Cele mai citite
 


Aproape 10.000 de oameni pe an ajung la Centrul antirabic
duminică, 22 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproximativ 10.000 de persoane se prezintă pe parcursul unui an la Centrul antirabic al Institutului 'Matei Balş' pentru că au fost muşcate de un animal, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, reprezentantul Centrului, Gabriel Colţan.
El a spus că în ultimii trei ani numărul celor cu muşcături care s-au prezentat la Centru a rămas aproape constant. În acest an, până în luna octombrie, s-au prezentat 7.500 de persoane adulte şi 1.500 de copii la Centrul antirabic al Institutului 'Matei Balş'. Cele mai frecvente muşcături sunt de câini, pisici, şobolani şi hamsteri.

În medie pe zi se prezintă la Centru aproximativ 25 de cazuri noi, dintre care cinci sunt copii şi restul pacienţi adulţi, a menţionat Colţan.

Gabriel Colţan a precizat că în Bucureşti nu există rabie, dar că în judeţele apropiate, cum ar fi Ialomiţa şi Călăraşi, s-au înregistrat astfel de cazuri.

Medicul a recomandat ca primul gest după o muşcătură să fie spălarea cu apă şi săpun, şi nu dezinfectarea cu produse speciale sau cu alcool, întrucât acestea coagulează sângele şi ridică posibilitatea de infectare cu rabie.

La rândul său, prof. dr. Doina Daneş, de la Universitatea de Medicină Veterinară Bucureşti, a arătat că rabia rămâne o boală incurabilă şi că animalele au rolul de rezervor natural. Ea a semnalat faptul că virusul rabic rezistă la congelări şi decongelări fiind activ pe un animal, chiar şi mort, timp de 45 de zile.

Doina Daneş a spus că în România, în 2009, au fost înregistrate 297 de animale domestice şi sălbatice cu rabie. Virusul se găseşte la câini, pisici, în egală măsură, la bursuci, lupi, lilieci, şoareci, şobolani, vulpi. 'Rabia odată declanşată clinic nu mai este tratabilă', a subliniat Daneş.

Potrivit specialiştilor, în România încă mai există cazuri mortale din cauza rabiei.

Aproximativ 55.000 de oameni mor anual de rabie, majoritatea fiind copii, potrivit studiilor internaţionale. Totodată, 98% dintre victime sunt persoane muşcate de un animal cu rabie.

Rabia este o boală care poate fi sută la sută prevenită prin informarea şi educarea proprietarilor şi vaccinarea animalelor. Virusul rabic este prezent pe toate continentele. În unele ţări din Asia, Africa şi America Centrală şi de Sud frecvenţa rabiei la câinii domestici reprezintă cel mai mare motiv de îngrijorare pentru sănătatea umană.

Majoritatea deceselor umane provocate de rabie se înregistrează în Asia şi Africa, în proporţie de 95% şi sunt consecinţa unui câine infectat. Între 30% şi 60% dintre victimele umane sunt copii.

Rabia se poate transmite prin muşcătura unui animal infectat sau prin pătrunderea salivei infectate într-o tăietură, rană deschisă sau în mucoasă. Este posibilă infectarea prin inhalarea virusului. Virusul rămâne o perioadă de timp la nivelul locului de pătrundere în organism, înainte de a ajunge la creier prin nervi. Boala poate fi transmisă prin saliva unui animal infectat la alte animale sau la oameni înainte ca animalul infectat să manifeste semnele clinice.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comunicat de presă - DSVSA Sibiu Comunicat de presă
Aproximativ 1.000 de persoane muşcate de animale s-au prezentat în octombrie şi noiembrie la 'Matei Balş' Aproximativ 1.000 de persoane care au fost muşcate de câini sau de pisici s-au prezentat în lunile octombrie şi noiembrie la Centrul antirabic al Institutului "Matei Balş", instituţia confruntându-se în continuare cu lipsa vaccinului antirabic, a declarat marţi pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al...
Institutul 'Prof. Dr. Matei Balş': 168 de pacienţi cu HIV/SIDA au murit anul trecut Un număr de 168 de persoane cu HIV/SIDA au murit în cursul anului trecut, a informat joi Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", prin Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA.
Dr: Mariana Mărdărescu: Avem 1.000 de cazuri noi de HIV/SIDA pe an; mulţi bolnavi renunţă la tratament Dr. Mariana Mărdărescu, şeful Compartimentului pentru monitorizarea şi evaluarea infecţiei cu HIV/SIDA de la Institutul "Matei Balş" din Capitală, a declarat vineri, într-o conferinţă, că în trecut erau înregistrate 720-750 de cazuri noi de HIV/SIDA pe an, în prezent numărul lor ajungând la 1.000 pe...
Campania "Împotriva hepatitei alături de pacienţi", lansată la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România şi Societatea Naţională de Medicina Familiei au lansat miercuri, la Institutul de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", campania "Împotriva hepatitei alături de pacienţi".
Ialomiţa: Focar de rabie în Coşereni, din cauza unei pisici Slobozia, 28 aug /Agerpres/ - În localitatea Coşereni a fost declarat focar de rabie, după ce o pisică, care prezenta semne evidente de agresivitate, a pătruns într-o gospodărie şi l-a muşcat pe proprietarul acesteia.