Cele mai citite
 


Piele umană reconstituită din celule stem embrionare
duminică, 22 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie
 

O echipă de cercetători francezi, condusă de prof. Marc Peschanski (Institutul I-Stem), a reuşit să reconstituie epidermă, stratul superficial superior al pielii, pornind de la celule stem embrionare umane, o premieră medicală ce poate avea aplicaţii imediate în tratarea arsurilor grave.

De mai mulţi ani medicii apelează la terapia celulară pentru a vindeca arsurile grave. Medicii francezi au reuşit să reconstituie epidermă pornind de la un eşantion prelevat chiar de la pacient.

Principala problemă de care s-au izbit a fost provocată de timpul necesar pentru a obţine o suprafaţă suficientă de epidermă pentru a fi grefată - aproximativ 3 săptămâni - perioadă în care o persoană care a suferit arsuri grave este lipsită de protecţie, întâmpinând un risc ridicat de infecţie şi deshidratare.

Într-o primă etapă medicii francezi au obţinut celule ale pielii (keratinocite), din celule stem embrionare umane, celule nespecializate capabile să se transforme în orice tip specializat de celule umane şi de a se reproduce indefinit.

Pornind de la aceste keratinocite, ei au reuşit să reconstituie in vitro o epidermă perfect normală, cu diferitele sale straturi.

În ultima etapă a studiului, această epidermă a fost grefată pe cobai cu ajutorul unei echipe de cercetători spanioli.

'Am aşteptat trei luni, iar epiderma obţinută s-a reînnoit de trei ori, pentru că pielea umană se reînnoieşte complet în fiecare lună. Am obţinut piele umană', a declarat prof Peschanski, adăugând că, dacă totul va merge bine, testele pe oameni ar putea începe spre sfârşitul anului 2011.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA: Au fost create primele celule stem embrionare umane prin clonare Cercetători americani au creat celule stem embrionare umane plecând de la celule de piele, recurgând la tehnica clonării, o premieră după mai multe tentative nereuşite efectuate în lume în ultimii ani, relatează AFP.
Cercetători japonezi au creat un ficat plecând de la celule stem pluripotente Cercetători japonezi au creat un ficat plecând de la celule stem pluripotente umane (iPS), a anunţat vineri un cotidian nipon, experienţă care ar putea duce la realizarea de organe artificiale pentru cei care aşteaptă transplanturi.
Cercetători din Marea Britanie au creat celule cerebrale din piele Mai mulţi cercetători din Marea Britanie au anunţat că au reuşit să creeze ţesut cerebral din piele umană, potrivit ediţiei de duminică a cotidianului britanic The Telegraph.
Cercetători japonezi au creat ţesuturi renale pornind de la celule stem pluripotente induse Cercetători japonezi au anunţat că au dezvoltat cu succes ţesut renal pornind de la celule stem pluripotente induse (iPS), realizare care constituie o premieră mondială, arată un raport publicat miercuri şi preluat de AFP.
Cercetători americani au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide cancerul Cercetători de la Harvard Medical School au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide tumorile canceroase cerebrale.
O echipă de cercetători încearcă să dezvolte un pancreas uman pe porc pentru a acoperi lipsa de organe de transplant O echipă de cercetători americani a injectat celule stem umane în embrioni de porc pentru a dezvolta un pancreas uman viabil, relatează metronews.fr. Acţiunea oamenilor de ştiinţă are ca scop remedierea lipsei de organe de transplant, genomul porcului fiind foarte asemănător cu cel al omului.