Cele mai citite
 


19 noiembrie - Ziua naţională fără tutun
vineri, 20 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În fiecare an, pe data de 19 noiembrie, este marcată Ziua naţională fără tutun, dedicată încurajării românilor să renunţe la fumat.
Ministerul Sănătăţii a derulat şi derulează şi în 2009 un program naţional dedicat renunţării la fumat - 'Stop fumat', proiect în care au fost implicaţi în consilierea oamenilor 70 de medici şi 30 de psihologi. În 36 de judeţe există câte un medic specialist în terapia tabagismului care oferă gratuit consultaţii pentru cei care intenţionează să renunţe la acest viciu. Bugetul alocat pentru program în 2009 este de 3.860.000 lei.

În perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2009, 24.431 de fumători s-au adresat medicilor specialişti din cabinetele de consiliere deschise în program, iar numărul de fumători care au primit tratament a fost de 23.500. La sfârşitul acestui tratament, un procent de 39,1% au reuşit să devină nefumători.

De altfel, cei mai mulţi dintre fumătorii români susţin că şi-ar dori să renunţe la tutun, însă când trebuie să treacă la fapte nu mai ajung să concretizeze. Motivele sunt multiple: pentru că le este greu să deprindă alte obiceiuri, pentru că se îngrijorează de tot felul de cauze, dar, mai ales, pentru că la început se pot simţi rău.

Institutul de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta' a realizat un studiu de evaluare a cunoştinţelor, atitudinilor şi practicilor legate de fumat, în cadrul programului 'Stop fumat', derulat de MS, de unde a reieşit că prevalenţa fumatului zilnic la persoanele cu vârsta de peste 15 ani este de 27,9%, în scădere cu 3 procente faţă de valoarea înregistrată în anul 2008 (30,9%). Totodată, conform studiului, a scăzut şi prevalenţa celor care fumează ocazional, de la 5,2% în anul 2008 la 4,5% în 2009.

Studiul relevă faptul că bărbaţii continuă să fumeze mult: aproximativ 34,5% dintre bărbaţi fumează zilnic, cei mai mulţi fiind cei din grupa de vârstă 25 - 44 de ani. În schimb, cel mai mult fumează femeile din grupa de vârstă 15 - 24 de ani (27,9% comparativ cu media de 21,9%).

Cei mai mulţi fumători consumă într-o zi între 10 şi 20 de ţigări (47,1%), astfel încât cei mai mulţi români (32,6%) cheltuiau în luna august pentru procurarea ţigărilor mai mult de 200 lei - ceea ce reprezintă mai mult de o treime din venitul minim lunar.

În ultimul an, 51,1% dintre fumătorii zilnici au încercat să abandoneze ţigara, jumătate dintre ei încercând doar o dată. Important este faptul că 77,1% dintre ei au rezistat cel puţin o săptămână, ajungând chiar până la mai multe luni.

Motivul principal pentru care oamenii reiau fumatul este încrederea că se pot limita 'doar la o ţigară' în momente de stres sau de bucurie, neglijând faptul că fumatul înseamnă consum de drog - nicotină - iar o doză cât de mică după o perioadă de abstinenţă expune la reluarea consumului.

Important pentru viitorul programului 'Stop fumat' este faptul ca 47,6% dintre fumători afirmă că doresc să renunţe la fumat în următoarele 6 luni, iar 20,1% sunt nehotărâţi - potenţiali clienţi. Pe de altă parte, aproape trei sferturi dintre fumători (72,9%) afirmă că simt nevoia să fumeze imediat după trezire, ceea ce denotă o dependenţă medie şi mare de nicotină, deci pot fi ajutaţi de tratamentul farmacologic pentru a depăşi perioada de sevraj nicotinic.

Studiul demonstrează că a scăzut numărul de fumători, iar dacă oamenii încearcă chiar au şanse mari să renunţe definitiv la tutun.

În perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2009, 3.168 de persoane au apelat Tel Verde pentru informaţii în privinţa renunţării la fumat.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Fumatul în primele 30 de minute de după trezire, periculos pentru sănătate Un studiu realizat de cercetătorii Colegiului de Medicină Penn State din Marea Britanie arată că pacienţii care fumează în primele 30 de minute de după trezire sunt cu 79% mai predispuşi să dezvolte cancer pulmonar decât cei care amână fumarea primei ţigări cel puţin cu o oră.
Institutul 'Marius Nasta': Numărul deceselor cauzate de fumat s-a triplat în ultimii 25 de ani Mortalitatea prin cancer pulmonar - boală despre care 98,3% dintre adulţii români ştiu că este provocată de fumat - aproape s-a triplat în 25 de ani în ţara noastră, se arată într-un comunicat al Institutului ''Marius Nasta''.
Ministerul Sănătăţii: Prevalenţa fumatului zilnic în România a scăzut de la 29,7% în 2003 la 22% în 2011 Prevalenţa fumatului zilnic în România a scăzut de la 29,7% în 2003 la 22% în 2011, se arată într-un studiu realizat de Ministerul Sănătăţii cu sprijinul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", dat publicităţii joi de Ziua naţională fără tutun.
Riscul de cancer la soţiile nefumătoare cu soţi care fumează este dublu Fumatul pasiv şi creşterea riscului de îmbolnăvire, afectarea vieţii sexuale şi scăderea veniturilor disponibile pentru ''activităţi plăcute în doi'' sunt doar câteva dintre motivele pentru care un cuplu ar putea alege să renunţe la fumat.
19 din 20 de cazuri de cancer bronhopulmonar sunt fumători Tema aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru Ziua Mondială Antifumat este 'Marketingul industriei de tutun pune în pericol femeile'.
Institutul "Marius Nasta": Creşte numărul celor care sună la Tel Verde Stop Fumat Numărul apelurilor la Tel Verde Stop Fumat a crescut de la aproximativ 800 în 2007 la 9.996 în anul 2013, potrivit unui comunicat de presă al Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" Bucureşti, care coordonează acest program.