Cele mai citite
 


Grupurile sanitare din şcoli nu trebuie să mai fie un subiect tabu
marţi, 24 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Murdărie, lipsa intimităţii, refuzul profesorului: faptul de a merge la toaletă constituie, de foarte multe ori, o problemă pentru elevi, scrie cotidianul belgian La Libre Belgique. Un studiu asupra acestui subiect îşi propune să deschidă în sfârşit o dezbatere, adaugă cotidianul menţionat.
Problema toaletelor din şcoli se dovedeşte a fi adesea una dificilă. Cu toate acestea, niciodată nu este abordată în cadrul şcolar. Dimpotrivă, este un subiect eliminat sistematic. Sophie Liebman, care de două zeci de ani lucrează în învăţământul primar comunal ca învăţătoare, a hotărât să facă din aceasta tema unui memoriu în ştiinţele educaţiei. La şcoală, cu copiii, ea nu s-a confruntat desigur niciodată cu situaţii grele. Problema s-a pus însă în cadrul familial, al său personal ca şi în cel al altor familii din anturajul său.'Primul lucru pe care îl fac copiii când vin de la şcoală este să se ducă repede la WC. Ei sunt atât de grăbiţi încât se şi ceartă între ei, fiecare dorind să intre pri mul în toaletă. Întrebând mai mulţi copii, am aflat că se abţineau toată ziua. Mi-au spus că la şcoală, toaletele sunt murdare, sau, nu au uşi şi nu le asigură intimitatea, sau, nu au lumină, sau că lipseşte hârtia', povesteşte ea.

O situaţie generalizată la nivelul tuturor şcolilor, cu excepţia unora construite în ultimii ani, continuă Liebman. 'Majoritatea şcolilor datează din secolul XIX, când ideea era de a construi toalete în care copiii să rămână cât mai puţin timp posibil, pentru că practicile sexuale constituiau în acea vreme un obicei în rândul elevilor. De aceea, toaletele erau gândite în termeni de vizibilitate şi de control. Prin urmare, cabinele erau deschise şi nu ofereau nici urmă de intimitate. Dar regulile s-au schimbat şi acum, copiii refuză să folosească asemenea toalete'. O mulţime de oameni au amintiri umilitoare legate de toalete, insistă Liebman. 'Nu îndrăznesc să ceară permisiunea, ajung să nu se mai poată ţine şi se pun în situaţia de a fi certaţi. Există de asemenea şcoli unde, dimensiunea pisoarelor nu este adaptată la talia copiilor'. În ciuda caracterului evident al acestei probleme, tema continuă să nu fie abordată în incinta şcolii. 'Corpul continuă să fie un subiect tabu. Îl vedem pretutindeni, în discursuri, în publicitate, dar acesta nu este corpul din realitate, este un corp descărnat, idealizat. Orice urmă de animalitate a fost ştearsă în acest corp. Corpul a fost refulat. În cancelaria profesorilor nu se discută despre el. Dimpotrivă, copiii vorbesc adesea pe această temă în consiliile de clasă, ca să se plângă. Dar nimic nu se schimbă. În şcoli sunt multe calculatoare, dar fondurile destinate condiţiilor sanitare sunt reduse'.

În calitate de învăţătoare, Sophie Liebman se declară liberală. Dar acesta nu este cazul tuturor colegilor săi. 'Unele cadre didactice recurg la practici constrictive: ele le interzic copiiilor să meargă la toaletă sau se servesc de această permisiune ca de un instrument al puterii. Desigur că sunt copii care cer să iasă la WC ca să scape de ora de clasă, pentru că se plictisesc sau pentru că simt nevoia să se mişte. Să nu fim naivi, la toaletă nu mergem doar atunci când avem neapărată nevoie, dar este o nevoie care la şcoală nu este recunoscută'.

De asemenea, vocabularul ales pentru a desemna toaletele, faptul de a nu folosi chiar termenul adecvat, ci de a recurge la altele gen 'a merge într-un loc' sau 'a merge undeva' traduce voinţa de a minimaliza această chestiune, 'de a îndepărta această preocupare de spiritul copiilor'. În cadrul aceluiaşi studiu, Liebman a putut să constate că, atunci când sunt întrebaţi dacă toaletele sunt importante pentru ei, copiii neagă. 'Ei ştiu că adulţilor nu le place să vorbească despre acest subiect. Ei vă vor spune prin urmare că nu sunt importante. Dar dacă îi lăsaţi să vorbească, veţi vedea că tema ocupă un loc important în preocupările lor'.

