Cele mai citite
 


Fonduri europene pentru prevenirea malpraxisului
vineri, 27 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un număr de 1.600 de medici de familie din toată ţară vor beneficia gratuit de cursuri pe teme de legislaţie medicală şi prevenire a riscului şi acuzaţiilor de malpraxis.
Cursurile, destinate exclusiv medicilor de familie, vor fi organizate în perioada decembrie 2009 - februarie 2012 şi fac parte din proiectul 'Calitate în sănătate prin instruirea medicilor de familie', care se derulează şi din fonduri europene.

Proiectul iniţiat de Consiliul Ştiinţific MedRight Experts, furnizor acreditat de educaţie medicală, continuă pentru medici în parteneriat cu CMR şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi şi Grupul de Consultanţă Dezvoltare.

'Primele sesiuni de instruire vor începe în luna decembrie a acestui an, iar pe parcursul anului viitor vor fi organizate în toate judeţele. Ulterior participării la curs, medicii vor beneficia de consultanţă pe teme de legislaţie medicală şi malpraxis, precum şi de actualizarea permanentă a informaţiilor din acest domeniu', a afirmat dr. Andrei Nanu, coordonatorul proiectului.

Cursurile de tip ateliere de lucru, cu durata de două zile, vor avea ca teme zone de vulnerabilitate ale practicii medicale actuale, tehnici de evitare a acuzaţiilor de malpraxis, exigenţe legale aplicabile profesiei medicale, metode de negociere a asigurării de malpraxis.

Prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a subliniat că este o premieră pentru lumea medicală românească, un prim proiect legat de profilaxia malpraxisului. El a menţionat că au mai fost desfăşurate astfel de acţiuni, dar nu într-un cadru instituţionalizat.

'Abordarea problemei malpraxisului în România este grosieră vindicativă fără eficienţă în calitatea actului medical şi a pacientului', a subliniat preşedintele CMR, adăugând că exceptând două - trei cazuri, care nu sunt nici acestea elucidate, nici unui pacient nu i s-a acoperit prejudiciul, acesta fiind folosit doar ca instrument.

Prof. dr. V. Astărăstoae apreciază că un astfel de proiect va analiza verigile slabe care pot apărea şi va transmite mesaje. În opinia sa, în Constituţia românească, deşi este trecut dreptul la sănătate, 'în realitate statul se spală pe mâini, existând asiguraţi şi neasiguraţi'.

În toată legislaţia românească este prevăzută doar responsabilitatea medicului, uitându-se două elemente esenţiale - siguranţa pacientului şi calitatea serviciilor medicale de sănătate care nu au fost preluate de legislaţia română, susţine preşedintele CMR.

În 2009, numărul reclamaţiilor pentru malpraxis a fost mai mic decât în 2008, asta şi pentru faptul că s-a înţeles care sunt atribuţiile CMR, a subliniat preşedintele Colegiului, adăugând că CMR se ocupă doar de încălcarea ideologiei profesionale.

Cât priveşte modul în care societăţile de asigurări înţeleg să facă contractele, el consideră că şi aici este o problemă, pentru că nu acoperă daunele morale. În acest sens, Colegiul a iniţiat un proiect de lege prin care societăţile de asigurări să îşi regândească modul de redactare a contractului.

Preşedintele CMR opinează că poliţa trebuie să fie efectivă şi nu numai o hârtie pe care o solicită legea. 'Cea mai mare sancţiune pe care o poate da CMR este ridicarea dreptului de liberă practică şi acest lucru s-a făcut în trei cazuri', a menţionat preşedintele CMR.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Vasile Astărăstoae, confirmat în funcţia de rector al UMF 'Gr.T.Popa' Prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae a fost confirmat în funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' din Iaşi, de ministrul Educaţiei, Cătălin Ovidiu Baba.
V. Astărăstoae: Mă bucur că dosarul în care sunt acuzat a fost trimis în instanţă pentru că se va constata nevinovăţia mea Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi (UMF Iaşi), Vasile Astărăstoae, spune că trimiterea dosarului UMF în faţa instanţei va demonstra nevinovăţia sa în faţa acuzaţiilor care i se aduc.
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, Vasile Astărăstoae, trimis în judecată de procurorii DNA Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi au dispus trimiterea în judecată a rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi (UMF Iaşi), Vasile Astărăstoae, manager de proiect şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procedurii de achiziţie a platformei...
Cluj: Proiect finanţat din fonduri europene menit să asigure noi standarde de calitate în învăţământul medical Proiectul intitulat "Standardele de calitate şi indicatori de performanţă specifici pentru învăţământul superior din domeniul sănătăţii" lansat, luni, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca vizează crearea unui cadru comun, în privinţa indicatorilor de calitate...
ANI: Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, şi-a acordat ilegal contracte de 200.000 lei Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul în vederea cercetării rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr. T. Popa' din Iaşi, Vasile Astărăstoae, pentru conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce acesta şi-a atribuit lui şi fiicei sale contracte...
Iaşi: Astărăstoae, un nou mandat la conducerea UMF Iaşi Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iaşi a fost reales în funcţie, în urma unui scrutin care s-a desfăşurat pe tot parcursul zilei de vineri.