Cele mai citite
 


Primele aparate de chirurgie cardiovasculară au ajuns la Spitalul 'Marie Curie'
joi, 26 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Spitalul 'Marie Curie' din Capitală a primit primele aparate pentru amenajarea Secţiei de chirurgie cardiovasculară pentru copii, din fondurile oferite de Ministerul Sănătăţii şi compania Procter&Gamble, în cadrul campaniei ''Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri'', a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful secţiei Anestezie Terapie Intensivă, Cătălin Cîrstoveanu, cu prilejul încheierii campaniei.
Şase echipamente de chirurgie cardio-vasculară şi anestezie terapie intensivă urmează să fie instalate în sălile de operaţii ale noii secţii. Este vorba despre masa de operaţie, pace-maker-ul extern bicameral, aparatul de radiologie mobilă, aparat de măsurare a timpilor de coagulare, aparat cell-saver şi sistemul ECMO - o membrană extracorporală ce poate substitui atât funcţia pulmonară, cât şi pe cea cardiacă, după cum a explicat dr. Cîrstoveanu.
Alte 27 de echipamente vor ajunge la spital în perioada următoare pentru amenajarea completă a clinicii. În paralel, spitalul desfăşoară lucrările de amenajare a blocului operator, estimate a se finaliza la sfârşitul lunii decembrie, a menţionat şeful secţiei, subliniind că lucrările la infrastructură merg mai greu.
'Noi ne dorim să operăm cât mai repede, chiar în primele luni ale anului viitor. Pentru început nu vom face operaţii dificile. O să începem cu intervenţiile simple până când echipa se va integra în noua structură şi apoi sperăm să abordăm operaţii mai complicate şi să ajungem la 200 de operaţii pe an. La început vom lucra cu echipe din afara ţării'', a afirmat dr. Cârstoveanu.
El a adăugat că vor veni medici români, specializaţi în acest domeniu, care acum lucrează în Italia, Anglia, Germania şi care şi-au exprimat disponibilitatea de a reveni în ţară şi de a opera în România, dar şi cardiologi care lucrează la Fundeni, precum dr. Alin Nicolescu. Între medicii care ar dori să revină în ţară, Cîrstoveanu i-a amintit pe Dragoş Predescu, specializat în cardiologie intervenţională în Canada, Cătălin Badiu de la Munchen, Adrian Crucenu, din Italia.
''Pregătim o schemă de personal de 5 - 10 persoane, care ar trebui angajate în perioada următoare'', a menţionat medicul, adăugând că secţia trebuie să îşi pornească activitatea cât mai devreme, mai ales că între timp 'mor copii cu malformaţii grave, întrucât singura secţie de acest tip de la Târgu Mureş nu mai operează pentru că nu mai are fonduri, iar banii pentru trimiteri în străinătate s-au epuizat şi ei'.
''Prin intrarea în funcţiune a noii secţii se vor face economii importante. La noi, o intervenţie va costa între 1.000 şi 5.000 de euro faţă de 20.000 - 30.000 de euro în Germania'', a afirmat dr. Cîrstoveanu.
La rândul său prof. dr. Dumbravă, cardiolog, specialist în ecografie pe cord pentru copii, a spus că medicii se confruntă cu multe malformaţii cardiace, dintre acestea 15% - 20% putând fi depistate în perioada intrauterină. El a adăugat că posibilităţile de diagnostic existente în prezent au făcut să se vorbească de un număr aşa de mare de malformaţii, care altădată nu existau. Medicul a făcut referire şi la lipsa specialiştilor în eco-cardiografie fetală, specialitate foarte importantă pentru diagnostic.
În România există o singură clinică specializată în chirurgie cardio-vasculară pediatrică, la Târgu Mureş, care ar trebui să facă faţă celor 900 de copii care ar trebui operaţi în primul an de viaţă, numărul celor cu malformaţii congenitale fiind mult mai mare, între 1.000 şi 1.500. Din păcate, capacităţile existente permit ca dintre aceştia să fie operaţi anual în ţară numai 300.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Conf. dr. Horaţiu Suciu: Este necesară o strategie naţională în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice (interviu) Şeful Clinicii Chirurgie Cardiovasculară Adulţi şi Copii Tg. Mureş, conf. dr. Horaţiu Suciu, a subliniat într-un interviu acordat AGERPRES că în România nu există cardiologie intervenţională pediatrică, deşi sunt numeroase patologii care pot fi tratate în acest mod şi care pot scuti numeroase intervenţii...
Guvernul a aprobat suplimentarea cu 70 de posturi a personalului de la Spitalul "Marie Curie" pentru funcţionarea secţiei de chirurgie cardio-vasculară Guvernul a aprobat, la începutul şedinţei de miercuri, la propunerea Ministerului Sănătăţii, suplimentarea cu 70 de posturi a schemei de personal de la Spitalul pentru Copii "Marie Curie" din Bucureşti în vederea operaţionalizării secţiei de chirurgie cardiovasculară.
Chirurgi cardiologi pediatri români vor fi pregătiţi în Italia pentru a efectua operaţii la spitalul ''Marie Curie'' Chirurgi cardiologi pediatri din România vor fi pregătiţi să opereze singuri după aproximativ doi ani de pregătire cu chirurgii italieni de la Clinica San Donato din Milano, Italia, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
Dr. Tammam Ioussef: 169 de copii cu malformaţii cardiace, operaţi la "Marie Curie" în ultimii doi ani Un număr de 169 de copii cu malformaţie cardiacă au fost operaţi, în ultimii doi ani, la Spitalul "Marie Curie", de medici italieni şi români, în cadrul unui program de cooperare între Ministerul Sănătăţii şi Clinica San Donato.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Comunicat de presă - Comisia consultativă de Chirurgie Cardiovasculară şi Cardiologie din cadrul MS www.bolicardiovasculare.ro, primul site care îşi propune o abordare internaţională a problematicii afecţiunilor cardiace şi vasculare atât pentru personalul medical, autorităţi cât şi pentru pacienţi a fost lansat la Bucureşti