Cele mai citite
 


Sindicatul medicilor strânge semnături pentru proteste
marţi, 17 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Camera Federativă a Medicilor, sindicatul medicilor din România, se opune cu fermitate faţă de măsura trimiterii lucrătorilor bugetari în concediu fără plată forţat, în cuantum de 8 zile, în noiembrie şi decembrie, ca mod de realizare de economii la bugetul de stat, a declarat, luni, pentru Agerpres, Dan Pereţianu, preşedinte al CFMR.
'Considerăm că acest lucru reprezintă un abuz faţă de drepturile şi obligaţiile angajatului şi ale angajatorului asumate de comun acord şi prin Contractul Individual de Muncă', arată Pereţianu.
Liderul sindical precizează că, odată cu semnarea Contractului Individual de Muncă, lucrătorul îşi ia angajamente şi, în acelaşi timp, are şi protecţie în ceea ce priveşte timpul de muncă şi salariul. Orice intervenţie în prevederile ce fac obiectul acestui contract, fără acordul lucrătorului, reprezintă un abuz. În această situaţie se află acum lucrătorii bugetari, în urma aplicării Legii 329/2009, privind reorganizarea agenţiilor de stat şi a obligativităţii de a efectua 8 zile de concediu fără plată.
Sindicaliştii consideră că sistemul de concediu fără plată este un drept al lucrătorului, stabilit de o lege organică, Codul Muncii, şi nu o posibilitate de manevră pentru angajator. Conform Codului Muncii, concediul fără plată se acordă doar la cererea lucrătorului, prin acte scrise, şi nu poate fi folosit în lipsa unei cereri exprese a acestuia.
CFMR atrage atenţia că, faţă de alte situaţii din sistemele bugetare, în sistemul de sănătate, medicii şi alt personal sunt plătiţi pentru serviciile făcute asiguraţilor Casei Naţionale şi nu de la Bugetul de Stat. Astfel, spitalele sunt plătite pentru rezolvarea unor internări, a unor operaţii, a unor manevre medicale care nu vor mai fi făcute dacă medicii sunt trimişi acasă, mai ales în această perioadă de criză sanitară.
'De aceea, considerăm că abuzul, chiar dacă este instituţionalizat, prin legiferarea sa de către Parlamentul Romaniei, tot un abuz este. Cerem suprimarea, de urgenţă, a măsurii propuse, în caz contrar văzîndu-ne nevoiţi să punem capăt acestei situaţii prin acţiuni sindicale de protest. Iar acţiunile noastre vor fi pe măsura abuzului la care sunt supuşi lucrătorii pe care îi reprezentăm', subliniază Pereţianu.
Federaţia sindicatelor medicilor îşi rezervă dreptul de a acţiona în justiţie orice abuz individual sau colectiv la nivelul angajatorilor care sunt membri de sindicat.
Lipsa medicilor pentru 8 zile de la serviciu,susţin sindicaliştii, va conduce de fapt la o grevă obligatorie, organizată de Stat şi de Guvern.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sindicaliştii din sănătate încep luni protestele, cu o grevă japoneză de o săptămână Federaţia Sindicală 'Hipocrat " din România şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) încep luni seria de proteste anunţate, care debutează cu grevă de tip japonez, cu banderolă.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Cadrele medicale din ţară au protestat două ore pentru îmbunătăţirea condiţiilor din sistem (grupaj) Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS a decis, la jumătatea acestei luni, organizarea unei greve de avertisment în data de 25 noiembrie, urmată de grevă generală pe termen nelimitat, începând din 28 noiembrie, printre solicitările greviştilor fiind demisia ministrului Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE - ECONOMIC Marşul de protest al sindicaliştilor din Educaţie, determinat de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, dar şi protestele de la Palatul Cotroceni ale sindicatelor afiliate la BNS, avaria în reţeaua de electricitate, care a afectat judeţele Argeş şi Vâlcea şi raportul Consiliului concurenţei...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Grevă generală în toate spitalele din ţară în 31 octombrie Sindicaliştii Federaţiei Sanitas vor intra în grevă generală în toate spitalele din ţară în data de 31 octombrie, dacă nu se va ajunge la o soluţie cu autorităţile pe Legea salarizării unitare, a anunţat, joi, preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu.