Cele mai citite
 


APA: România, o ţară mare cu probleme mari
joi, 19 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Avântul economic de scurtă durată din România a fost întrerupt brusc de criza economică, motivul nefiind însă doar criza ci şi lipsa reformelor structurale, notează agenţia de presă austriacă APA.
Peisaje montane romantice, biserici fortificate străvechi, sate idilice şi păsări rare în mirifica eltă a Dunării - aşa îi place României să se imagineze, dacă este să dăm crezare reclamei turistice. Într-adevăr, această ţară, cea mai mare şi mai populată din Europa de Sud-Est, ar avea cu siguranţă un important potenţial turistic, economic şi agricol, însă scurtul boom economic din anii trecuţi, din ţara cu 22 de milioane de locuitori, a fost întrerupt brusc de criza economică. Dacă anul precedent, PIB-ul creştea încă cu 7,1 procente, pentru anul acesta se aşteaptă minus 4 procente, adică un regres cu 11 procente.

Adevăratul motiv pentru această prăbuşire a economiei româneşti nu trebuie căutat doar în criza internaţională ci mai degrabă în lipsa reformelor structurale, aşa cum afirmă observatorii. De la sfârşitul regimului comunist nu există nicio strategie vizavi de cum trebuie să meargă pe mai departe lucrurile, critica jurnalistul Cornel Nistorescu, făcând referire la faptul că acum, ca şi mai înainte, o treime din angajaţii din ţară sunt plătiţi din bugetul de stat, în timp ce media europeană este de doar 16 la sută. În opinia ziaristului, economia românească este întreţinută de angajaţii companiilor multinaţionale şi de românii care muncesc în străinătate, ceea ce este prea puţin.

Deşi preşedintele Băsescu invocă mai nou faptul că punctul cel mai de jos a fost depăşit, mulţi români îşi fac griji vizavi de viitor. Anul 2010 va fi probabil un an foarte greu pentru oameni, se teme şi scriitoarea Gabriela Adameşteanu, care însă îşi pune speranţe în integrarea europeană a ţării. 'UE nu ne va lăsa baltă', crede ea. Nistorescu este însă mai sceptic, acesta criticând de altfel dur politica financiară a statului. El avertiza asupra faptului că România contractează credit după credit şi aruncă banii pe fereastră, dacă acest lucru nu se va schimba urmând să aibă loc un dezastru, pentru că la urmă nimeni nu va mai dori să ne împrumute cu bani.

Aderarea la NATO şi la UE (2004 respectiv 2007) a României, ţară care în anii '90 era mai degrabă ocolită de investitorii străini, a contribuit în deceniul trecut în mod considerabil la boom-ul economic. Mare parte a industriei şi a companiilor pentru furnizarea energiei au fost preluate de companii internaţionale iar ratele de creştere din anii trecuţi atingeau 6 până la 8 procente, cifre care aminteau mai degrabă de China decât de Europa. Au apărut noi capacităţi industriale, în orice caz puţine, iar dezvoltarea infrastructurii stradale, extrem de neglijată în comunism, se află încă la început, în pofida eforturilor mari făcute. Aici se adaugă faptul că ţara stă în umbra 'privatizărilor prădalnice' din primii ani de după schimbare, atunci când marile întrepri nderi industriale au fost făcute neproductive şi trimise la vânzare la preţuri de nimic.

Interesul internaţional mai accentuat s-a manifestat în ultima vreme mai ales în favoarea sectorului bancar, astăzi fiind prezente în România numeroase bănci, printre care mai multe din Austria - Erste Bank sau Raiffeisen - cu sediile de multe ori în cele mai frumoase clădiri de epocă din Bucureşti. Creditele de la bănci au contribuit şi ele la boom-ul economic din anii trecuţi, ale cărui rezultate, nu întotdeauna necontroversate, se pot vedea în imaginea actuală a capitalei României. Ce se va întâmpla atunci când post-efectele acestui boom cumva artificial vor fi încetat să se manifeste nu poate spune încă nimeni exact, notează APA.

Nu doar economia provoacă însă bătaie de cap în România, problema corupţiei adânc înrădăcinate fiind în continuare nerezolvată, în ciuda presiunii permanente din partea UE pentru ameliorarea sistemului judiciar. În raportul organizaţiei internaţionale anticorupţie Transparency International din 2008, România se află cu 3,8 puncte din 10 pe penultimul loc între cele 27 de state membre ale UE, înaintea Bulgariei doar. Nu doar administraţia şi sistemul sanitar ci mai ales casta politică este considerată drept profund coruptă. ''Probabil aproape toţi politicienii au un dosar la DNA', spunea Adameşteanu. Procedurile judiciare contra unor politicieni de rang înalt, ca de exemplu fostul premier Adrian Năstase, au tot fost pornite, însă nu au fost duse niciodată la capăt, aminteşte APA.

Toate acestea contribuie în mod clar la silă faţă de politică şi neîncredere generală vizavi de politicieni şi parlament din partea populaţiei, consideră agenţia de presă austriacă. Chiar şi aşa, mentalitatea unor pături largi de populaţie este caracterizată de neîncredere. 'În această ţară mai întâi eşti tratat cu neîncredere, înainte de a ţi se acorda încredere', descria o persoană străină din Bucureşti impresiile sale. Faptul că reprezentanţii Securităţii atotdominatoare în regimul Ceauşescu şi copiii lor se află ca şi mai înainte în numeroase poziţii politice, juridice şi administrative contribuie la această atmosferă a neîncrederii generale. Oricine cu care vii în contact ar putea avea la o adică ceva pe conştiinţă. Aceasta este cea mai grea şi durabilă moştenire pe care dictatura comunistă a lăsat-o în urmă în România, concluzionează APA.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
România: Protestele ar putea submina şansele lui Emil Boc la alegerile parlamentare (Reuters) Protestele din România, cele mai puternice din ultimii peste 10 ani, sunt departe de a fi suficient de serioase pentru a influenţa politica sau pentru a ameninţa guvernul, însă ar putea submina şansele premierului Emil Boc la alegerile parlamentare de la sfârşitul lui 2012 şi l-ar putea lăsa pe preşedintele...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Romeo Stavarache: Sunt adeptul paşilor mărunţi, făcuţi cu tenacitate şi responsabilitate pe termen mediu şi lung (interviu) Primarul municipiului Bacău, liberalul Romeo Stavarache, aflat la cel de-al treilea mandat ca edil, vorbeşte, într-un interviu acordat AGERPRES, despre ceea ce l-a determinat să ia decizia de a rămâne în continuare alături de băcăuani, despre atuurile care l-au ajutat să câştige, cu aproape un an în...
Slate: România, ţară de vânzare la preţ redus Directoarea Fondului Monetar Internaţional Christine Lagarde se va afla în 15 şi 16 iulie în vizită în România, o ţară pe care FMI o forţează să se vândă, comentează luni Slate.fr.