Cele mai citite
 


Diabetul
marţi, 3 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Diabetul
 

Fundaţia Mondială pentru Diabet precizează:

 

 • diabetul a atins azi proporţii epidemice. Organizaţia Mondială a Sănătăţii prevede faptul că ţările în curs de dezvoltare vor fi cele mai afectate de această nouă epidemie a secolului 21, deoarece aproximativ 80% din noile cazuri de diabet vor aparea în aceste ţări;
 • în prezent, în ţările în curs de dezvoltare, bolile infecţioase transmisibile sunt pe primul loc al cauzelor mortalităţii şi morbidităţii. In anul 2025 primul loc va fi ocupat de bolile cronice netransmisibile (generate de stres): diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul şi afecţiunile cronice respiratorii;
 • din cei peste 228 milioane de noi diabetici ce vor aparea în ţările în curs de dezvoltare, cei mai mulţi vor fi în grupul de vârstă 45-64 ani;
 • deoarece în ţările în curs de dezvoltare sunt diagnosticaţi de diabet mai puţin de jumătate din cei bolnavi, complicaţiile şi morbiditatea generată de diabet va creşte exponenţial:
  • diabetul constituie principala cauză a orbirii pentru persoanele cu vârsta între 20-74 ani;
  • diabetul este principala cauză a insuficienţei renale cronice terminale;
  • riscul amputării picioarelor, apariţiei şi agravării afecţiunilor cardiovasculare şi al comoţiei cerebrale este mult mai mare la persoanele care suferă şi de diabet.
 • pandemia diabetică, în special pentru diabetul de tip 2 (nonisulinodependentă) a evoluat rapid în asociere cu:
  • schimbările culturale rapide (stresul adaptării);
  • îmbătrânirea populaţiei (stres cumulat);
  • creşterea urbanizării (stresul adaptării la viaţa de oraş);
  • modificările în dietă (stresul alimentar);
  • scăderea volumului de activitate fizică zilnică (lipsa de chef pentru mişcare este generată de stres şi oboseală);
  • alte modificări nesănătoase ale comportamentului şi stilului de viaţă (generatoare de stres relaţional, familial, ocupaţional şi social).
 • fără activităţi eficiente de prevenire (prin informarea şi educarea tuturor cetăţenilor asupra cauzelor şi consecinţelor diabetului şi a modului de prevenire şi recuperare a acestora) şi fără programe de depistare precoce şi monitorizare continuă a bolnavilor de diabet, incidenţa acestei boli grave va continua sa crească rapid la nivel global;
 • se constată o evoluţie stranie a răspândirii diabetului de tip 2 ( asociat de obicei persoanelor bogate şi stil de viaţă nesănătos) în ţările în curs de dezvoltare cu populaţie majoritar săracă şi nutriţie insuficientă pentru copii şi tineri (exemplu în india unde vor apare cei mai muţi bolnavi de diabet în următorii 25 de ani). Acest lucru poate fi explicat prin gradul mare de urbanizare care i-au determinat pe mulţi oameni să adopte stilul de viaţă nesănătos al celor din ţările industriale şi astfel să dezvolte afecţiunile cronice asociate lui, printre care şi diabetul. se presupune că anumiţi oameni au o predispoziţie genetică pentru apariţia diabetului şi care combinată cu schimbările rapide şi imprevizibile în stilul de viaţă (generator de stres) fac ca la foarte multe persoane această predispoziţie genetică să devină realitate.
Din punctul nostru de vedere adevărata cauză este tocmai tensiunea psihologică de la locul de muncă, din familie şi din societate (prea multe de făcut în timp prea scurt fără a avea resursele necesare şi libertatea de acţiune) care la rândul ei duce la apariţia şi în timp agravarea sindromului metabolic(o serie de simptome care sunt adesea depistate că apar împreună: obezitatea, hiperglicemia, hiperinsulinemia şi un profil crescut al lipidelor). Mai multe detalii gasiti in articolul:Afecţiunile cardiovasculare produse de stresul la locul de muncă
 • diabetul este o afecţiune costisitoare atât pentru persoana bolnavă, cât şi pentru familie şi societate. din nefericire aceste costuri sunt acoperite parţial şi uneori nu sunt acoperită de sistemele de asigurări de sănătate din ţările în curs de dezvoltare, peste 80% din bolnavii de diabet din aceste ţări suportă singuri cheltuielile necesare tratamentului şi monitorizării diabetului. Din această cauză ei şi familiile lor sunt nevoiţi să aleagă între medicaţie şi hrană, căldură sau îmbrăcăminte, renunţând şi la puţinele servicii medicale disponibile bolnavilor de diabet din aceste ţări;
 • în ţările în curs de dezvoltare, sărăcia, ignoranţa, lipsa de educaţie şi informare, conştiinţa redusă despre importanţa păstrării sănătăţii, agravează şi mai mult starea bolnavilor de diabet prin întârzierea depistării bolii, agravării galopante a acesteia. de exemplu foarte multe persoane bolnave de diabet de tip 1 mor înainte de fi diagnosticate de diabet sau curând după diagnosticare datorită accesului inadecvat la tratamentele diabetului.
 
