Cele mai citite
 


Cluj: Lansarea albumului 'Salonul de iarnă al medicilor'', la Muzeul de Artă
joi, 26 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Muzeul de Artă a găzduit, miercuri, două evenimente deosebite - lansarea albumului 'Salonul de iarnă al medicilor - retrospectiva 1966-2009' şi vernisajul expoziţiei de sculptură şi desen a maestrului Eugen Gocan.
Lansarea albumului de artă este parte din suita manifestărilor organizate în cadrul 'Zilelor Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu', care se desfăşoară între 24 şi 27 noiembrie, primul dintre evenimente fiind inaugurarea, marţi, a Muzeului de Istorie a Medicinii - o oglindă a etapelor parcurse în afirmarea naţională şi europeană a şcolii de profil clujene.
În fiecare an, medicii şi farmaciştii clujeni pasionaţi de pictură îşi expun propriile lucrări într-o expoziţie de grup, în care publicul admiră tematici, tehnici şi stiluri artistice diferite, concepute fie de seniorii, fie de tinerii care practică nobila profesiune dedicată vieţii şi sănătăţii semenilor.
Refugiul în artele plastice al medicilor artişti a fost răsplătit, în acest an, cu editarea unui valoros album, apărut în condiţii grafice deosebite, care îi readuce în atenţia publicului, printre alţii, pe doctorii Otilia Bugnariu, Aurelia Chişu, Tatiana Cibisescu, Dorin Codancea Munteanu, Vladimir Dobre, Iosif Dugeniuc, Elvira Popescu, Maria Rebreanu, Delia Roman, Maya Rotaru, Brânduşa Todoran sau Liviu Vlad.
Retrospectiva maestrului Eugen Gocan (n.1938) este unul dintre marile evenimente expoziţionale din acest an de la Muzeul de Artă.
Curatorul expoziţiei, muzeograful Dan Breaz, a arătat, la vernisaj, că ''prin intermediul corespondenţelor semantice dintre sculptură şi desen, retrospectiva îşi propune să evoce nu numai parcursul tehnic, ci şi metamorfozele estetice ale unui îndelungat proces de creaţie.
De aceea, prin însăşi aparenta eludare a unui concept curatorial explicit, expoziţia maestrului Eugen Gocan îsi propune să evoce, pe de o parte, diversitatea tehnicilor creaţiei sale, iar pe de altă parte, capacitatea sa artistică unică de a epura expresiile limbajului figurativ, si chiar corporalul, pâna la a deveni semne cu valoare simbolică''.
Eugen Gocan a absolvit Institutul de Arte Plastice ''Ion Andreescu'' din Cluj-Napoca (1966), optând apoi pentru o carieră universitară, alături de profesorii cu care a studiat. Artistul s-a remarcat, încă din 1967, printr-o bogată activitate expozitională, în ţară şi în străinătate.
Expoziţia Eugen Gocan va fi deschisă până în 13 decembrie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Salonul de iarnă al medicilor, la Muzeul de Artă Peste 40 de medici şi farmacişti din judeţul Cluj expun, timp de o lună, lucrări de artă la cea de-a 40-a ediţie a Salonului de iarnă al medicilor de la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.
Cluj: Salonul de Iarnă al Medicilor, deschis la Muzeul de Artă Salonul de Iarnă al Medicilor, deschis marţi la Muzeul de Artă, prezintă o selecţie din lucrările a 40 de medici şi farmacişti care perseverează în domeniul artelor plastice, pasiunea pentru pictură şi profesiunea pentru care au optat întregind un univers existenţial marcat de creativitate.
Cluj: Expoziţie de carte medicală din secolele XVI-XVIII, la BCU Valoroase lucrări de medicină, aparţinând atât unor autori antici, cât şi unora din epocile medievală şi renascentistă, dar editate pe parcursul secolelor XVI-XVIII, sunt prezentate publicului începând de marţi în expoziţia ''Pax Corporis'', organizată de Departamentul Colecţii Speciale al Bibliotecii...
Cluj: Preşedintele Asociaţiei Universităţilor de Medicină din România pledează pentru menţinerea examenului de doctorat Obligativitatea tinerilor medici, viitoare cadre didactice, de a fi doctoranzi şi de a susţine doctoratul, conform legislaţiei în vigoare, este un concept european la care toate Universităţile de Medicină şi Farmacie din România au subscris, se arată într-un comunicat al preşedintelui Asociaţiei Uni...
O iarnă românească (RTBF) Focalizaţi cum suntem asupra periferiei Balcanilor, cu Grecia la sud şi Ungaria la vest, am uitat cu desăvârşire România, ţară europeană, cu capitala la Bucureşti, şi ea perfect carpatică. Şi este păcat, pentru că iată, România oferă, poate, exemplul sincretic al (aproape) tuturor crizelor amestecate...
Cluj: Un proiect destinat medicilor români în chirurgie cardiacă infantilă ar putea fi susţinut prin POSDRU Sume de bani care provin din programul destinat dezvoltării resurselor umane - POSDRU - din exerciţiul bugetar 2007-2014 ar putea fi folosite pentru specializarea unor tineri medici români în chirurgia cardiacă infantilă, a anunţat miercuri, la Cluj-Napoca, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici...