Cele mai citite
 


Începe vaccinarea împotriva gripei porcine
joi, 26 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Gripa porcina
 

Ministerul Sănătăţii (MS) demarează începând cu data de 26 noiembrie campania de vaccinare împotriva virusului gripal A/H1N1. Până la sfârşitul anului 2009, Institutul Cantacuzino va produce cinci milioane de doze de vaccin, care sunt destinate persoanelor adulte. Astfel, primele 1.340.000 de doze de vacin, produs de Institutul Cantacuzino, vor fi transportate sub pază militarizată, cu maşinile Jandarmeriei, pe 26 noiembrie către direcţiile de sănătate publică din ţară, iar în 27 noiembrie începe vaccinarea propriu-zisă. 140 000 de doze de vaccin vor fi utilizate pentru imunizarea a aproximativ 70% din personalul medical, iar un milion de doze vor fi repartizate pentru colectivităţile şcolare, urmând să fie vaccinaţi 500 000 de studenţi şi 500 000 elevi de liceu. Totoda tă, aproximativ 200 000 de doze de vaccin pandemic vor fi repartizate serviciilor speciale- armată, grăniceri, poliţişti.

Comitetul naţional pentru gripă a luat decizia ca, în România vaccinul împotriva virusului pandemic să fie distribuit numai în reţea închisă, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a MS.
La data de 3 noiembrie, preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Rodica Nassar, a declarat că vaccinul împotriva gripei A/H1N1, care este produs în România, nu a fost testat pe copii şi, în aceste condiţii, el nu va putea fi administrat decât după luna ianuarie 2010. Executivul a decis pe 4 noiembrie să achiziţioneze din străinătate în regim de urgenţă 500.000 de doze de vaccin antigripal pentru copiii cu vârste între şase luni şi 15 ani, costul acestora ridicându-se la 2,250 milioane de euro. În următoarele zile (9 noiembrie), fostul ministru al Sănătăţii Ionuţ Bazac declara, că autorităţile române ar trebuie să manifeste o precauţie ridicată în ceea ce priveşte achiziţia tipului de vaccin pandemic destinat copiilor după ce Polonia a refuzat vaccinul unui anumit producător, acelaşi cu cel ofertat României. El a solicitat Ministerului Sănătăţii şi Guvernului să facă publice condiţiile cerute de producător şi să ia în calcul reanalizarea sursei de achiziţie a vaccinului pentru copii.
În cursul zilei de 11 noiembrie, premierul interimar, Emil Boc, a cerut ministerului Sănătăţii să nu achiziţioneze cele 500.000 de dozele de vaccin A/H1N1 destinate copiilor, dacă firma producătoare nu-şi asumă responsabilitatea şi pentru posibilele reacţii adverse. Acesta a afirmat că România va avea vaccinul împotriva gripei noi destinat copiilor la începutul lunii ianuarie a anului viitor.
Potrivit bilanţului emis de Ministerul Sănătăţii, la nivel naţional, din luna mai 2009, când s-a înregistrat primul caz de îmbolnăvire cu virusul A/H1N1 (aşa-numita gripă de origine porcină) şi până în prezent - 24 noiembrie a.c. - au fost înregistrate 2455 de cazuri.
Primul caz de gripă cu virus nou din România a fost confirmat de Ministerul Sănătăţii la 27 mai a.c., fiind vorba despre o tânără de 30 de ani, rezidentă în SUA, care s-a întors în Bucureşti. Aceasta a fost internată la Institutul de Boli Infecţioase ''Matei Balş'' din Capitală, iar pentru o confirmare oficială, analizele pacientei au fost trimise la Londra, la laboratorul de referinţă. La numai o lună de la confirmarea primului caz de gripă cu virus nou din România, Centrul Naţional de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile a depistat, pe 27 iunie, cel de-al 25-lea caz de îmbolnăvire cu virusul A/H1N1 de pe teritoriul ţării. La aceeaşi dată, în Europa erau raportate 6.092 de cazuri. La sfârşitul lunii iunie, la Grupul Şcolar 'Ion Holban' din Iaşi a fost instituită caranti na, după ce au fost confirmate nouă cazuri de îmbolnăvire cu virusul A/H1N1, dintre care opt elevi voluntari englezi şi un copil din Centrul de Plasament. Cei opt bolnavi făceau parte dintr-un grup de 22 persoane din Marea Britanie care veniseră în România pentru a participa la un proiect care se derulează anual într-un centru de plasament.
Datele statistice oferite de Ministerul Sănătăţii arată că la 1 iulie 2009, în România s-au înregistrat 35 de cazuri de infectare cu virusul gripal A/H1N1. La două luni de la semnalarea primului caz de infectare cu virusul gripal A/H1N, pe 27 iulie, Institutul Cantacuzino a confirmat că numărul total al persoanelor infectate înregistrat pe teritoriul României s-a ridicat la 107, de patru ori mai mare decât cazurile înregistrate la aceeaşi dată în luna iunie (25). La mijlocul lunii septembrie, pe 16 septembrie, Centrul Naţional pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile anunţa şi primul caz de infectare cu virusul A/H1N1 într-o unitate de învăţământ din România, la o elevă din clasa a XI-a, de la Colegiul Naţional 'Mihai Viteazul', din municipiul Slobozia, Ialomiţa, care a fost într-o excursie în Spania în perioada 3-12 septembrie. Potrivit unui ordin al Ministerului Sănătăţii, activitatea şcolară se suspendă total la acele unităţi unde există minim trei cazuri de gripă nouă pe clasă, iar în cazul în care sunt constatate unul sau două cazuri, cursurile se întrerup doar la acele clase.
