Cele mai citite
 


140 de ani de la deschiderea cursurilor Facultăţii de Medicină din Bucureşti
duminică, 22 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
La 22 noiembrie/4 decembrie se împlinesc 140 de ani de la deschiderea cursurilor Facultăţii de Medicină din Bucureşti.
A fost prima facultate de medicină în cadrul Universităţii din Bucureşti, şi, totodată, pe teritoriul ţării noastre. Bazele învăţământului medical din ţara noastră au fost puse de Carol Davila (1828-1884), medic român de origine franceză, în colaborare cu Nicolae Kretzulescu (1812-1900), prim-ministru în trei mandate (1862-1863; 1865-1866 şi 1867).
Astfel, în 1857, s-a înfiinţat Şcoala naţională de medicină şi farmacie. Cu toate greutăţile întâmpinate, Şcoala naţională de medicină şi farmacie s-a dezvoltat treptat, şi la 12 noiembrie 1869, a devenit posibilă înfiinţarea unei facultăţii de medicină în Bucureşti. Timp de peste trei decenii, Facultatea de Medicină din Bucureşti nu a avut un local propriu. Decanatul, biblioteca şi două laboratoare funcţionau în clădirea Universităţii, amfiteatrul de anatomie şi cel de anatomie patologică la Spitalul Colţea, celelalte laboratoare în diferite imobile, pe străzile Brezoianu, Sf. Spiridon, Batişte. Localul Facultăţii de Medicină a fost ridicat după planurile arhitectului Louis Pierre Blanc (1860-1903).
Sediul principal al instituţiei se află pe Bulevardul Eroilor Sanitari, unde este amplasat Palatul Facultăţii de Medicină. Parţial, construcţia a fost terminată în 1901. La 1 octombrie, în noul local s-au deschis cursurile şi laboratoarele. Clădirea a fost complet terminată şi inaugurată în ziua de 12 octombrie 1903, când s-a făcut şi inaugurarea statuii lui Carol Davila, aşezată în faţa facultăţii, realizată de sculptorul Carol Stork, turnată în bronz în atelierele Şcolii de artă şi meserii din Bucureşti. Iniţiativa ridicării unui monument al lui Davila fusese luată la primul congres medical naţional care a avut loc la Bucureşti, în octombrie 1884.
Celebrul doctor Thoma Ionescu (creatorul rahianesteziei superioare, considerată în literatura mondială ca o metodă pur românească), numit profesor al Facultăţii de Medicină din Bucureşti în 1895, a fost decan al Facultăţii de Medicină şi rector al Universităţii cu intermitenţe din 1906 până în 1926.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
DOCUMENTAR: Facultatea de Medicină din Bucureşti şi-a deschis cursurile în urmă cu 145 de ani Facultatea de Medicină din Bucureşti şi-a deschis cursurile în ziua de 22 noiembrie 1869. A fost prima facultate de medicină în cadrul Universităţii din Bucureşti şi, totodată, pe teritoriul ţării noastre. Bazele învăţământului medical din ţara noastră au fost puse de Carol Davila (1828-1884), medic...
LA PAS PRIN BUCUREŞTI: Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", prestigioasă instituţie de învăţământ superior medical, prima înfiinţată pe teritoriul ţării noastre, are sediul principal pe Bulevardul Eroilor Sanitari din Bucureşti, fiind găzduită de Palatul Facultăţii de Medicină. Instituţia poartă numele medicului...
BUCUREŞTI, 555 DE ANI: Instituţii de învăţământ superior emblematice pentru Capitală În Capitală există multe universităţi cu tradiţie şi valoare recunoscută la nivel naţional. Mare parte dintre acestea au fost prezentate de-a lungul anului la rubrica ''LA PAS PRIN BUCUREŞTI''.
Comunicat de presă - Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' Bucureşti Admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' Bucureşti
La UMF 'Carol Davila' corectarea tezelor la admitere se va face în sala de concurs, în prezenţa candidaţilor Corectarea tezelor la examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti se va face anul acesta, pentru prima dată, în sala de concurs, în prezenţa candidaţilor, cărora li se va comunica punctajul, sub semnătură.
Primul congres ştiinţific al UMF 'Carol Davila' Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti organizează, începând de joi, timp de trei zile, la Palatul Parlamentului, primul său congres ştiinţific cu participare internaţională.