Cele mai citite
 


Prof. dr. Gheorghe Iana: Nu e corect să nu voteze şi pacienţii din spital
duminică, 22 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Managerul Spitalului Universitar de Urgenţă, prof. dr. Gheorghe Iana, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că nu este corect ca pacienţii aflaţi imobilizaţi în spitale să nu voteze.
Medicul afirmă că este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când nu se organizează centre de votare în spitale.

'În spitalul nostru sunt peste 1.000 de pacienţi, care ar trebui să voteze, iar în spitalele din ţară sunt peste 30.000 de pacienţi. La alegerile prezidenţiale are dreptul să voteze oricine, nu trebuie să voteze doar cei care locuiesc în zona în care se află spitalul. Această modalitate limitează dreptul cetăţeanului, pacienţii au avut drept de vot şi la parlamentare', a declarat prof. dr. Gheorghe Iana.

În Bucureşti au fost organizate, în spitale, opt secţii de votare speciale, şase în sectorul 3 (dintre acestea trei sunt unităţi sanitare aparţinând Primăriei Capitalei), una în sectorul 4 şi una în sectorul 5.

Potrivit Biroului Electoral Central, alegătorul netransportabil din motive de invaliditate sau de boală poate să voteze cu ajutorul urnei speciale, în anumite condiţii.

Persoanele în cauză trebuie să întocmească, personal, o cerere scrisă, în acest sens, care va fi depusă la biroul electoral al secţiei de votare unde a fost arondat conform domiciliului, până cel mai târziu în preziua votării. Solicitarea va fi însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că este netransportabil.

Totodată, bolnavul care doreşte să îşi exercite dreptul de a alege prin intermediul urnei mobile, în ziua votării, trebuie să fie internat într-un spital aflat în raza teritorială a secţiei de votare unde este arondat conform domiciliului. Şi alegătorul bolnav imobilizat la locuinţa sa poate vota cu urma mobilă numai dacă locul în care se află este situat efectiv pe raza teritorială a secţiei de votare unde este arondat.

Personalul medical şi cel administrativ din spitale (maternităţi, sanatorii, case de invalizi, centre de îngrijire, asistenţă şi recuperare a persoanelor adulte cu handicap, cămine de bătrâni) nu pot centraliza şi/sau depune cereri de votare prin intermediul urnei speciale.

Alegătorul internat într-un spital situat în localitatea de domiciliu a acestuia, dar care nu se află în raza teritorială a secţiei de votare unde a fost arondat conform domiciliului, poate vota numai prin deplasare la secţia de votare unde este arondat, în această situaţie nefiind posibilă deplasarea urnei speciale.

De asemenea, bolnavul internat într-un spital situat în altă localitate decât cea de domiciliu poate vota numai prin deplasare la secţia de votare specială, având în vedere că secţiile speciale nu au urne mobile.

Biroul Electoral Central a decis că la primul tur al alegerilor prezidenţiale, precum şi la referendumul naţional din 22 noiembrie birourile electorale ale secţiilor de votare vor utiliza o singură urnă specială pentru toate cele trei tipuri de buletine de vot. După încheierea procesului de votare, urna de vot va fi desigilată, cele trei buletine de vot vor fi selectate, urmând a fi incluse în operaţiunea de numărare a buletinelor de vot corespunzătoare celor două evenimente electorale.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vâlcea: Demersuri iniţiate de Consiliul Judeţan pentru înfiinţarea secţiei de reumatologie în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea a înaintat Ministerului Sănătăţii o cerere prin care se solicită înfiinţarea unei secţii de reumatologie în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, a declarat, luni, pentru AGERPRES preşedintele instituţiei, Ion Cîlea.
DNA: Un medic şi o asistentă de la Spitalul de Urgenţă Slobozia, trimise în judecată pentru luare de mită Un medic şi o asistentă de la Spitalul de Urgenţă Slobozia au fost trimise în judecată pentru luare de mită în formă continuată, într-un dosar instrumentat de procurorii Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul DNA.
Samusocial din România oferă asistenţă socială şi medicală de urgenţă pentru aproximativ 5.000 de oameni ai străzii Samusocial din România oferă asistenţă socială şi medicală de urgenţă pentru aproximativ 5.000 de oameni ai străzii din Capitală, a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al asociaţiei, Sabina Nicolae.
Patru pacienţi care au suferit arsuri grave, transportaţi de urgenţă cu o aeronavă C-27J Spartan la Bucureşti O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, execută joi o misiune umanitară de urgenţă pe ruta Otopeni - Târgu Mureş - Otopeni, pentru transferul către Capitală a patru pacienţi care au suferit arsuri grave, informează un comunicat de presă al...
Nouă spitale vor asigura în Capitală asistenţa de urgenţă de Sf. Andrei şi 1 Decembrie Nouă spitale vor asigura în Capitală asistenţa medicală de urgenţă pentru adulţi şi copii luni, de Sf. Andrei, şi marţi, de Ziua Naţională a României, precizează un comunicat publicat pe site-ul DSP.
Nouă spitale bucureştene vor asigura asistenţa medicală de urgenţă în perioada 12-15 august Nouă spitale vor asigura asistenţa medicală de urgenţă în Bucureşti în perioada 12-15 august, cu ocazia sărbătorii "Adormirea Maicii Domnului".