Cele mai citite
 


Portret de candidat - Sorin Oprescu
marţi, 17 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicul Sorin Oprescu, primar general al capitalei, care candidează ca independent la Preşedinţia României, a acceptat să vorbească despre copilăria sa, despre relaţia cu părinţii, despre prima chemare către medicină, despre satisfacţiile şi dezamăgirile sale, dar şi despre oamenii dragi - familie şi prieteni.
Îşi aminteşte că a fost un copil şi un adolescent obişnuit, cu amintiri legate de jocurile cu copiii din cartier, de poveştile pe care i le spunea bunicul legate de activitatea sa la uzină, dar şi despre ''alpinismul'' pe care îl făcea prin casă împreună cu fratele său, folosind şifonierul pe post de munte. Şi - deşi e medic - păstrează încă în suflet spaima copilului de atunci când trebuia să facă vreo injecţie cu penicilină, de care se temea pentru că ''durea foarte tare''.
''Am avut o relaţie foarte liberă cu părinţii mei, una de prietenie şi de încredere, nu de subordonare. Nu mi-a fost niciodată frică să le spun ce mă preocupă. Şi când a fost vorba să-mi aleg drumul în viaţă, am făcut-o cu sufletul'', a declarat pentru AGERPRES Oprescu.
El se mândreşte cu faptul că şi-a câştigat faima ca medic şi că îi place ca atunci când merge pe stradă să revadă foşti pacienţi.
''Îmi place să comunic, să fiu în mijlocul oamenilor. Le strâng mâna cu drag, le răspund la întrebări. Faima mi-am câştigat-o ca medic. Peste tot în ţară pe unde mă duc, pe stradă, în piaţă, la trecerea de pietoni, nu se poate să nu apară cineva care să mă-ntrebe: vă amintiţi, dom' doctor, când m-aţi operat?'
Sorin Oprescu se mândreşte şi cu faptul că este bunic, având doi nepoţi de la fiul său Mircea.
''A fost mereu un copil cu voinţă puternică. Probabil mă moşteneşte. Şi-a construit o carieră, şi-a făcut o familie. Cu ocazia asta, am deja şi doi nepoţi. Şi mă susţine în tot ce fac, deşi nu e întotdeauna de acord cu mine. Asta e ideea noastră de familie', mărturiseşte el.
Oprescu s-a hotărât să devină medic în perioada liceului, când citea multe cărţi scrise de medici şi când i se părea fascinant ca un om să aibă o asemenea putere ''de a schimba ceva ce pare ireveersibil''. Dar, recunoaşte Oprescu, o mare influenţă a avut-o şi unchiul său - fratele mamei - care era medic militar.
''Când ajuţi pe cineva, simţi că ţi-ai făcut datoria. Şi e o bucurie care nu se compară cu nimic altceva. Să vezi cum dispare frica din ochii bolnavului, să-i vorbeşti şi să simţi liniştea care a luat locul îngrijorării. Sunt momente pe care nu le uiţi niciodată, chiar dacă n-ai niciodată timp să te bucuri de ele. Le aduni acolo, undeva, ca pe o colecţie de comori. Atunci când boala e prea tare, iei totul pe umerii tăi. Şi vina, şi neputinţa, şi suferinţa... Stai noaptea cu ochii în tavan şi iei totul de la capăt. Derulezi în minte ce s-a întâmplat, ce s-ar fi putut întâmpla. Şi nu uiţi. Sunt lucruri care rămân cu tine, ca nişte cicatrici'', mărturiseşte Oprescu.
El susţine că nu a avut un model anume după care s-a ghidat în cariera medicală, dar de la început şi-a dorit un singur lucru.
'Fie că ajung un maestru sau pur şi simplu un doctor priceput, să nu-mi pierd omenia. E mare lucru, uneori asta face diferenţa între un medic bun şi unul orecare. Puterea de a privi bolnavul şi de a vedea în el o fiinţă speriată şi neajutorată, nu un anonim, un necunoscut. Din asta vine, poate, şi încercarea mea de a face omul să râdă. Nimeni nu vine la doctor cu plăcere. Toţi vin cu inima strânsă. Iar dacă eu îi fac să zâmbească, parcă se mai destind puţin, au mai multă încredere. Lupţi mai uşor cu boala dacă ai încredere'', spune Oprescu.
