Cele mai citite
 


Un grup de experţi americani recomandă femeilor să înceapă mamografiile la 50 de ani, nu la 40 de ani
miercuri, 18 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Majoritatea femeilor ar trebui să înceapă să facă mamografii la 50 de ani, nu la 40 de ani, potrivit unor noi recomandări făcute publice luni, 16 noiembrie, de către un grup de experţi americani - U.S. Preventive Services Task Force - care oferă recomandări doctorilor, companiilor de asigurări şi celor care elaborează politici publice, relatează cotidianul american New York Times şi site-ul newsday.com.
Noile recomandări, care nu se aplică micului grup de femei cu un risc mare de cancer de sân, răstoarnă recomandările anterioare şi sunt menite să reducă riscurile excesului de tratament, susţine grupul de experţi. Toate aceste recomandări apar în ediţia de marţi a Annals of Internal Medicine.

De asemenea, experţii citaţi afirmă că femeile cu vârsta între 50-74 de ani trebuie să facă mamograme mai puţin frecvent - o dată la doi ani - mai degrabă decât anual, şi că doctorii ar trebui să înceteze să le sfătuiască pe femei să îşi examineze singure sânii în vederea identificării de noduli.

Decizia controversată a experţilor dă peste cap recomandarea, în vigoare de 20 de ani, ca femeile să înceapă să îşi făcă mamografii pornind de la vârsta de 40 de ani.

Deşi multe femei nu cred că mamografia poate avea efecte negative, experţii sunt de părere că riscurile monitorizării sunt reale. Un test poate atrage alte teste suplimentare nenecesare, cum ar fi biopsiile, care pot crea o anxietate extremă.

Pe de altă parte, mamografiile, cred experţii, aduc beneficii modeste, reducând rata deceselor cauzate de cancer cu 15 procente.

Astfel, grupul citat a conchis că printr-o monitorizare de zece ani se împiedică doar o moarte cauzată de cancer la 1.904 de femei cu vârsta între 40-49 de ani, la 1.339 de femei cu vârsta între 50-74 de ani şi la 377 de femei cu vârsta între 60-69 de ani.

Grupul a fost consultat de către Agency of Healthcare Research and Quality /Agenţia pentru Cercetarea şi Calitatea Sănătăţii/, un organism din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Pe de altă parte, decizia grupului de experţi nu a fost bazată pe noi cercetări ci pe analiza datelor existente, ceea ce a condus la critici, care acuză faptul că decizia nu este bazată pe noi studii clinice.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mamografiile periodice reduc cu 40% mortalitatea de cancer de sân în rândul femeilor între 50 şi 69 de ani (studiu) Femeile cu vârste între 50 şi 69 de ani care efectuează în mod regulat mamografii la fiecare doi ani reduc cu 40% riscul de a muri de cancer de sân, arată un vast studiu internaţional publicat miercuri în New England Journal of Medicine, informează AFP.
Braşov: SCJU a fost inclus în subprogramul Ministerului Sănătăţii de reconstrucţie mamară după mastectomie Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov, a fost inclus, alături de alte spitale din nouă centre universitare, în subprogramul din cadrul Programului naţional de oncologie care priveşte reconstrucţia mamară după mastectomie, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, coordonatorul sub...
Mircovici: Cheltuielile cu tratamentul de cancer în prima fază să fie compensate de Casa de Asigurări de Sănătate Statul ar trebui să compenseze cheltuielile pe care bolnavul de cancer le suportă în momentul în care începe tratamentul, a declarat luni deputatul Niculae Mircovici, din partea grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, în plenul Camerei Deputaţilor la "Ora Guvernului", unde a fost invitat ministrul...
Realitatea TV, amendată de CNA cu 5.000 de lei, în urma unei reclamaţii a Ministerului Sănătăţii Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat, joi, cu o amendă de 5.000 de lei, postul Realitatea TV, din cauza încălcării legislaţiei în domeniul asigurări informării corecte şi a pluralismului.
APCR cere Ministerului Sănătăţii aprobarea HG privind introducerea unor medicamente noi, vitale bolnavilor cronici Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) cere Ministerului Sănătăţii aprobarea hotărârii de guvern privind introducerea unor medicamente noi, precizând că, în caz contrar, va susţine bolnavii, în continuare, în demersurile lor în instanţă.
Dr. Dan Jinga: Avem în jur de 7.000 de cazuri noi de cancer mamar Coordonatorul Programului de Oncologie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Dan Jinga, a declarat miercuri că în România există în jur de 7.000 de cazuri noi de cancer mamar şi sunt circa 10.000 de cazuri de cancer mamar tratate în fiecare an.