Cele mai citite
 


România pe penultimul loc la consumul de medicamente în UE
marţi, 17 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Sistemul de sănătate al României a regresat pe penultima poziţie dintr-un grup de 33 de ţări europene studiate, relevă raportul anual al 'EU Consumer Healthcare Index ', au precizat reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), luni, într-o conferinţă de presă.

Aceştia au subliniat că raportul CEGEDIM în ceea ce priveşte consumul de medicamente exprimat în număr de zile de tratament relevă că şi acest indice a scăzut în prima jumătate a lui 2009, iar privitor la consumul de medicamente per capita, România este din nou pe penultima poziţie în UE, consumând de trei ori mai puţine medicamente decât media europeană, consumul de medicamente pe cap de locuitor fiind de 72 euro pe an faţă de 350 euro pe cap de locuitor în UE.

Reprezentanţii ARPIM susţin că principalele cauze ale situaţiei actuale sunt alocarea bugetară insuficientă, la jumătatea nivelului minim european care este de 8%, reducerea contribuţiilor cumulate de la 14% la 11%, redirecţionarea fondurilor suplimentare destinate iniţial de către guvern finanţării accesului pacienţilor la medicamente (taxa pe viciu) către alte cheltuieli bugetare.

Aceştia mai afirmă că adoptarea unei noi legislaţii de preţ cu introducerea preţului minim european concomitent cu transferul întregului risc de devalorizare către producători prin îngheţarea timp de un an a ratei de schimb folosită la calculul preţurilor, introducerea sistemului spiral de scădere continuă a preţurilor de la 65% la 35% la medicamentele generice şi originale corespunzătoare, dar şi introducerea unui sistem unic în Europa de supra impozitare progresivă a cifrei de afaceri pe întregul lanţ farmaceutic, precum şi adoptarea HG din 30 septembrie 2009 privind prelungirea retroactivă a termenelor de plată au dus la situaţia actuală.

Deşi resursele publice alocate sănătăţii în România au crescut în valoare absolută în ultimii ani în termeni reali, ponderea acestora a rămas undeva între 3 şi 4% din PIB, fiind printre cele mai mici din Europa.

Dr. Dan Zaharescu, director executiv ARPIM a subliniat că ponderea cheltuielilor de medicamente a fost de 23%, iar în 2008 au fost alocate pentru cheltuieli de medicamente 14,6% cheltuieli pentru medicamente compensate, 8,6% pentru programe naţionale, pentru spitale au fost cheltuite 36,6% şi 45,2% pentru alte cheltuieli.

În luna iunie 2009 s-a constatat o scădere a zilelor de tratament cu 7,2% pe total piaţă, respectiv la o scădere în ambulator cu 4,2% pe medicamentele pe bază de prescrpţie medicală şi cu 20,7% pe medicamentele fără prescripţie medicală, iar în spitale cu 10,6%.

Astfel, scăderea cu 2,8% a zilelor de tratament în grupa medicamentelor cardiovasculare, înseamnă că cei 5,3 milioane de pacienţi teoretici, circa 148 000, nu mai urmează tratamentul, au explicat reprezentanţii industriei de medicamente.

Producătorii de medicamente solicită MS elaborarea unei reale politici publice în domeniul sănătăţii, dezvoltate în parteneriat cu producătorii de medicamente, asociaţiile profesionale şi alte părţi interesate.

Aceştia mai consideră că sustenabilitatea financiară a sectorului de sănătate se poate realiza prin alinierea politicilor fiscale şi de taxare în domeniul de sănătate la practicile UE.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ARPIM solicită autorităţilor intrarea imediată în vigoare a listei actualizate de medicamente compensate şi gratuite ARPIM a solicitat marţi publicarea "imediată" a listei actualizate de medicamente compensate şi gratuite, în contextul în care în data de 27 martie "procesul de transparenţă decizională s-a încheiat".
Producătorii de medicamente vor achita prin taxa clawback noile medicamente Deschiderea listei medicamentelor compensate nu va aduce cheltuieli suplimentare pentru bugetul statului, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Consumul de medicamente în România este de patru ori mai mic decât cel la nivel european Consumul de medicamente cu prescripţie se cifrează în România la 100 de euro de cap de locuitor, de peste patru ori mai mic decât în restul Europei, potrivit datelor prezentate marţi de Mihaela Moşneguţu, medical manager la compania Antibiotice Iaşi, la Forumul Comercial al Industriei Farmaceutice din...
Consumul de medicamente în România este de patru ori mai mic decât la nivel european Bucureşti, 15 mar /Agerpres/ - Consumul de medicamente cu prescripţie se cifrează în România la 100 de euro de cap de locuitor, de peste patru ori mai mic decât în restul Europei, potrivit datelor prezentate marţi de Mihaela Moşneguţu, medical manager la compania Antibiotice Iaşi, la Forumul Comercial...
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor: Sistemul de sănătate e într-o situaţie critică Sistemul de sănătate se află într-o situaţie critică, fără precedent, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, prof. dr. Dumitru Lupuleasa.
Ciurchea (CNAS): Prin contractele cost-volum mai mulţi pacienţi vor beneficia de tratament Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a afirmat luni, cu prilejul unei dezbateri, că prin încheierea de contracte cost-volum mai mulţi pacienţi vor beneficia de tratament, însă a precizat că semnarea acestor contracte nu ţine doar de CNAS, ci şi de producătorii...