Cele mai citite
 


Dermatite frecvente la nou născuți și sugari – I
luni, 23 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Pediatrie, Articole medicale, Dermatologie
 

 

Abordarea actuală a dermatitelor din primul an de viaţă este una complexă, ce vizează alături de o terapie activă, o îngrijire corespunzătoare a tegumentului nou-născutului şi sugarului, ţinând cont de particularităţile fiziologice ale acestuia la această vârstă.

 

 

Toţi nou-născuţii au tegumentul acoperit de aşa-numita vernix caseosa, substanţă provenită din degenerarea epidermului fetal şi secreţia glandelor sebacee, având rol de protecţie şi trecând printr-un proces natural de descuamaţie în primele săptămâni de viaţă, astfel încât tegumentul fiind mai expus, necesită măsuri de îngrijire atentă:
·         lenjeria de contact cu pielea să fie din bumbac, clatită bine de detergent şi fără balsamuri pentru rufe (potenţiali factori iritativi)
·         băile generale sunt indicate numai dupa vindecarea completă a cicatricii ombilicale folosind agenţi de spălare cu formule blânde, bine tolerate
·         uscarea tegumentului nou-născutului să se facă prin tamponare, nu prin frecare
·         utilizarea constantă, zilnică, imediat dupa baie a emolientului ce asigură hidratarea pielii, refăcând în permanenţă filmul hidrolipidic de suprafaţă (sunt de preferat produsele dermatocosmetice special concepute pentru această vârstă, nonocluzive-pentru a nu favoriza procesele de tip retenţional ce pot apărea în această perioadă pe fondul hiperseboreei fiziologice).
 
Dermatita seboreică
Debutează în primele 3 luni de viaţă (frecvent in perioada neonatală), responsabilă de declanşarea bolii fiind producţia crescută de sebum datorată stimulării glandelor sebacee sub influenţa hormonilor androgeni materni transferaţi transplacentar nou-născutului.
Leziunileapar iniţial pe scalp (mai ales în zona parietală şi a fontanelei anterioare ), dar pot interesa şi zona centrală a feţei, laterocervicală, toracele anterior şi pliurile mari. Se manifestă prin apariţia de scuame groase, gălbui, grasoase(cruste de lapte) cu eritem (roşeaţă) discret la nivelul pielii capului dar mai accentuat în pliuri.
La nou-născuţii prematuri sau imunodeprimaţi, boala poate îmbrăca aspecte mai severe, cu leziuni ce cuprind întreg scalpul, dar şi faţă, zonele laterocervicale, riscul de progresie către forme generalizate (eritrodermia descuamativă Leiner-Moussous) fiind mult mai mare în aceste situaţii. De asemenea se poate produce suprainfecţia bacteriană a leziunilor, mult mai frecventă la aceste categorii, tabloul clinic fiind completat în acest context în afara modificărilor locale sugestive (leziuni de tip pustulos, impetiginizări) şi de o serie de simptome generale :febră, diaree, vărsături, apatie, mai ales când aceste complicaţii infecţioase survin în formele extensive de boală.
Trebuie precizat faptul că afecţiunea nu e contagioasă, deşi în apariţia bolii e implicat şi un agent fungic (Malassezia furfur), ciuperca ce face parte din flora normală a ariilor tegumentare bogate în glande sebacee, fiind responsabilă mai ales de fenomenele inflamatorii locale (o enzimă proprie, lipază, intervine în producţia locală de acizi graşi cu rol în inflamaţie).
 
Conduita terapeutică
Constă pe de o parte în respectarea unor măsuri generale de ingrijire a tegumentului:
·         evitarea îndepărtării mecanice a scuamelor
·         utilizarea de produse dermatocosmetice destinate tegumentului hiperseboreic, non-ocluzive, sub formă de emulsii de curăţare, creme, geluri, loţiuni cu efect seboreglator;
Iar pe de altă parte, în aplicarea unei terapii active adaptată funcţie de localizarea leziunilor, manifestările clinice ale bolii şi gradul de extensie a acesteia. Se pot utiliza soluţii alcoolice conţinând agenţi keratolitici în concentraţii adecvate, în formele inflamatorii moderate sau severe: antimicotice topice (derivaţi imidazolici) şi dermatocorticoizi de potenţă scăzută şi pe arii tegumentare limitate.
 