În momentele de cumpănă, Sorin Oprescu se sfătuieşte cu familia - cu fratele său Dorin sau cu fiul său Mircea: ''Ei sunt şi consilierii, şi comitetul de sprijin, şi judecătorii mei''.
Când are timp, îi place să citească literatură de aventuri sau cărţi de economie.
''Când eram mic eram pasionat de Dumas şi nu cred că mi-a trecut nici astăzi. Acum citesc Elder Brooke, un economist american, care vorbeşte despre sistemul post-capitalist. Tocmai începuse criza la ei când a scris cartea, deci are lucruri interesante de spus'', relatează Oprescu.
Deşi are o vechime impresionantă în meseria de medic, atunci când se află el însuşi în postura de pacient Oprescu recunoaşte că este temător.
''De multe ori amân până în ultima clipă, prefer să suport durerea doar ca să nu merg la consult. Trec foarte uşor de la halatul de doctor la mentalitatea de pacient'', spune el.
Atunci când are timp liber, îi place să stea cu familia şi prietenii: ''Întotdeauna contează oamenii, nu locul. Dacă sunt în familie sau cu prieteni buni, putem să facem şi picnic pe marginea autostrăzii, că tot ne simţim bine''.
Potrivit lui Oprescu, familia are un rol extrem de important pentru un politician, dar şi pentru o persoană cu orice altă meserie stresantă.
''Ca doctor, îţi exploatezi familia. Şi e foarte crud. Lipseşti zi şi noapte de lângă ei, lipseşti uneori la momente care contează - prima zi de şcoală a copilului, sau aniversarea de cinci ani a căsătoriei. Uneori lucrurile astea pot să erodeze lent încrederea, chiar fără să-ţi dai seama. Însă de la ei, de la sprijinul de acasă, vine echilibrul'', subliniază Sorin Oprescu.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sorin Oprescu, supus unor investigaţii amănunţite la inimă Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu este supus la această oră unor investigaţii amănunţite la inimă, fiind vorba cel mai probabil de o coronarografie. El a fost transportat spre sala unde se efectuează investigaţiile într-un scaun cu rotile, fiind păzit de poliţişti.
Primarul Sorin Oprescu a cerut deszăpezirea străzilor din zona şcolilor, spitalelor şi instituţiilor publice Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a solicitat operatorilor de deszăpezire să acţioneze în noaptea de luni spre marţi cu material antiderapant în zona pantelor, rampelor şi a podurilor, dar şi pe arterele principale şi cele laterale, în special la intrările în şcoli, spitale şi instituţii...
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.
Sorin Oprescu i-a acordat Placheta Oraşului Bucureşti profesorului francez Luc Montagnier Primarul general Sorin Oprescu i-a acordat marţi Placheta Oraşului Bucureşti profesorului francez Luc Montagnier, laureat al premiului Nobel pentru Medicină în anul 2008, în semn de recunoaştere a contribuţiei acestuia la dezvoltarea ştiinţelor medicale.
Sorin Oprescu: Medicii care condiţionează actul medical de primirea de bani reprezintă partea întunecată a sistemului Medicii care condiţionează actul medical de primirea de bani de la pacienţi reprezintă "partea întunecată" a sistemului medical din România, a declarat, marţi, primarul general Sorin Oprescu, la lansarea de către Facultatea de Sociologie a SNSPA a unui studiu privind starea de sănătatea a bucureştenilor...
Protocol de colaborare Bucureşti-Viena, semnat de primarul Sorin Oprescu în capitala Austriei Viena/Bucureşti, 14 dec /Agerpres/ - Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a semnat marţi, la Viena, un protocol de cooperare între Bucureşti şi capitala austriacă cu omologul său, Michael Haupl.