Cele mai citite
 


Cum arată viitorul într-o lume care îmbătrâneşte?
miercuri, 18 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Franţa îmbătrâneşte, cheltuielile cu pensia şi sănătatea cresc, tinerii găsesc greu un loc de muncă. Se merge în direcţia unui conflict între generaţii?, se întreabă cotidianul francez La Croix. Chestiunea s-a ridicat în 2006, când prima generaţie numeroasă a copiilor născuţi după terminarea războiului a atins vârsta de 60 de ani. Procesul de îmbătrânire, început cu 150 de ani în urmă, îşi reia astfel cursul după ce ritmul său a fost încetinit o vreme pe fondul exploziei de nou-născuţi. Din această cauză îmbătrânirea se va accelera în viitorii 30 de ani, după care se va stabiliza către jumătatea secolului. Până atunci, cum vor traversa diversele generaţii din Franţa aceast ă revoluţie demografică?
În 1870, Franţa număra 12,3% sexagenari faţă de 7,6% şi 7,7% la vecinii săi englezi şi germani. Dar la sfârşitul secolului XIX, Franţa nu era deloc preocupată de faptul că era ţara cu cea mai bătrână populaţie din lume. Pentru ea nu prezenta interes decât slaba sa creştere demografică, legată de scăderea fecundităţii care, după părerea unor analişti, explica înfrângerea din 1870. Din această cauză, prima putere demografică se lasă întrecută de vecinii săi: cele 27 de milioane de francezi din 1800 vor deveni 42 de milioane în 1930, în vreme ce, în acelaşi timp, englezii ajung de la 15 la 46 de milioane, iar germanii de la 25 la 64 de milioane!

Odată cu acest recul, se observă că populaţia franceză îmbătrâneşte încet-încet. Gilles Pison, cercetător pe probleme de demografie la Institutul Naţional de Studii Demografice (INED), explică în lucrarea sa 'Atlasul populaţiei lumii', că Franţa a avut nevoie de 114 ani pentru ca proporţia persoanelor în vârstă de 65 de ani şi peste să se dubleze, ajungând de la 7 la 14%. Ca să cunoască aceeaşi evoluţie Germaniei nu i-au trebuit decât 42 de ani, iar Japoniei, 24.

Trebuie precizat că vârstnicii de azi nu sunt cei de ieri. 'De ce îmbătrânirea este percepută întotdeauna ca un fenomen negativ şi inspiră teamă, când de fapt ea nu se traduce printr-o degradare a condiţiilor de viaţă?', întreabă Gilles Pison. 'Trăim mai mult şi trăim mai bine', precizează Herve Le Bras, profesor la Şcoala de Înalte Studii în Ştiinţele sociale. Din această cauză, prelungirea continuă a speranţei de viaţă este însoţită de o creştere comparabilă a numărului de ani de viaţă în deplină sănătate.

Vârsta la care devii dependent este din ce în ce mai îndepărtată, la fel ca şi vârsta de deces. Şi apreciem mai bine viaţa de-a lungul anilor. 'Persoanele care au între 60 şi 70 de ani au un simţ al existenţei foarte pozitiv; gradul de satisfacţie care scade în ultimii ani de viaţă activă creşte în primul deceniu de pensie', precizează Didier Blanchet, responsabil al departamentului de studii economice de la Institutul de Studii Economice.

'Pentru că vârsta la care sănătatea se şubrezeşte s-a îndepărtat cu zece ani în câteva decenii, comparaţia ar trebui să fie făcută între persoanele de peste 70 de ani de azi şi cele de peste 60 de ani de ieri', consideră Herve Le Bras. Chiar şi o corecţie mai modestă, de cinci ani, ar relativiza îmbătrânirea şi ar schimba viziunea societăţii: cei 16,3% de 65 de ani şi peste din 2008 fiind comparaţi cu cei 16,2% în vârstă de 60 de ani şi peste din 1950. Dar sunt comparaţi de asemenea cei 21,8% de 60 de ani şi peste din 2008 cu cei 16,2% din 1950 şi cu cei 31,9% din 2050 (în acelaşi timp, pe durata unui secol, proporţia celor în vârstă de sub 20 de ani se va diminua de la 30,1% la 21,9%). 'Populaţia este împărţită în trei grupe fixe de vârstă: tinerii de sub 20 de ani, adulţii activi cu vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani şi vârstele inactive.

