Cele mai citite
 


Producătorii de medicamente susţin că îngheţarea preţurilor duce la exporturi paralele
marţi, 17 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reprezentanţii producătorilor de medicamente susţin că, în 2009, autorităţile au adoptat o nouă metodologie de calcul al preţurilor medicamentelor care, în fapt, aliniază preţul din România celui de la nivelul mediu european, îngheţându-l, pentru un an, la un curs de 4 lei/ euro.
Ei afirmă că această decizie, precum şi aplicarea, în anul precedent, a altor măsuri care au avut deja efecte economice negative asupra producătorilor de medicamente au un impact cumulativ, care riscă să afecteze serios accesul pacienţilor români la medicamente.

Menţinerea actualului curs valutar fără să se alinieze la cel de 4,2 lei/ euro, aşa cum se prefigurează de autorităţi pentru anul viitor, va duce la exporturi paralele şi de aici la diminuarea accesului pacienţilor români la medicamente şi la întârzieri de punere pe piaţă a noilor medicamente din cauza preţurilor foarte mici, a declarat Dan Zaharescu, director executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

El a precizat că 5 - 7 la sută din piaţa de medicamente din acest an o reprezintă exporturile paralele. Dacă lucrurile continuă astfel, se aşteaptă ca aceste exporturi paralele să ajungă, anul viitor, la 12%, cu perspectiva de a ajunge la 25% în anii următori.

Reprezentanţii ARPIM susţin că aprovizionarea populaţiei cu medicamente este aproape de a intra în colaps din cauza lipsei lichidităţilor din sistemul public, în condiţiile scăderii, în 2009 şi 2010, a procentului din PIB alocat sănătăţii de la 4% la 3%.

'Până acum, capacitatea de creditare a producătorilor şi industriei a fost semnificativ redusă de datoriile acumulate prin lipsa decontărilor la farmacii, timp de 6 luni, şi de ignorare a impactului ratei de schimb valutar asupra preţurilor aduse la minim', a menţionat dr. Dan Zaharescu.

În opinia sa, în prezent, speranţele se îndreaptă tot spre producători, pentru ca aceştia să crediteze suplimentar sistemul prin prelungirea termenelor de plată cu încă 6 luni, în total 12 luni.

În perioada imediat următoare, capacitatea de creditare a industriei poate fi sufocată prin implementarea măsurilor de suprataxare a veniturilor, aşa cum rezultă din OUG 104 din octombrie 2009, mai spun reprezentanţii ARPIM.

Ei consideră că este necesar să se aloce 4,5% din PIB în 2010, ca un procent minim de susţinere a sectorului sanitar, inclusiv plata datoriilor rostogolite din acest an, şi să se constituie un grup de lucru format din reprezentanţi ai Guvernului şi ai industriei de resort pentru elaborarea şi semnarea unui memorandum pentru asigurarea populaţiei cu medicamente pe perioada 2009 - 2011, menit să traseze principiile care vor ghida activitatea furnizorilor (producători, distribuitori, farmacişti) şi ai Guvernului (MS, MF, CNAS) în susţinerea sectorului sanitar.

Simona Melnic de la Novartis susţine că, în prezent, există un cadru legislativ ambiguu, care pune producătorii într-o situaţie critică ce nu le permite să îşi desfăşoare afacerile.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ARPIM: Noua metodologie de stabilire a preţurilor medicamentelor pune în pericol pacienţii Noua metodologie de calcul al preţurilor la medicamente este incorectă şi pune în pericol pacienţii şi întreaga piaţa farmaceutică, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Dan Zaharescu (ARPIM): O mare problemă este lipsa unei metodologii coerente de calcul al preţurilor la medicamente Lipsa unei metodologii coerente de calcul al preţurilor la medicamente reprezintă una dintre problemele producătorilor, a afirmat marţi, la o dezbatere, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu.
Dan Zaharescu(ARPIM):E posibil ca din ianuarie să avem noi medicamente incluse în lista de compensate şi gratuite Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că este posibil ca, începând din ianuarie 2015, noi medicamente să fie incluse în lista de compensate şi gratuite în urma încheierii contractelor cost-volum...
Producătorii de medicamente cer să se modifice metodologia de calcul al preţurilor Reprezentanţii producătorilor de medicamente inovative şi cei ai producătorilor de medicamente generice solicită modificarea metodologiei de calcul al preţurilor pentru produsele farma.
Producătorii de medicamente, în faţa Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) Dan Zaharescu crede că mecanismul de clawback propus de guvernanţi trebuie să fie un real mecanism de control al modului în care se cheltuieşte bugetul CAS şi nu o modalitate prin care să se colecteze o sumă...
Dan Zaharescu (ARPIM): Discuţiile privind taxa clawback au eşuat Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Local American Working Group (LAWG) a anunţat, joi, printr-un comunicat de presă, că negocierile în cadrul grupului de lucru pentru modificarea taxei clawback au eşuat.