La finele lunii septembrie, (28 septembrie), totalul la nivel naţional al cazurilor confirmate de gripă cu tulpina nouă A/H1N1 a ajuns la 339. Potrivit Ministerului Sănătăţii, la data de 21 octombrie, România a înregistrat primele două cazuri de gripă A/H1N1 cu transmitere locală comunitară. Este vorba despre două eleve, una din Bucureşti (Şcoala nr. 146 din Bucureşti) şi cealaltă din Iaşi (Liceul Tehnic 'Gheorghe Asachi') care nu au călătorit într-o zonă afectată, deci nu au context epidemiologic identificat.
În data de 7 noiembrie, totalul cazurilor de îmbolnăvire cu virusul A/H1N1 confirmate în Romania a fost de 847, iar la 10 noiembrie, numărul cazurilor consemnate a depăşit 1000. În numai două săptămâni, în perioada 10-24 noiembrie, numărul cazurilor de gripă cu virus A/H1N1 s-a dublat faţă de perioada anterioară de când a fost înregistrat primul caz de îmbolnăvire, totalul acestora ridicându-se în cursul zilei de marţi, 24 noiembrie, la 2455.
Primul deces din cauza virusului A/H1N1 a fost confirmat în România, la aproape şase luni de la izbucnirea epidemiei pe teritoriul ţării, la 23 noiembrie. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu Cercel, este vorba despre un bărbat de 43 de ani din Siret, judeţul Suceava, care a murit în ambulanţă, la 20 noiembrie a.c., în timp ce era transportat de la Spitalul din Rădăuţi la Spitalul de boli infecţioase Iaşi, în urma unui stop cardio-respirator. El a mai spus că pacientul avea boli asociate - hipertensiune, diabet, obezitate - care au reprezentat factori de risc.
La 24 noiembrie, România adaugă pe listă al doilea deces din cauza noii gripe. O femeie de 57 de ani din Botoşani, a murit la spitalul de boli infecţioase din localitate, în ziua de 23 noiembrie, aceasta suferind şi de obezitate, diabet zaharat şi hipertensiune. Gripa pandemică a făcut victime şi în rândul românilor din străinătate, înregistrându-se decese în Italia, Ungaria şi Austria.
România, prin Institutul Cantacuzino, este una dintre cele opt ţări europene - Franţa, Marea Britanie, Olanda, Elveţia, Italia, Germania şi Elveţia - care au capacitatea de a produce vaccinul împotriva virusului gripal A/H1N1. În data de 2 iunie a.c., Comisia Europeană a solicitat printr-o scrisoare adresată fostului ministru al Sănătăţii din România, Ion Bazac, sprijin din partea ţării noastre pentru urgentarea acţiunilor comunitare de găsire a unui vaccin împotriva virusului A/H1N1, arătându-se că Institutul Cantacuzino are capacitatea de a diagnostica şi confirma infecţia cu noul virus gripal prin metode de microbiologie moleculară, dar şi să producă o cantitate de cinci milioane de doze de vaccin gripal, în decursul a trei luni de zile după izolarea tulpinii virusului. Institutul este acreditat de Organiza& #355;ia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru a confirma virusul gripal atât la nivel naţional, cât şi la nivel regional pentru nouă ţări europene (Albania, Moldova, Croaţia, Belarus, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Macedonia, Serbia, Bulgaria), analiza probelor fiind gratuită.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UPDATE Iaşi: O femeie în vârstă de 29 de ani, infectată cu virusul A/H1N1, a decedat O femeie în vârstă de 29 de ani din oraşul Târgu-Frumos, internată la Spitalul ''Sf. Spiridon'' din Iaşi, a decedat la sfârşitul săptămânii trecute în urma unor multiple complicaţii în starea de sănătate, unele dintre acestea cauzate de infectarea cu virusul gripei noi, potrivit reprezentanţilor Direcţiei...
În România nu s-a înregistrat niciun deces cauzat de gripa nouă La nivel naţional din luna mai când s-a înregistrat primul caz de îmbolnăvire cu virsuul AH1N1 şi până în prezent au fost înregistrat 555 de îmbolnvări, a precizat, luni, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, prof. dr. Adrian Streinu Cercel.
A început campania de vaccinare antigripală - grupaj Bucureşti, 1 nov /Agerpres/ - Campania de vaccinare gratuită împotriva gripei sezoniere a început luni şi se va desfăşura până în februarie 2011.
Medicii de familie vor primi 600.000 doze de vaccin antigripal de la furnizori;alte 400.000, asigurate de Institutul Cantacuzino Ministerul Sănătăţii va pune la dispoziţia medicilor de familie aproximativ 600.000 de doze de vaccin antigripal, achiziţionate de la furnizorii autorizaţi din România cu care se află în negociere, restul de 400.000 de doze urmând a fi asigurate de Institutul Cantacuzino până la sfârşitul lunii decembrie...
Comitet de criză la Ministerul Sănătăţii pentru gripa A/H1N1 Comitetul de coordonare al Ministerului Sănătăţii pentru gripa nouă se reuneşte luni pentru a analiza măsurile ce se impun pentru prevenirea răspândirii virusului A/H1N1, în contextul evoluţiilor din ultimele zile.
Ioana Muntean: 250 000 de doze de vaccin antigripal, trimise în zonele cu focar Aproximativ 250 000 de doze de vaccin împotriva gripei cu virus A/H1N1 vor fi trimise, joi, de Institutul Cantacuzino, către zonele cu focar, urmând a se începe vaccinarea persoanelor expuse riscului îmbolnăvirii, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.