Cele mai citite
 


Preşedintele Colegiului Medicilor: Există o deficienţă de sistem
luni, 26 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Un protocol care să prevadă relaţia medic-pacient în acest moment este necesar, a declarat luni, pentru AGERPRES, prof. dr. Ioan Lascăr, preşedintele Colegiului Medicilor al Municipiului Bucureşti (CMMB). (Sursa: Agerpres)

"Ceea ce se întâmplă relevă o deficienţă de sistem", apreciază prof. dr. Ioan Lascăr. El a arătat că medicii sunt pregătiţi în facultate în ceea ce priveşte comportamentul faţă de pacienţi, dar în ultimul timp au fost înregistrate "modificări comportamentale", care pe unii îi afectează într-un fel, pe alţii în alt fel, pe unii mai mult, pe alţii mai puţin.

În opinia sa, rezolvarea problemelor în cazul medicilor nu poate veni din altă parte decât din partea lumii academice.
"O bună parte de timp, lumea academică a fost pusă la zid şi asta poate fi o consecinţă a acestui lucru. Corpul medical academic va trebui să coalizeze lumea medicală. Din păcate, ceea ce se întâmplă cu un medic se generalizează pentru întreg corpul medical, ceea ce nu este corect. Standardele spun că orice medic poate înregistra o greşeală la cinci-şase ani" - susţine preşedintele CMMB.
El a adăugat că, în prezent, medicina de performanţă nu se poate face fără tehnologie, care este foarte scumpă, iar un diagnostic de mare performanţă nu se poate face fără aceasta.
Lascăr consideră că trebuie amendată Legea malpraxisului şi o soluţie ar putea fi introducerea dezdăunării: pacientul să primească daune iar societatea de asigurări să-l despăgubească.
În ultimul an, la CMMB au fost înregistrate în medie 120-150 de reclamaţii de malpraxis şi cifra este în creştere. Pentru 40-45% dintre acestea au fost acordate sancţiuni, inclusiv ridicarea dreptului de liberă practică.
Prof. dr. Lascăr consideră că un segment important din problemele sistemului îl constituie factorul uman.
"Doctorii se împuţinează pentru că pleacă în străinătate. În 2008, din cei aproximativ 12.000 de medici câţi sunt în Bucureşti 6% au plecat. Dacă această rată se menţine, vom asista la o depopulare, în condiţiile în care România are şi aşa un număr insuficient de medici. Prin această atitudine, o serie de doctori care ezitau să plece până acum vor pleca" - a spus Lascăr. El a adăugat că mulţi medici pleacă şi în mediul privat, unde au condiţii mai bune şi sunt plătiţi corespunzător.
Coloşii sistemelor de sănătate din lume - precum Franţa Germania, SUA - sunt în faliment şi caută soluţii, a menţionat preşedintele CMMB.
El a subliniat că medicii trebuie motivaţi şi asta prin resurse corespunzătoare, prin condiţii de lucru corespunzătoare, dar şi prin felul în care sunt priviţi de societate. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.