Cele mai citite
 


Chirurgul Mircea Bârsan condamnă şpaga din sistemul medical
vineri, 30 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Reputatul chirurg Mircea Bârsan de la Institutul Inimii "Nicolae Stăncioiu", preşedintele Colegiului Medicilor din Cluj-Napoca, condamnă, din conştiinţă profesională, gestul unor colegi medici de a pretinde bani în vederea efectuării unui act medical, considerând că pretenţia la un tarif personal este, pe de o parte, dovada lipsei de educaţie a respectivului medic, iar pe de altă parte o vină a sistemului. (Sursa: Agerpres)

În opinia prestigiosului profesor, situaţia ar putea fi rezolvată prin aplicarea unui control fiscal riguros, aşa cum se procedează în Franţa şi în Germania. Consecinţa unei astfel de măsuri va fi aceea că medicul va cheltui numai banii declaraţi la fisc.

Profesorul Mircea Bârsan este convins că adoptarea unei legi în acest sens ar deranja multe categorii sociale, printre care politicieni şi poliţişti, nu doar medici.
Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor, descentralizarea este al doilea pas important care trebuie făcut pentru remedierea unor deficienţe organizatorice şi administrative din sistemul public de sănătate. Specialistul spune că medicii clujeni susţin că sistemul sanitar "merge prost din cauza centralizării" şi este contrariat, la rândul său, că pentru a obţine un post la Centrul de Primire Urgenţe (CPU) este nevoie de acordul Ministerului Sănătăţii.
"În Franţa, Germania, sau în SUA, ministerul propune legi pentru sănătate, are protocoalele de lucru prin care se realizează dotarea unui spital sau se cumpără medicamentele de care este nevoie, dar aplicarea se face descentralizat", afirmă profesorul Bârsan, precizând că, în ţările menţionate, "comunităţile locale îşi administrează asistenţa sanitară".
Totodată, specialistul în chirurgie cardiovasculară doreşte, în calitatea sa de preşedinte al Colegiului Medicilor, o reuniune de lucru cu reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică şi ai Casei de Asigurări de Sănătate Cluj în vederea prezentării tuturor dificultăţilor din sistemul sanitar local.
Profesorul Mircea Bârsan, fost medic primar la Spitalul Clinic Fundeni, a fost invitat, în 1991, la Cluj-Napoca, să preia secţia de chirurgie cardiacă de la Institutul Inimii şi să formeze o echipă de specialişti. A acceptat şi, chiar dacă, la ora actuală, echipa de talie europeană a profesorului nu mai are nevoie de "supraveghere", profesorul continuă să locuiască modest, într-o garsonieră din incinta spitalului - cea mai evidentă dovadă a onestităţii şi vieţii dăruite dezinteresat binelui celor suferinzi, de la care profesorul - renumit şi prin aceasta - nu a pretins şi nici nu a accceptat vreodată recompense materiale. AGERPRES/(Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.