpres)

”Centru va fi deschis în comuna Socodor, aflată la circa 60 de kilometri de Arad, împreună cu Spitalul ‘Sfântul Gheorghe’ al societăţii comerciale ’Terapeutica’ din Chişineu Criş, valoarea investiţiei, inclusiv aparatura medicală, fiind de circa cinci milioane de euro. Ne dorim ca inaugurarea centrului să aibă loc la începutul lunii martie, premisele în acest sens fiind favorabile”, a declarat pentru AGERPRES prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul UVVG Arad.

Potrivit sursei citate, amenajările sunt în curs de finalizare, centrul urmând să dispună de o infrastructură la standarde europene, confort deosebit în douăzeci de saloane cu numai două paturi şi grup social propriu, baze de tratament şi baze de agrement. În cursul săptămânii trecute, prof. univ. dr. Aurel Ardelean a efectuat o vizită de documentare în Ungaria, la Budapesta şi la Pecs, cu această ocazie vizitând şi cele patru centre de tratare a bolii Alzheimer existente în această ţară.
”Am iniţiat convorbiri pe acestă temă cu conducerea Universităţii ’Corvinus’ din Budapesta şi a Universităţii din Pecs, fiind de asemenea primit la Ministerul Afacerilor Sociale din Ungaria, ceea ce am văzut în centrele vizitate şi experienţa celor din ţara vecină fiindu-ne de mare ajutor în demersurile noastre”, a precizat rectorul UVVG.
Acesta a mai spus că în centrul de la Socodor se va face atât tratament, stagiul pentru bolnavi fiind de 30 de zile, cât şi cercetare, din dorinţa de a putea să pune la dispoziţia specialiştilor cât mai multe date despre această boală. Tratamentul bolii Alzheimer este foarte costisitor, însă pacienţii vor beneficia de anumite facilităţi, centrul având încheiat un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
”În mod evident, rezultatele pe plan mondial nu se situează la nivelul cerinţelor, iar când spun asta mă gândesc la faptul că, în Statele Unite, boala Alzheimer are o incidenţă de 18%, în vreme ce în România incidenţa bolii este de 11-12%. Din cauza stresului şi a vieţii din ce în ce mai agitate, această boală începe să se contureze drept una din ‘bolile viitorului’, dacă se poate spune aşa. Pe lângă tratarea bolnavilor, preconizăm să desfăşurăm aici o intensă activitate de cercetare în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare ‘Victor Babeş’ din Bucureşti, precum şi cu instituţii din Ungaria şi Canada, împreună urmând să analizăm cauzele care determină apariţia şi evoluţia acestei boli”, a adăugat prof. univ. dr. Aurel Ardelean.
Rectorul UVVG a menţionat că în viitorul centru cercetările se vor concentra asupra beta amiloidului, o componentă a unei proteine care determină apariţia aşa numitelor plăci senile la capătului neuronului, plăci care pot să apară şi la nivelul întregii scoarţe cerebrale realizând o întrerupere a conexiunilor care există la nivelul scoarţei cerebrale, fenomen ce determină o degenerescenţă neurofibrilară, la nivelul neuronilor care realizează conexiuni in cadrul sistemului nervos. Aceste structuri întrerup relaţiile dintre neuroni - legături colin ergice, având ca rezultat degenerarea neuronilor”, a conchis prof. univ. dr. Aurel Ardelean. AGERPRES/(Ioan Weisl)
Notare
Comentarii
de silvia
felicitari. sint sotia unui bolnav de alzheimer care a fost diagnosticat in anul 2003 la spitalul obreja din BUCURESTI si in ciuda tratamentului facut de atunci fara intrerupere boala a avansat mult.
as dori sa stiu cum pot ajunge cu sotul la dumneavoastra.
va multumesc si astept un nr de telefon

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alzheimer: Creierul se micşorează cu până la zece ani înainte de manifestarea bolii (studiu) Unele părţi ale creierului, afectate de boala Alzheimer, ar începe să se micşoreze cu până la zece înainte de punerea diagnosticului. Deşi n-au decât rezultate preliminare, autorii cercetărilor apreciază că descoperirea lor ar permite într-o bună zi, prin recurgerea la imagistică prin rezonanţă magnetică...
Societatea Romana Alzheimer organizeaza in perioada 23 - 25 februarie 2012, la Hotelul Crowne Plaza Bucuresti, Conferinta Nationala Alzheimer cu tema "Actualitati in domeniul dementelor; Dementa Alzheimer - problema majora de sanatate publica a Romaniei Conferinta Nationala Alzheimer abordeaza o tematica de mare diversitate, propunandu-si sa realizeze si la aceasta editie, o manifestare de inalt nivel stiintific. Printre temele abordate mentionam:
Alzheimer: un nou tratament potenţial studiat pe animale Blocarea anumitor celule ale sistemului imunitar care distrug arginina din creier, un nutrient esenţial al acestuia, a oprit formarea de plăci de proteine caracteristică bolii Alzheimer, potrivit unui studiu american efectuat pe şoareci de laborator, ale cărui rezultate au fost publicate marţi în revista...
Alzheimer: obezitatea ar agrava leziunile cerebrale /studiu/ Obezitatea ar agrava leziunile cerebrale asociate maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu dat publicităţii luni în Franţa de Institutul naţional de sănătate şi cercetare medicală, (Inserm), relatează AFP.
Boala Alzheimer va apăsa tot mai greu asupra economiei mondiale (experţi) Maladia Alzheimer va apăsa tot mai greu asupra economiei mondiale în anii următori, pe măsură ce populaţia va înainta în vârstă, au atras atenţia, joi, experţi reuniţi în Congresul SUA, relatează AFP.
Boala Alzheimer nu debutează mereu cu tulburări de memorie (studiu) Boala Alzheimer nu debutează mereu cu tulburări de memorie, tristeţea, iritabilitatea şi somnolenţa fiind uneori simptome care preced maladia, se arată într-un studiu desfăşurat în 34 de centre de depistare americane şi preluat de lefigaro.fr.