Prin acest memoriu, Liebman speră să sensibilizeze factorii de decizie, să distrugă tabuul din jurul toaletelor şcolare. 'Respectul corpului este un lucru care face parte din drepturile omului. Este vorba de igienă dar şi de faptul de a te simţi bine în clasă, de concentrare 'pentru că un copil care se abţine toată ziua este mai puţin performant.'. Iar sechelele pot fi puternice. 'Nu rareori, doctorii generalişti întâlnesc pacienţi constipaţi din cauza practicilor şcolare avute în copilărie'. Sunt părinţi care merg până acolo încât aleg şcoala copiilor în funcţie de starea toaletelor. Privind toaletele, putem înţelege locul pe care şcoala îl acordă corpului copilului, respectului datorat copilului. 'Adesea, există WC-uri rezervate profesorilor, care sunt închise, şi toalete dezgustătoare pentru copii. Toaletele vorbesc'.

Să nu mai spunem că ele pot constitui de asemenea un loc de joacă sau de revoltă pentru elevi. 'Este singurul loc care scapă controlului social. Acolo pot fi comise abuzuri. Este un loc de încălcare a regulilor. În plus, cred că murdăria toaletelor nu se datorează doar unei proaste întreţineri. Ea este şi un mod de exprimare al elevilor. Când copiii murdăresc toaletele, ei se revoltă împotriva şcolii. Să stai cuminte în bancă şi să taci o zi întreagă, să studiezi discipline anoste, asta te face să suferi. Toaletele sunt unul din locurile unde te poţi exprima'.

Cu ocazia Zilei mondiale a toaletelor, sărbătorită joi, 19 noiembrie, Sophie Liebman regreta faptul că se vorbeşte de starea WC-urilor în ţările în curs de dezvoltare, dar nu de starea toaletelor din Belgia.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studiu Ipsos: 80% dintre romani au probleme dentare Pe fondul unei nevoi ridicate a romanilor pentru informare cu privire la igiena orala, GlaxoSmithKline (GSK) Consumer Healthcare Romania si Wrigley Romania au lansat campania „Zambeste Romania”, axata pe constientizarea problemelor privind importanta sanatatii orale si educarea in aceasta arie.
Campania "Zâmbeşte România": Parlamentarii au primit sfaturi de igienă orală de la copii Parlamentarii au primit sfaturi de igienă orală de la copii în cadrul campaniei "Zâmbeşte România", cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale care se marchează pe 20 martie.
Vrem copii sănătoși? Atunci trebuie să menţinem un echilibru şi să ne implicăm toți, cu responsabilitate Aceasta este una dintre concluziile dezbaterii „Echilibrul, secretul creşterii sănătoase a copiilor” organizate miercuri, 7 noiembrie a.c. de către CeRe, UN FAO şi Tetra Pak, cu participarea unor reprezentanţi ai factorilor implicaţi în formularea politicilor publice și creşterea şi educarea...
Analiza serviciilor de sănătate mintală a copiilor din Romania, studiu lansat de organizaţia 'Salvaţi Copiii' Studiul 'Analiza serviciilor de sănătate mintală a copiilor din Romania' va fi lansat, joi, de Organizaţia 'Salvaţi Copiii', se arată într-un comunicat transmis, marţi, AGERPRES.
Primarul Gheorghe Nichita: Am ca principal obiectiv consacrarea Iaşiului drept capitală regională (interviu) Primarul Gheorghe Nichita, aflat la cel de-al treilea mandat de edil al Iaşiului, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că îşi doreşte ca după finalizarea lucrărilor finanţate din fonduri europene, municipiul reşedinţă de judeţ să fie un oraş cu străzi moderne, o capitală culturală la nivel...
Igiena dentară contribuie la păstrarea fertilităţii la femei Femeile care doresc să aibă un copil trebuie să aibă grijă de igiena lor dentară şi să folosească regulat aţa dentară, conform unui nou studiu realizat pe 4.500 de femei din Australia, transmite BBC.