Dermatita de scutec(dermatita amoniacală)
Este determinată de iritaţia tegumentului acoperit de scutece prin contactul prelungit al pielii cu urina şi scaunele acide (amoniacul, rezultat din descompunerea ureei are efect iritativ local). Astfel, apar arii eritematoase, imprecis delimitate, discret edematoase, eventual cu vezicule (băşicuţe pline cu lichid clar), interesând tegumentul de la nivelul feselor, abdomenului, partea superioară a coapselor, organele genitale externe respectând însă pliurile, unul din elementele importante în diagnosticul diferenţial cu alte afecţiuni cu sediul iniţial în pliuri (intertrigouri micotice, bacteriene, candidoză genitală, psoriazis inversat,dermatită seboreica etc).
De aceea, alături de aspectul clinic al leziunilor, trebuie efectuată o anamneză atentă pentru excluderea acestor afecţiuni cu implicaţii importante asupra pielii nou născutului şi sugarului şi care necesită o atitudine terapeutică specifică. Pentru remiterea leziunilor şi prevenţia recidivelor se recomandă respectarea unor reguli de îngrijire locală:
·         schimbarea frecventă a scutecelor
·         evitarea scutecelor aspre
·         impermeabile sau apretate
·         înfăşarea nu prea strânsă
·         spălarea frecventă a pielii cu soluţii antiseptice blânde diluate, uscarea prin tamponare
·         expunerea cât mai mult timp în aer liber a zonelor afectate
·         evitarea produselor topice ce determină ocluzia şi maceraţia sub formă de uleiuri, unguente, pomezi răspunzătoare cel mai adesea de complicaţiile locale infecţioase bacteriene dar şi micotice, mai ales cu Candida.
Sunt indicate cremele sau pastele cu oxid de zinc cu efect sicativ, izolant, antiseptic, favorizând epitelizarea locală.
 
Dr. Simona ALEXANDRESCU
Medic specialist dermatologie
MEDCENTER Bucuresti Victoriei
021.311.06.40

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
DERMATITE FRECVENTE LA NOU NĂSCUŢI ŞI SUGARI: Dermatita seboreică şi cea de scutec Abordarea actuală a dermatitelor din primul an de viaţă e una complexă, ce vizează alături de o terapie activă, o îngrijire corespunzătoare a tegumentului nou-născutului şi sugarului, ţinând cont de particularităţile fiziologice ale acestuia la această vârstă. (în special suprafaţa cutanată mică în...
Dermatite frecvente la nou născuți și sugari – II Abordarea actuală a dermatitelor din primul an de viaţă este una complexă, ce vizează alături de o terapie activă, o îngrijire corespunzătoare a tegumentului nou-născutului şi sugarului, ţinând cont de particularităţile fiziologice ale acestuia la această vârstă.
DERMATITE FRECVENTE LA NOU NĂSCUŢI ŞI SUGARI: Dermatita atopică Dermatita atopică (eczema constituţională), afecţiune cutanată cu incidenţă în creştere, ce evoluează cronic (ani), în pusee, cu perioade de remisiune completă sau parţială, având o etiopatogenie complexă, în care rolul principal îl are interacţiunea factorului genetic (pattern poligenic ) cu factorii...
PNEUMONIA BACTERIANA - Generalitati, Simptome, Diagnostic, Tratament În general, pneumonia poate fi definită ca o inflamaţie a parenchimului pulmonar de origine infecţioasă, care se caracterizează prin alveolită exudativă şi posibil infiltrat inflamator interstiţial, manifestată clinic prin condensare pulmonară şi sindrom infecţios toxic. Infecţia cu bacterii sau viruşuri...
Bolile virale ale copilariei Varicela, pojarul, oreionul si rubeola sunt boli virale care apar in copilarie. Campaniile de vaccinare au facut ca aceste boli sa fie astazi mult mai putin raspandite decat in trecut. Simptomele pot include febra, pete rosii pe piele si o inflamare a ganglionilor limfatici. Terapiile...
Ce nu stiai despre boala inflamatorie pelvina O boala care este aparent trecuta cu vederea, durerile cauzate fiind deseori confundate cu alte afectiuni, afecteaza aproximativ 1,7% din femei, iar anual peste 100 000 de femei devin infertile din cauza acestei boli. Boala inflamatorie pelvina apare in aproape 70% din cazuri la femei cu varsta...