Statisticilor nu le plac limitele vagi, cu toate acestea, graniţele vieţii sunt mobile, tinereţea şi durata şcolarizării s-au prelungit considerabil, vârstele de pensionare la fel', constată Gilles Pison. După părerea lui, 'trebuie să renunţăm la această viziune asupra vieţii, împărţită în trei perioade şi să gândim noi moduri de viaţă pe durata căreia să se întrepătrundă activitatea profesională, perioada de formare şi perioadele de vacanţă. Acest lucru pare utopic, totuşi, chestiunea se pune imperios. Dacă vorbim de un conflict între generaţii, este numai pentru că noi opunem generaţiile între ele'.

Pentru că opunem proporţia de persoane inactive, în creştere, proporţiei reprezentate de persoanele active, în scădere. Şi pentru că ne îngrijorăm, prin urmare, în legătură cu finanţarea pensionarilor. Dar prelungind durata de activitate a seniorilor, nu riscăm ca aceştia să facă astfel concurenţă tinerilor pe piaţa muncii? Problema locurilor de muncă ale tinerilor ţine probabil de alte cauze decât cea a concurenţei dintre generaţii', estimează Didier Blanchet, după care vechile politici de trecere la pensia anticipată nu au creat locuri de muncă pentru tineri.

'Nu există un război între generaţii, ci doar anumite distanţări care se formează', nuanţează Herve Le Bras. 'În anii 1970, săracii erau persoane vârstnice, azi săracii sunt mai degrabă dintre cei tineri. Rata şomajului este mai ridicată în rândul tinerilor decât al vârstnicilor. Persoanele în vârstă au un patrimoniu mai important decât persoanele active. Societatea i-a sacrificat pe tineri în avantajul vârstnicilor', continuă el, concluzionând: 'Putem să le urăm tinerilor să ajungă bătrâni!'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sfaturi pentru a menţine mintea tânără Madrid, 3 nov /Agerpres/ - Profesorul de Fiziologie Umană Francisco Mora de la Universitatea Complutense din Madrid, asigură că procesul de îmbătrânire a creierului poate fi întârziat. A se bucura de lucrurile mărunte este un element cheie pentru a evita declinul creierului. Oamenii trăiesc tot mai mult...
Comunicat de presă - Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplesticităţii Îmbătrânirea şi regenerarea creierului, provocările neurologilor reuniţi la Cluj
Oamenii de ştiinţă au descoperit biochimia procesului de îmbătrânire Una dintre cele mai mari enigme ale biologiei este legată de felul în care îmbătrânesc celulele, iar o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, colaborând sub coordonarea Universităţii din Newcastle, în nord-estul Angliei, anunţă că a descoperit răspunsul la această problemă, informează cotidianul...
40 de sfaturi pentru a trăi 100 de ani Să trăieşti cât mai mult, în stare de sănătate şi mulţumire, nu este prea complicat. E suficient să aplici consecvent câteva reţete simple. Şi longevitatea se învaţă, ca orice lucru de pe pământ.
Cine iese mai târziu la pensie riscă mai puţin să facă Alzheimer (studiu) Ridicând vârsta de pensionare de la 60 la 65 de ani riscul de a face Alzheimer scade cu 15% - arată un studiu francez prezentat luni la Conferinţa internaţională a Asociaţiei Alzheimer de la Boston (Statele Unite) şi menţionat de lefigaro.fr.
CE sprijină măsurile politice care permit persoanelor în vârstă să participe activ la viaţa economică Comisia Europeană a precizat luni, în răspunsul la o întrebare adresată de lidera delegaţiei PSD în Parlamentul European, Viorica Dăncilă, că îmbătrânirea activă a constituit o prioritate strategică a politicilor CE încă de la elaborarea Strategiei europene privind ocuparea forţei de muncă în 1997, dar...