Cele mai citite
 


Proteste la Centrele de transfuzie sanguină din Cluj şi Satu Mare
marţi, 17 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O grevă spontană a fost declanşată luni de personalul medical al Centrului de Transfuzii Sanguine ca urmare a neacordării sporurilor cuvenite pe luna octombrie, precum şi a anunţului Ministerului Sănătăţii privind diminuarea salariului pe lunile noiembrie şi decembrie cu 15%.
Medicul primar Iuliana Gorgan, reprezentanta grupului protestatarilor, a declarat, pentru AGERPRES, că situaţia este fără precedent, probleme similare nefiind întâlnite în instituţie de 20 de ani.

'Ministerul nu şi-a ţinut promisiunea de a ne acorda în continuare sporurile cuvenite. Pe luna octombrie personalul medical ia cu 36% mai puţin, în condiţiile în care o asistentă medicală are 1.063 de lei salariu, iar pe octombrie ia 700 de lei. În plus, nici aceşti bani nu au intrat în cont azi ceea ce a mărit nemulţumirile pentru că cei mai mulţi dintre salariaţi au împrumuturi şi rate de plătit la bancă', a declarat dr. Gorgan.

Medicul Centrului de Transfuzii a precizat, totodată, că luni dimineaţa, instituţia a primit un fax de la Ministerul Sănătăţii în care se precizează că potrivit Legii 329 în următoarele două luni ale acestui an salariile le vor fi micşorate cu 15%.

'Oricum salariile unui cadru medical de la Centrul de Transfuzii este penibil. Reprezentantul Ministerului Sănătăţii, domnul Irimie, a venit la Cluj după protestul nostru din luna iunie şi a promis că vor exista soluţii certe pentru asistentele şi medicii instituţiei clujene. Noi lucrăm la centru în condiţiile unei lipse acute de personal, suntem foarte stresaţi, o asistentă lucrează normă dublă, iar de marţi, 17 noiembrie, opt departamente ale centrului rămân cu doar o persoană în loc de două', a afirmat dr. Gorgan.

În opinia medicului, şi a întregului personal, ceea ce se întâmplă din dispoziţia Ministerului Sănătăţii la Centrul de Transfuzii Cluj este un 'incalificabil abuz procedural şi o încălcare a drepturilor legitime ale angajaţilor'.

Şi angajaţii Centrului de Transfuzie Sanguină Satu Mare au fost luni în grevă japoneză, nemulţumiţi de faptul că li s-au redus sporurile salariale.

Asistenta Aniko Wagner a declarat că pe parcursul întregii zile toţi cei 22 de angajaţi poartă o banderolă pe braţ, în semn de protest.

Potrivit acesteia, angajaţilor li s-au redus salariile cu 36%, după ce au rămas fără sporurile de preventivitate, de periclitate şi suplimentul financiar pentru expunerea la riscul îmbolnăvirii cu HIV. Totodată, aceştia mai solicită acordarea tichetelor de masă şi plata orelor suplimentare.

Mai mult, veniturile lor se vor reduce şi cu 15,5%, conform hotărârii de guvern de reducere a cheltuielilor cu personalul bugetar.

'În aceste condiţii un asistent va câştiga aproximativ 500 de lei, mai puţin şi decât salariul minim pe economie', a spus Aniko Wagner.

Angajaţii vor decide cum se va desfăşura următoarea formă de protest, în funcţie de negocierile purtate la nivel naţional.

Astfel de proteste au avut loc şi la Buzău.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Cadrele medicale din ţară au protestat două ore pentru îmbunătăţirea condiţiilor din sistem (grupaj) Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS a decis, la jumătatea acestei luni, organizarea unei greve de avertisment în data de 25 noiembrie, urmată de grevă generală pe termen nelimitat, începând din 28 noiembrie, printre solicitările greviştilor fiind demisia ministrului Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu...
Dolj: Grevă de avertisment la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova Mai mulţi salariaţi ai Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova, afiliaţi la Sindicatul Unimedical, s-au aflat miercuri într-o grevă de avertisment de două ore în semn de protest faţă de reducerea salariilor în 2010 de către conducerea instituţiei printr-o decizie pe care o consideră "fără acoperire...
Sindicaliştii din sănătate încep luni protestele, cu o grevă japoneză de o săptămână Federaţia Sindicală 'Hipocrat " din România şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) încep luni seria de proteste anunţate, care debutează cu grevă de tip japonez, cu banderolă.
Galaţi: Unităţile de transfuzie sanguină de la spitalele de Pediatrie şi CFR nu sunt autorizate Spitalele de Pediatrie şi CFR din Galaţi nu au autorizare din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a judeţului pentru unităţile proprii de transfuzie sanguină (UTS), a declarat joi purtătorul de cuvânt al acestei instituţii, Ani Nistor.
Sindicaliştii din domeniul sanitar vor picheta, vineri, sediul Ministerului Sănătăţii Sindicaliştii din domeniul sanitar vor picheta, vineri, sediul Ministerului Sănătăţii între orele 13:00 - 15:00, concomitent cu întreruperea activităţii, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Sindicale Hipocrat remis, duminică, AGERPRES.