Cele mai citite
 


Ghid al medicilor pentru asistenţa toxicomanilor
duminică, 22 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fundaţia de Îngrijiri Comunitare a prezentat, vineri, rezultatele proiectului 'Servicii de asistenţă integrată pentru toxicomani - un model de participare comunitară'.
Noutatea acestui proiect constă în implicarea medicilor de îngrijire medicală primară - medici de familie, medici şcolari, medici din secţiile de urgenţă ale spitalelor, medici psihiatri - în asistarea consumatorilor de substanţe psiho-active.

Proiectul vizează şi dezvoltarea colaborării între instituţiile implicate în asistarea consumatorilor de substanţe psiho-active. Aceştia au fost monitorizaţi prin vouchere, într-un proiect pilot care s-a desfăşurat în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Sastipen, Medici de familie, Asociaţia pentru Lupta Împotriva Alcoolului şi Toxicomaniilor, Asociaţia Română Anti SIDA, Asociaţia Integration, Penitenciarul Rahova, Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Spitalul de Psihiatrie 'Prof. Dr. Al. Obregia' Secţia 16, Centrul de asistenţă integrată a Adicţiilor 'Prof. Dr. Al. Obregia', Centrul de asistenţă integrată a Adicţiilor Pantelimon, Centrul de asistenţă integrată a Adicţiilor Pericle, Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog de sector FIC/Integration - Centrul de Suport pentru Consumatorii de Droguri, Romanian Harm Reduction Network.

Un număr de peste 90 de consumatori de substanţe psiho-active au fost trimişi dinspre servicii medicale către cele specializate în adicţii şi invers, corespunzător nevoilor lor.

Cu acest prilej s-a lansat şi ghidul de lucru 'Dependenţa de substanţe psiho-active - Ghid pentru medicii de îngrijire primară'.

Ghidul cuprinde informaţii cu privire la fenomenul dependenţei de droguri, a modalităţilor de abordare şi de asistare a persoanelor implicate în acest fenomen. Lucrarea lansează, totodată, medicilor provocarea de a utiliza la maximum sistemul inter-instituţional de referinţă, a declarat Alina Ionescu coordonatoarea de proiect.

Dr. Mioara Zamfir de la Spitalul de Urgenţă Universitar a declarat că este convinsă de utilitatea ghidului.

'Ghidul ne va ajuta să comunicăm mai bine cu acest tip de pacienţi. Ei vin în stare de sevraj, sunt mai agresivi, nu comunică. De obicei sunt aduşi de colegii lor care îi lasă la spital sau sunt adunaţi de pe stradă. Ne confruntăm cu aproximativ 10 astfel de cazuri la camerele de gardă pe lună. Impresia mea este că fenomenul consumului de droguri a crescut', a spus dr. Mioara Zamfir.

Aceasta a adăugat că în cadrul acestui proiect au fost repartizate şi vouchere, care sunt date la plecarea de la spital consumatorilor de droguri prin care sunt repartizaţi, dacă vor, la un centru de tratare a dependenţei.

'O jumătate din acest voucher rămâne la spital şi astfel se poate verifica dacă persoana respectivă s-a dus sau nu la un centru', a explicat dr. Zamfir care a precizat însă că nu toţi cei care primesc aceste voucherer se şi duc.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog: Braşovul, o zonă de risc mediu în privinţa consumului de droguri Braşovul rămâne o zonă de risc mediu, relevă raportul anual privind situaţia drogurilor, prezentat vineri de Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, cu ocazia bilanţului pe anul 2014.
Dolj: Peste 20 de persoane au ajuns în acest an la spital din cauza consumului de droguri Peste 20 de persoane au ajuns în urgenţa Spitalului Judeţean de Urgenţă /SJU/ din Craiova de la începutul acestui an din cauza consumului de droguri.
Suceava: Sute de elevi selectaţi pentru voluntariat în lupta împotriva etnobotanicelor Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Suceava a demarat, joi, la Colegiul Naţional 'Ştefan cel Mare' din Suceava, o nouă campanie în cadrul proiectului ,,Fii cool fără droguri', ca răspuns la amploarea fenomenului consumului de substanţe noi cu efecte psihoactive, disponibile în stare...
Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti cumpără materiale sanitare şi dezinfectanţi pentru chirurgie cardiovasculară Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti vrea să achiziţioneze, printr-o procedură de licitaţie deschisă, materiale sanitare şi dezinfectanţi pentru chirurgie cardiovasculară, potrivit unui anunţ publicat sâmbătă în SEAP.
Proiect de prevenire a HIV în rândul utilizatorilor de droguri injectabile Conducerea Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) şi reprezentanţi ai Oficiului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) au evaluat, miercuri, stadiul de realizare a proiectului UNODC "Prevenirea HIV în rândul utilizatorilor de droguri injectabile". (Sursa: Agerpres)
Pacienţii care se tratează la Obregia cumpără droguri chiar din zona spitalului (primarul general) Consumatorii de etnobotanice care urmează un tratament de recuperare la Centrul de Asistenţă Integrată a Adicţiilor de la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Al. Obregia" cumpără droguri chiar din zona unităţii sanitare şi de multe ori traficanţii pătrund în spital, susţine primarul general al ...