Cele mai citite
 


Carenţa în vitamina D, factor alarmant de risc cardiac şi deces
marţi, 17 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

O carenţă în vitamina D este legată de un risc crescut net de maladii cardiovasculare, atacuri cerebrale şi de mortalitate, potrivit unui studiu elaborat de cercetători americani de la Institutul de cardiologie al Intermountain Medical Center din Salt Lake City /Utah, în nord-vestul SUA/ şi publicat luni, potrivit AFP.

Acest studiu, efectuat timp de peste un an pe un grup de 27.686 persoane în vârstă de cel puţin 50 de ani şi fără antecedente cardiovasculare, arată că cele care un nivel foarte scăzut de vitamina D în vasele sanguine au un factor de risc cu 77 % mai ridicat de a deceda decât cele care au un conţinut normal din această vitamină.

În această cercetare, subiectele care suferă de o insuficienţă importantă de vitamina D aveau cu 45 % probabilitate mai mare să dezvolte o maladie coronariană şi cu 78 % mai multe şanse să sufere un atac cerebral decât persoanele al căror nivel de vitamină D era normal.

Pacienţii cu conţinut foarte slab de vitamina D au, de asemenea, un risc de două ori mai mare să sufere de insuficienţă cardiacă decât cei care au niveluri considerate normale.

'Am conchis că printre persoanele de peste 50 de ani, chiar şi o carenţă moderată de vitamina D este legată de dezvoltarea maladiilor coronariene, de insuficienţa cardiacă, de atacuri cerebrale şi de o mortalitate mai ridicată', explică Dr Heidi May, epidemiologistă şi una din autoarele studiului.

Potrivit acestei doctoriţe, rezultatele sunt total surprinzătoare şi importante pentru că este comod să tratezi carenţele de vitamina D pentru a reduce riscul maladiilor cardiovasculare, prima cauză a mortalităţii în SUA.

Cercetări recente au arătat că vitamina D joacă un rol important în numeroase funcţii biologice, între care presiunea arterială, controlul nivelului glucozei în sânge şi inflamaţii, toţi factori de risc importanţi pentru maladiile cardiovasculare. Rezultatele cercetării urmează să constituie obiectul unei prezentări la Conferinţa anuală a American Heart Association, reunită în această săptămână la Orlando /Florida/.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vitamina D, indicată pentru creierul persoanelor în vârstă de peste 60 de ani Washington, 26 mai /Agerpres/ - Conţinutul mare de vitamina D, prezentă în peşte şi sintetizată în piele la expunerea la soare, ameliorează funcţionarea creierului într-o manieră mult mai bună la persoanele în vârstă de peste 60 de ani, potrivit unui studiu publicat joi în Journal of Neurology, Neurosurgery...
Lipsa soarelui creşte riscul de diabet de tip 2 (studiu) O echipă de cercetători australieni confirmă într-un studiu legătura dintre conţinutul de vitamină D şi riscul de a dezvolta un diabet de tip 2. Vitamina D este sintetizată în organism dintr-un derivat al colesterolului, sub acţiunea razelor UV, scrie passionsante.be.
Vitamina D ar putea reduce presiunea arterială O echipă de cercetători britanici a arătat că există o legătură probabilă între lipsa vitaminei D în organism şi apariţia hipertensiunii, o suplimentare a acestui element putând permite astfel diminuarea presiunii arteriale, scrie joi portalul www.maxisciences.com.
O carenţă de vitamina D accelerează declinul cognitiv al persoanelor vârstnice (studiu) Persoanele în vârstă care suferă de deficit de vitamina D se confruntă cu un declin cognitiv mult mai rapid decât cele cu niveluri normale, conform unui studiu publicat luni în 'Journal of American Medical Association - Neurology', informează AFP.
O carenţă în vitamina D poate produce migrene (studiu) Copiii şi tinerii adulţi care prezintă carenţe ale vitaminelor D, B2, B9 şi în coenzima Q10 sunt mai susceptibili să sufere de migrene, arată un nou studiu prezentat la Congresul anual al American Headache Society desfăşurat în perioada 9-12 iunie la San Diego.
Vitamina D poate trata astmul Timpul pe care pacienţii care suferă de astm şi-l petrec la soare ar putea avea un efect pozitiv asupra acestei boli, conform unui nou studiu realizat de o echipă de cercetători de la King's College din Londra, informează BBC News.