Cele mai citite
 


Un vaccin i-ar putea ajuta pe fumători să renunţe la tutun
vineri, 20 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un vaccin antifumat injectabil pentru a evita recidiva la fumătorii care încearcă să renunţe la tutun este în atenţia industriei de mai bine de zece ani. Peste câteva luni se va şti dacă va fi autorizată vânzarea lui. Grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline a anunţat luni, 16 noiembrie, că a semnat un acord de licenţă mondială exclusivă pentru NicVAX, un vaccin împotriva dependenţei de nicotină, scrie Le Figaro.
După ani de zile de teste încurajatoare pe animale, apoi într-o primă etapă pe om, cu rezultate mai dezamăgitoare, GSK a demarat teste de faza 3 pentru a stabili eficienţa reală asupra fumătorilor.

Dependenţa de tutun se datorează nicotinei, un drog natural fabricat şi el de creier. Prezentă în fumul de ţigară, când este inhalat în plămâni ajunge până în alveole, trece ca oxigenul în sângele arterial şi se regăseşte aproape instantaneu în creier. Acolo, stimulează neuronii dopaminergici care produc senzaţia de plăcere şi... dependenţa. Problema este că nicotina este o foarte mică moleculă care trece uşor bariera sânge-creier, fără a fi detectată de organism (la fel ca proteinele virusurilor sau ai bacteriilor străine de corp). De aici, ideea americanilor de la Nabi (colaboratori ai GSK), a elveţienilor de la firma Cytos (colaborator al Novartis) şi a britanicilor de la Xenova de a face 'detectabilă' nicotina naturală. Scopul este de a o împiedica să treacă & icirc;n creier şi de a reduce astfel dorinţa, chiar nevoia de a fuma.

Cele trei laboratoare au cuplat-o cu o proteină virală sau cu o toxină a holerei genetic modificată pentru ca să nu fie periculoasă. Când ansamblul nicotină-toxină este injectat în corp, el este recunoscut ca un element străin de către sistemul imunitar care comandă celulelor sale să producă anticorpi. Anticorpii circulă în sânge, recunoscând nicotina din tutun, şi se lipesc de ea. Acest lucru duce la o moleculă atât de mare încât devine incapabilă să treacă de barierele care protejează creierul.

Cele trei firme concurente nu au avansat în acelaşi ritm. Când firma britanică Xenova (absorbită de Celtic Pharma) a lansat dezvoltarea acestui tip de vaccin la sfârşitul anului 1999, rezultatele pe şoareci fumători au fost foarte interesante. Primele teste umane, numite de fază 1, demarate în 2001, pe şaizeci de voluntari fumători şi nefumători, au arătat că produsul este bine tolerat.

În 2005, vaccinul de la Cytos, testat de specialistul elveţian în tabagism Jacques Cormuz (de la centrul clinic universitar din Lausanne) a înregistrat un progres. Un test pozitiv a fost prezentat congresului de la American Society for Clinical Oncology de la Orlando, test efectuat pe 300 de mari fumători cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani, care încetaseră să fumeze de 8 săptămâni. O treime dintre voluntarii vaccinaţi au avut o puternică producţie de anticorpi, iar 57 % dintre subiecţi nu se apucaseră din nou de fumat la şase luni de la vaccinare.

Vaccinul Nabi-GSK este cel care are acum un avans: dacă testele de fază 3 vor fi pozitive, el ar putea fi rapid autorizat de agenţia americană Food and Drug Administration (FDA), care este responsabilă de reglementarea alimentaţiei, a suplimentelor dietetice, a medicamentelor, cosmeticelor, dispozitivelor medicale. Totuşi, trebuie depăşite mai multe dificultăţi: 70% dintre cei vaccinaţi prezintă un sindrom gripal acut. Anticorpii au un timp de înjumătăţire scurt (half life), vor trebui deci mai multe injecţii în caz de recidivă. În final, o problemă etică îi vizează pe adolescenţii care ar trebui vaccinaţi ca să nu înceapă să fumeze. De obicei, vaccinarea se face pentru a evita o boală, nu un comportament.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetători americani au experimentat cu succes pe cobai primul vaccin anti-heroină Un vaccin care combate dependenţa de heroină este o ştire de senzaţie publicată în revista Academiei de Ştiinţe din SUA. Realizat de cercetători coordonaţi de Institutul de cercetare Scripps din California, vaccinul acţionează interceptând substanţele psihoactive din sânge şi împiedicând afluxul lor...
Fumatul în primele 30 de minute de după trezire, periculos pentru sănătate Un studiu realizat de cercetătorii Colegiului de Medicină Penn State din Marea Britanie arată că pacienţii care fumează în primele 30 de minute de după trezire sunt cu 79% mai predispuşi să dezvolte cancer pulmonar decât cei care amână fumarea primei ţigări cel puţin cu o oră.
Tabagismul Este o intoxicatie acuta cu nicotina datorata excesului de fumat . Tigara exercita o actiune nociva asupra organismului prin : CO, cresoli, piridine, nicotine. Intoxicatia afecteaza in primul rand celulele nervoase din creier apoi laringele, respiratia, digestia ( dispepsii , diaree , constipatie...
Vaccin împotriva virusului Ebola urmează să fie dezvoltat de un consorțiu internațional din care face parte și GSK Un vaccin candidat pentru Ebola urmează să fie administrat unor voluntari sănătoși din Marea Britanie, Gambia și Mali începând cu luna septembrie, ca parte dintr-o serie de studii de siguranță a unor potențiale vaccinuri vizând prevenirea bolii care a generat mai mult de 1.200 de victime în cadrul actualei...
Vlad Voiculescu: O treime dintre tinerii de 15-16 ani au fumat cel puţin o dată în ultimele 30 de zile Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut un apel, luni, către parlamentari, cerându-le să dea dovadă de responsabilitate şi să oprească "schilodirea legii anti-fumat", în condiţiile în care studiile relevă că unul din trei tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 16 ani, adică 200.000 de copii, au...
The Guardian: Vaccin împotriva dependenţei de cocaină O echipă de cercetători americani, din Texas, au ajuns în stadiul primelor teste clinice pentru un vaccin împotriva dependenţei de cocaină, vaccin ce ar putea salva mii de vieţi, informează cotidianul britanic The Guardian.