Cele mai citite
 


Campanie de prevenire a bronho-pneumoniei cronice obstructive
miercuri, 18 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Centrele de pneumologie din Bucureşti şi din ţară derulează, în perioada 16 - 20 noiembrie, o campanie de prevenire a bronho-pneumoniei cronice obstructive, care constă în determinarea funcţiei respiratorii a plămânului prin efectuarea gratuită a spirometriei.
Campania se înscrie în manifestările care marchează Ziua internaţională de luptă împotriva bronho-pneumoniei cronice obstructive.

Potrivit prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, plămânii îmbătrânesc pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, menţionând că la persoanele fumătoare acest proces este mult mai rapid.

Specialistul a evidenţiat că această boală este, din păcate, subevaluată, subdiagnosticată şi subtratată.

În condiţiile în care fumatul a crescut în rândul femeilor şi al tinerilor, boala tinde să ia amploare.

OMS estimează o creştere cu 30% a deceselor cauzate de BPOC, în condiţiile absenţei unor programe eficiente de reducere a riscurilor, mai ales în cadrul expunerii la fumul de ţigară.

Controlul bolii prin spirometrie se face în România doar la 50% dintre pacienţi şi numai 57% sunt monitorizaţi. Boala agravându-se, o parte dintre pacienţi ajung la oxigenoterapie, care este doar parţial compensată, motiv pentru care prevenţia este mult mai necesară.

Prof. dr. Miron Bogdan, preşedintele Comisiei de Pneumologie a Ministerului Sănătăţii, a subliniat că 80% dintre cei cu BPOC sunt fumători.

Costurile pentru serviciile de sănătate cu această boală sunt deosebit de mari, a precizat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, prezent la lansarea campaniei.

O ţigară lasă fără apărare aparatul circulator timp de 20 de minute.

Incidenţa acestei boli a scăzut la 35 de ani, a spus dr. Streinu Cercel, accentuând asupra necesităţii conştientizării pericolelor fumatului şi a necesităţii prevenţiei.

Centrele din Bucureşti unde se poate face spirometria gratuit sunt: dispensar TBC CDT Vitan, spitalul Tunari, dispensar TBC Malcoci, Salcâmilor, Berceni, Apusului.

Deviza sub care se desfăşoară activitaţile din acest an este 'Îţi lipseşte aerul. Dar nu îţi lipseşte sprijinul'.

'Este un mesaj pozitiv, care subliniază că există în prezent posibilităţi de tratament eficiente pentru pacienţii diagnosticaţi cu BPOC. Tratamentele existente îi fac pe pacienţi nu doar să se simtă mai bine, dar cu ajutorul lor ei îşi pot continua viaţa într-un mod activ', a accentuat prof. dr. Mihălţan.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
De Ziua internaţională împotriva fumatului s-au testat peste 150 de persoane Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" în colaborare cu Societatea Studenţilor Medicinişti au organizat marţi, acţiunea 'STOP! Cu plămânii la control!'.
Mihălţan (Societatea Română de Pneumologie): 14% din persoanele de peste 40 de ani au boli obstructive (BPOC, astm) Dintre persoanele peste 40 de ani din România 14% au boli obstructive (BPOC, astm), a declarat vineri profesor dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, cu prilejul celei de-a patra ediţii a Conferinţei Managementul Bolilor Pulmonare.
18 Noiembrie 2015 – Ziua internationala a BPOC BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica) este o boala de plamani care cauzeaza anual moartea a 3 milioane de oameni1, la nivel mondial, si aproape jumatate dintre pacienti nu stiu ca au boala. Este a patra cauza de deces, la nivel mondial. In Romania, aproximativ un milion de oameni sufera...
Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie: Aproximativ 10% din populaţie are o formă de BPOC Aproximativ 10% din populaţia României prezintă o formă de bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC), a declarat luni într-o conferinţă de presă preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, profesor doctor Florin Mihălţan.
Florin Mihălţan: Copiii cu fumători în casă prezintă un risc cu 31% mai mare de a avea astm Copiii care stau în case în care se fumează au un risc de apariţie a astmului cu 31% mai mare decât cei care nu sunt expuşi fumului de ţigară, a afirmat joi preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan, într-o conferinţă de presă.
Campanie de prevenire a consumului de alcool în rândul adolescenţilor Campania "Chiar şi o dată e prea mult" care vizează prevenirea consumului de alcool în rândul adolescenţilor a fost lansată joi de UNICEF, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Tineretului şi Sportului, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Consiliul Naţional al Elevilor.