Cele mai citite
 


Cancerul pulmonar nu înseamnă condamnare la moarte
marţi, 24 noiembrie 2009   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Plamanii
 

În fiecare an, luna noiembrie este dedicată acţiunilor de informare cu privire la cancerul pulmonar.

La nivel mondial, cancerul pulmonar este cea mai frecventă boală de cancer, însă evoluţia tratamentului şi a metodelor de prevenţie au condus la creşterea numărului de cazuri vindecate.
Anual, cancerul face 1,4 milioane de victime, a subliniat conf.dr.Tudor Ciuleanu, de la Institutul Oncologic Cluj, luni, într-o conferinţă de presă.
El a menţionat că, din păcate, cea mai frecventă cauză care duce la apariţia acestui cancer este fumatul. Cancerul bronhopulmonar este de mai multe feluri: cel cu celule mici - care reprezintă 4/5, 1/5 nediferenţiat cu celule mici - care reprezintă cam 20%, şi cel fără celule mici - adenocalcinomul - care este cea mai frecventă formă de cancer în Europa de Vest, reprezentând 40%, cancerul scuamos - 35%, şi cel cu celule mari - care reprezintă 5%.
În cazul adenocalcinomului există terapii moderne ţintite. Adenocalcinoamele apar nu numai la fumători, ci şi la nefumători, în procent 15%. Fumatul este principala cauză şi generează 85-90% din cancerele bronhopulmonare, iar un procent de 3% au cauze necunoscute.
Conf.dr.Tudor Ciuleanu a subliniat că tuberculoza poate creşte riscul apariţiei unui cancer bronhopulmonar.
Potrivit specialistului, nouă din zece pacienţi diagnosticaţi cu cancer sunt fumători, important fiind intervalul de timp şi numărul de pachete de ţigări pe zi fumate. Dacă este mai mare de zece ţigări, riscul este mai mare.
Conf.dr.Tudor Ciuleanu a declarat că trebuie abordată această patologie prin terapiile moderne care asigură tratament simţit. El a adăugat că unul din doi fumători va deceda mai repede cu opt ani din cauza fumatului, fie prin cancer, fie prin boli cardiovasculare.
Cel mai frecvent simptom în cazul cancerului bronhopulmonar este tusea - la 46% dintre pacienţi, scăderea în greutate - la 32%, dificultatea de respiraţie - la 1/3, dureri în zona toracică - la 30%, febră - la 28%, sângerări - la 27% şi asimptomatici - 15% dintre cei afectaţi.
Din păcate, a subliniat conf.dr. Ciuleanu, cel mai adesea pacienţii vin cu faze avansate ale bolii şi nu există o metodă de screening eficientă în prezent.
În România, incidenţa este de 68% la suta de mii de locuitori, iar mortalitatea prin această afecţiune este de 64% la suta de mii de locuitori, România fiind pe locul IV după Polonia, Ucraina, Rusia.
Campania 'Cancerul nu înseamnă condamnare la moarte', lansată în luna iunie a acestui an de către Compania Roche Romania, îşi propune să schimbe atitudinea faţă de cancer, convingându-i pe pacienţi că există speranţa oferită de soluţii inovatoare de tratament disponibil şi în România, şi încurajându-i pe aceştia să iniţieze un dialog constructiv cu medicii lor pentru a alege cel mai potrivit tratament pentru tipul de boală cu care au fost diagnosticaţi.
Există noi speranţe în tratamentul de cancer pulmonar, speranţa de viaţă fiind la cinci ani între 8 şi 16%, dar un lucru important îl constituie diagnosticul precoce.

Notare
Comentarii
de Necula Doina
Am fost diagnosticata neo bronho pulmonar st.iv cu metastaze pleuralein decembrie 2008. Am urmat chimioterapie la oncologie Ploiesti.Acum sint la a-v- serie TARCEVA 150mg.Eruptiile cutanate cred ca majoritate le avem ,dar increderea in schemele folosite de medici pentru noi ne face mai puternici si dornici de a trai.Incredere in ziua de miine ne ajuta sa ne lungim singuri viata.Tuturor va doresc incredere si echilibru psihic la cote maxime.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dorin Vancea (SRP): Dacă interzicem fumatul în spaţiile publice, scădem numărul celor cu cancer pulmonar Preşedintele Secţiunii de Cancer Pulmonar din Societatea Română de Pneumologie (SRP), prof.dr. Dorin Vancea, cere autorităţilor române să preia modelul din Vestul Europei şi să interzică cât mai repede fumatul în spaţiile publice, aceasta fiind principala cauză a cancerului bronhopulmonar, "cel mai rău...
Cancerul pulmonar - Cauze, Simptomatologie Cancerul pulmonar reprezintă una din principalele cauze de mortalitate datorată neoplaziilor, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Prevalenţa lui este depăşită doar de cancerul de prostată şi de cancerul mamar, însă mortalitatea prin cancerul pulmonar nu este încă surclasată de nici o altă...
Prof. Carmen Monica Pop: Incidenţa cazurilor de tuberculoză, în continuare mare în România în raport cu ţările din UE Incidenţa cazurilor de tuberculoză (TBC) în România a înregistrat o uşoară scădere în ultimii ani, însă boala continuă să ne situeze pe ultimul loc în UE şi pe poziţia trei sau patru pe continent, înaintea unor ţări din fostul bloc comunist, a declarat pentru AGERPRES prof.dr. Carmen Monica Pop, şeful...
Fumatul si poluarea – factori de risc pentru cancerul pulmonar Campanie de informare cu privire la cea mai agresiva forma de cancer – cancerul pulmonar Cu ocazia Lunii Internationale de Lupta Impotriva Cancerului Pulmonar, Liga Română de Cancer si Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) continua si in 2012 campania de preventie, informare si educare...
Peste 4 milioane de români au risc crescut de cancer pulmonar Prin campania Respiră Sănătate, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage atenția asupra riscului de cancer pulmonar. Boala provoacă cele mai multe decese în rândul bărbaților și este a treia afecțiune necruțătoare în rândul femeilor1.
Florin Mihălţan (SRP): Fumul de ţigară din podele, ziduri, haine creşte riscul de cancer pulmonar Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP), profesor doctor Florin Mihălţan, a declarat joi, la Sibiu, că "fumatul la mâna a treia", ceea ce înseamnă fumul de ţigară din podele, ziduri, haine, poate influenţa riscul de cancer pulmonar.