Cele mai citite
 


Creşterea ratei obezităţii necesită intervenţii de urgenţă
vineri, 20 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Obezitatea nu încetează să crească în ţările industrializate, în timp ce, paradoxal, pragul de 1 miliard de persoane care suferă de subnutriţie a fost depăşit în 2009 - este o constatare unanimă. În Franţa, obezitatea a trecut în 12 ani de la 8,5% la 14,5% din populaţia adultă, adică 6,5 milioane de persoane, potrivit anchetei realizate de Obepi-Roche, publicate pe 10 noiembrie, informează cotidianul francez Le Monde.
Obezitatea atinge circa 27% din cetăţenii britanici şi aproape 30% din americani, urmând să afecteze 700 milioane de persoane de pe planetă în 2015, apreciază Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Există mute cauze ale acestei boli care vizează mai ales populaţii defavorizate: alimentaţie dezechilibrată, sedentarism în creştere (francezii petrec în medie 3 orre pe zi în faţa unui ecran), lipsa activităţii fizice sau cauze genetice.

Pentru a combate acest fenomen, guvernul francez a lansat la începutul lui 2001 un Program naţional de nutriţie sănătoasă (PNNS). 'Franţa a fost una din puţinele ţări care au lansat un program de prevenire axat pe nutriţie. Această iniţiativă, care nu e nici de dreapta, nici de stânga, trebuie continuată', afirmă doctorul Francois Bourdillon, preşedintele Societăţii Franceze de Sănătate Publică. Programul pune în evidenţă şi importanţa activităţii fizice. 'Problema nu stă în mesaje sau în măsuri, care se cunosc, ci în aplicarea lor. Trebuie să acţionăm pe trei paliere: individ, mediu (familie, şcoală, cantină, întreprinderi) şi la nivelul societăţii. În toate cazurile, sunt pentru o politică de facilitare', arată profesorul Arnaud B adevant, şeful secţiei de diabetologie, endocrinologie şi nutriţie de la spitalul La Pitie-Salpetriere.

Subliniind 'legitimitatea şi pertinenţa PNNS', 20 de societăţi medicale accentuează că trebuie trecut de urgenţă la fapte. 'Numai o iniţiativă prezidenţială poate astăzi să pună capăt obstacolelor, prin pârghii legislative, economice şi sociale, pe care miniştrii de resort (sănătate, agricultură, educaţie) nu le-au putut obţine', consideră experţi în nutriţie, cardiologie şi pediatrie. De altfel, Nicolas Sarkozy a cerut până pe 15 decembrie un raport asupra prevenirii obezităţii.

Unii specialişti critică însă PNNS, spunând că ar prezenta unele riscuri. Un grup de terapeuţi consideră că 'PNNS poate avea ca efect diabolizarea alimentelor şi consecinţe asupra culpabilităţii alimentare'. 'Ne păstrăm în registrul unui echilibru nutriţional mai puţin culpabilizant pentru supraponderali decât imaginea persoanelor slabe, vehiculată de presa feminină şi lumea modei. Demersul nostru nutriţional pare să fi fost eficient: şase studii recente demonstrează o stabilizare, chiar o scădere a prevalenţei obezităţii la copii', afirmă terapeuţii.

Pentru moment, se pot lua măsuri simple, începând cu facilităţi financiare sau fiscale care să încurajeze mersul pe jos sau cu bicicleta. Industria agroalimentară, care trebuie să intre şi ea în joc, ar trebui să difuzeze datele trecute pe ambalaj, iar sistemul de educaţie naţional va trebui să se implice şi el în lupta împotriva obezităţii, mai ales prin practicarea sportului şi a educaţiei fizice. 'Nu aşteptăm jumătăţi de măsuri, ci măsuri serioase pe măsura mizei, cum ar fi cupoane gratuite pentru legume şi fructe acordate segmentelor celor mai defavorizate ale populaţiei, o etichetă de tipul 'cheia verde', utilizată în Suedia, care să permită recunoaşterea uşoară a alimentelor benefice pentru sănătate sau o reglementare a publicităţii televizate des tinate copiilor', spun specialişti în nutriţie. În toate situaţiile, 'politica nutriţională trebuie să se conducă după mize de sănătate publică, şi nu economice', adaugă ei, citaţi de cotidianul francez Le Monde.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere guvernelor să impună taxe pe băuturile care conţin zahăr Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut, marţi, guvernelor să impună taxe pe băuturile care conţin zahăr pentru a combate obezitatea în lume, în condiţiile în care un adult din trei este supraponderal, considerând că în acest fel s-ar putea reduce consumul acestor produse.
Comunicat de presă - Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 Dezbatere în Senat: Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă includerea vaccinului pneumococic conjugat în programele naţionale de imunizare în lumea întreagă
STRÃIN, IUBESC ROMÂNIA/ Raed Arafat: România este ţara unde sunt acasă A conceput şi introdus în România un sistem inovator de intervenţii în situaţii de urgenţă, dat astăzi ca exemplu în alte ţări şi utilizat ca studiu de caz de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Toate acestea pornind la drum cu o maşină cumpărată la mâna a doua echipată cu girofaruri, pentru...
OMS le cere ţărilor din Europa să investească în sănătatea publică Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) le-a cerut miercuri ţărilor europene să investească în sănătatea publică în scopul reducerii efectelor pe termen lung ale măsurilor de austeritate aplicate pentru a combate criza economică, transmite EFE.
ŞTIRILE SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE * Programul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de luptă împotriva epidemiei de Zika nu este finanţat decât în proporţie de 13 la sută, ceea ce compromite "grav" eforturile de stopare a răspândirii virusului, a avertizat agenţia ONU. Această lipsă de fonduri nu va avea, însă, un impact major asupra...
VIRUSUL ZIKA Reuniune de urgenţă a OMS pentru a determina dacă epidemia este o urgenţă de sănătate publică Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îşi reuneşte luni Comitetul de urgenţă pentru a determina dacă epidemia provocată de virusul Zika, suspectat că ar provoca malformaţii congenitale, este o urgenţă de sănătate publică la nivel mondial, relatează AFP.