Cele mai citite
 


Lupta împotriva schimbărilor climatice şi grija pentru sănătatea publică merg mână în mână
joi, 26 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Schimbările climatice vor avea un impact asupra sănătăţii sub aspectul paludismului, al holerei sau al valurilor de căldură, dar multe dintre aceste probleme sanitare ar putea fi evitate sau reduse la minimum prin opţiuni adecvate în lupta împotriva încălzirii climei - notează miercuri AFP.
O serie de studii publicate miercuri în revista britanică The Lancet, în apropierea reuniunii la vârf de la Copenhaga (7-18 decembrie), evidenţiază beneficiile pe care le prezintă, atât pentru climă, cât şi pentru sănătate, acţiunile vizând reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Factorii politici de decizie au recunoscut mai greu că adevărata problemă a schimbărilor climatice o constituie riscul de impact asupra sănătăţii umane şi asupra calităţii vieţii, potrivit directorului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan.

'Subnutriţia şi efectele ei devastatoare asupra sănătăţii copiilor vor creşte. Valurile de căldură vor antrena mai multe decese, în special în rândul persoanelor mai în vârstă', subliniază oficialul OMS.

În plus, avertizează Margaret Chan, schimbările climatice ar putea modifica răspândirea geografică a vectorilor de boală, printre care insectele care transmit paludismul şi febra Dengue.

În ceea ce priveşte transporturile, conceperea unor oraşe primitoare pentru pietoni şi biciclişti ar avea un impact mai mare pentru sănătate decât încurajarea maşinilor cu slabe emisii de CO2. Acordarea unui rol sporit mersului pe joi şi celui cu bicicleta ar permite să se reducă în mod simţitor numărul bolilor cardiace şi al accidentelor vasculare cerebrale, semnalează The Lancet.

Agricultura şi alimentaţia reprezintă între 10% şi 12% din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră. O reducere de 30% a producţiei şi consumului de carne, asociată cu ameliorări tehnologice, ar permite reducerea sensibilă a emisiilor de gaze cu efect de seră şi scăderea numărului bolilor cardiace.

O reducere a cantităţii de electricitate produsă pe bază de energii fosile (gaze naturale, cărbune, petrol) ar prezenta un dublu beneficiu, pentru climă şi pentru sănătatea umană, reducând poluarea aerului.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ÎNCÃLZIRE GLOBALÃ Schimbările climatice au efecte directe şi indirecte asupra sănătăţii Experţii şi medicii avertizează că schimbările climatice au efecte directe şi indirecte asupra sănătăţii, relatează AFP, care prezintă în acest sens câteva date oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Naţiunile Unite prezintă primul lor Atlas privind clima şi sănătatea Naţiunile Unite au prezentat, luni, primul lor Atlas privind clima şi sănătatea, un efort comun al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) pentru impulsionarea cooperării dintre sectoarele sănătăţii publice şi meteorologiei în beneficiul milioanelor de...
Schimbările climatice reprezintă principala ameninţare pentru sănătate Londra, 21 mai /Agerpres/ - O serie de medici britanici au publicat joi un raport în care avertizează că schimbările climatice reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa sănătăţii publice din secolul XXI, informează publicaţia The Guardian.
Schimbările climatice vor avea efecte asupra sănătăţii mentale a oamenilor (studiu) Stres la adulţi şi nelinişte la copii - sunt efectele pe care le-ar putea avea schimbările climatice asupra sănătăţii mentale a oamenilor, apreciază un studiu publicat luni de un institut de cercetări australian, care consideră că problema este destul de puţin studiată, relatează 7sur7.be.
ONU cere generalizarea planurilor de caniculă, după modelul Franţei Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut, miercuri, generalizarea planurilor de caniculă, aşa cum a făcut Franţa din 2004, avertizând că frecvenţa valurilor de căldură, cum sunt cele care fac ravagii în prezent în Europa şi Asia, va creşte din cauza schimbărilor climatice, transmite France Presse.
Schimbările climatice ar putea favoriza instalarea febrei dengue în Europa Febra dengue ar putea ajunge în cunoscute destinaţii turistice din Europa dacă schimbările climatice vor continua conform estimărilor din prezent, susţine un studiu publicat în revista BMC Public Health, preluat vineri de cotidianul spaniol La Vanguardia.