Cele mai citite
 


Prof.dr. Streinu Cercel: Antibioticele nu se pot folosi ca tratament împotriva virusurilor
miercuri, 18 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 18 nov /Agerpres/ - Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, prof.dr. Adrian Streinu Cercel a declarat, miercuri, într-o conferinţă prilejuită de Ziua Europeană a informării despre antibiotice, că aproximativ 80% din prescripţiile din ambulator sunt pentru antibiotice, iar 60% sunt luate inadecvat.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a spus că trebuie tras un semnal de alarmă privind uzul şi abuzul de antibiotice. El a spus că acestea nu se pot folosi ca tratament împotriva virusurilor pentru că nu au efect, în plus conduc la distrugerea germenilor care ne protejează.

Potrivit specialistului, există probleme privind dezvoltarea şi rezistenţa la antibiotice, deoarece au apărut germeni rezistenţi la antibiotice.

'Antibioticele sunt eficiente numai împotriva infecţiilor bacteriene şi nu ajută în procesul de vindecare în răceală şi gripă, care sunt manifestări ale unor infecţii virale. Diagnosticul corect şi decizia la necesităţile administrării antibioticului aparţin în exclusivitate medicului'', a subliniat prof.dr. Streinu Cercel.

El a menţionat că, din păcate, medicii în pediatrie prescriu prea multe antibiotice în proporţie de 80%. Cele mai recente date de la nivel european şi în România arată că rezistenţa la antibiotice este în creştere şi reprezintă o ameninţare la adresa eficienţei acestora.

Specialistul a menţionat că au apărut germeni rezistenţi la antibiotice cum sunt stafilococul auriu, care duce la infecţii bronho-pneumonare severe care pot conduce până la deces. E-coli provoacă frecvent infecţii urinare şi, în ultima vreme, pentru că a fost tratat cu ciprofloxacină, a dat rezistenţă la acest antibiotic, circa 30% dintre pacienţi dezvoltând rezistenţă.

Ratele de antibiorezistenţă prezintă variaţii largi între ţările europene. În România există rate înalte de rezistenţă la antibiotice, în speciile la bacteriile implicate în infecţii grave invazive.

Prof.dr. Adrian Streinu Cercel a atras atenţia şi asupra automedicaţiei, dar mai ales a prescripţiilor pe care farmaciştii le fac pentru tratamentele de urgenţă şi care nu sunt luate în cantităţile necesare, ducând la rezistenţă.

Cu prilejul Zilei europene a informării despre antibiotice se lansează o campanie de informare şi mobilizare pentru medicii din asistenţa primară, care să încurajeze acţiunile de educare a pacienţilor privind utilizarea corectă a antibioticelor şi importanţa păstrării eficienţei antibioticelor pentru generaţiile viitoare.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Consumul excesiv de antibiotice dăunează Bucureşti, 14 aprilie/Agerpres/ - Zsuzsanna Jakab, directorul ECDC (Centrul European de Monitorizare a Bolilor Transmisibile) a afirmat, miercuri, că, din păcate, în lumea întreagă se constată un consum mare de antibiotice, precum şi infecţii intraspitaliceşti, care trebuie supravegheate.
Bolile infecţioase dezvoltă rezistenţă la antibiotice Bolile infecţioase se redirecţionează pe rezistenţa la antibiotice a subliniat miercuri prof. dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, cu prilejul Zilelor Medicale ale Institutului de Boli Infecţioase " Matei Balş".
Dr. Victor Olsavszky: Rezistenţa la antibiotice provoacă creşterea morbidităţii şi decese inevitabile Rezistenţa la antibiotice este o problemă globală crescândă pentru sănătatea publică a subliniat, joi, într-o conferinţă de presă, dr. Victor Olsavszky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru România.
Alexandru Rafila: Rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii; România, în topul european Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS) de la Târgu Mureş, că rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii. Potrivit acestuia, România se regăseşte în topul...
Alexandru Rafila avertizează asupra consumului de antibiotice în exces: Ne îngrijorează reîntoarcerea la epoca pre-antibiotică Consumul excesiv de antibiotice poate să determine o întoarcere la "epoca pre-antibiotică", iar consecinţele acestui fapt ar fi incalculabile, a declarat, joi, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, într-o conferinţă de presă cu tema "Antibioticele - utilizarea...
Rezistenţa la antibiotice ameninţă sănătatea populaţiei globului (OMS) Creşterea rezistenţei la antibiotice reprezintă un "pericol imens pentru sănătatea mondială", a afirmat luni şefa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Margaret Chan, prezentând prima anchetă a organizaţiei pe această temă.