Cum putem să îi ajutăm pe oameni să îşi asume responsabilitatea pentru sănătatea lor şi să le respectăm integritatea personală?
Răspunsul oferit de Shobhana Ramachandran, PH.D., educator pentru diabetici şi asistentă medicală în Chennai, India:
„In afecţiunile cronice precum diabetul, rezultate pozitive se obţin numai atunci când pacienţii şi familiile lor, reţeaua de suport şi echipa medicală sunt informaţi, motivaţi, pregătiţi şi lucrează împreună. Cerând oamenilor să îşi asume responsabilitatea pentru îngrijirea şi controlului diabetului lor, nu înseamnă că noi nu ne vom face datoria ca personal medical ci dimpotrivă, prin cooperarea noastră cu bolnavii de diabet vom obţine rezultate terapeutice mult mai bune.
La diabetici, autoîngrijirea este foarte importantă. Reuşita tratamentului depinde foarte mult de schimbările în stilul de viaţă al pacientului (o dietă adecvată şi cât mai multe exerciţii fizice). Numeroase studii au arătat că pacienţii cu afecţiuni cronice care s-au implicat în luarea deciziilor şi gestionarea stării de sănătate au obţinut rezultate mult mai bune în restabilirea şi menţinerea stării de sănătate, decât cei care cei care au aşteptat doar ca medicaţia să îşi facă efectul. profesioniştii responsabili cu îngrijirea diabeticilor vor juca în continuare un rol important în îngrijirea acestora şi prin asistarea acestora în sarcina dificilă de a-şi modifica stilul de viaţă şi comportamentul lor.
Eu cred că încurajarea diabeticilor să aibă mai multă grijă de ei, este parte componentă a responsabilităţii noastre ca profesionişti în sănătate. noi ne putem sprijinii pacienţii prin:
 • oferirea ultimilor informaţii despre autoîngrijirea diabetului;
 • însuşirea unor abilităţi practice în monitorizarea şi tratamentul diabetului;
 • stabilirea dietei şi a exerciţiilor fizice;
 • stabilirea încrederii că ei singuri pot face mai mult pentru afecţiunea de care suferă decât pot face medicii sau asistentele medicale. 
A pune pacientul în centrul activităţii noastre, însemnă să rămânem în contact permanent cu el prin vizite repetate, urmate de scrisori sau telefoane prin care îi vom asculta sau le vom face noi recomandări. de fiecare dată vom pune accent pe motivarea, educarea şi promovarea autoîngrjirii.
Un lucru care trebuie să ne preocupe este să alocăm mai mult timp în a asculta problemele şi îngrijorările pacienţilor noştri. In activitatea mea zilnică mă confrunt cu sărăcia, barierele de limbaj şi lipsa timpului doctorilor de a discuta cu pacienţii, dar în acelaşi timp eu simt că problemele emoţionale, precum depresia sunt esenţiale în tratamentul diabeticilor. Deseori mă confrunt cu pacienţi care refuză să folosească insulina fie din ignoranţă, fie din teamă faţă de anumite efecte ale ei. Când aceşti bolnavi se întâlnesc cu educatorii pentru diabetici, ei au nevoie sa se simtă bine şi în siguranţă, şi să ne vorbească despre probleme lor, de aici nevoia de a aloca mai mult timp interacţiunii cu bolnavii de diabet.
In India noi avem o ocazie unică şi în acelaşi timp o obligaţie de a crea un nou sistem de îngrijire a sănătăţii pentru bolnavii cronici, care să pacientul în centrul activităţii de îngrijire şi care să aibă alături echipa de profesionişti în îngrijirea sănătăţii.”

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Fitoterapia in diabet In mod special, in ultimii 10 ani, s-au facut cercetari stiintifice amanuntite asupra plantelor utilizate de diverse popoare pentru actiunea lor hipoglicemianta.
SUA: Caz de diabet al adulţilor înregistrat la o fetiţă de trei ani Diagnosticat în mod normal la adulţi de peste 40 de ani, diabetul de tip 2 a apărut deja şi la copii. Este cazul unei fetiţe de trei ani, prezentată ca una dintre cele mai mici paciente afectate de această boală, a anunţat o sursă medicală citată joi de AFP.
Gorj: Numărul persoanelor diagnosticate cu diabet s-a dublat comparativ cu anul 2010 Numărul persoanelor din judeţ diagnosticate cu diabet de la începutul anului şi până în prezent a crescut de aproximativ două ori comparativ cu situaţia înregistrată pe tot parcursul anului trecut.
Experți din 7 țări europene la Congresul Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice 2014 Una dintre cele mai importante manifestări ştiinţifice din domeniul diabetologiei româneşti, Congresul Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM), se desfăşoară anul acesta la Cluj-Napoca, în perioada 5-7 noiembrie.
Cluj: Experţi din şapte ţări la Congresul Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Experţi din şapte ţări europene se reunesc la Cluj, în perioada 5-7 noiembrie, la cea de a 12-a ediţie a Congresului Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Dr. Nicolae Diaconu: A scăzut vârsta persoanelor diagnosticate cu diabet; majoritatea - intelectuali Vârsta persoanelor diagnosticate cu diabet a scăzut, în ultima perioadă, iar cei mai mulţi care îşi descoperă această afecţiune sunt intelectuali, cei care lucrează într-un mediu mai stresant, a declarat joi pentru AGERPRES dr. Nicolae Diaconu, de la Spitalul Militar Central.