Cele mai citite
 


Dreptul la şanse egale - un proiect pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală
vineri, 27 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Mai mult de 100 de persoane adulte cu probleme de sănătate mintală au beneficiat deja de servicii de consiliere socială, psihologică, psihiatrică şi juridică gratuită în cadrul proiectului ''Dreptul la şanse egale'' pe care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 6 şi Fundaţia Estuar o derulează în perioada noiembrie 2008 - noiembrie 2009.
Potrivit reprezentanţilor DGASPC, obiectivul general al proiectului l-a reprezentat crearea unui serviciu social complex de integrare în comunitate a adulţilor cu probleme de sănătate mintală, crearea unor locuri de muncă protejate, limitarea tendinţei pentru spitalizarea îndelungată din motive sociale, susţinerea unei vieţi independente în cadrul comunităţii.

Totodată, au spus aceştia, proiectul i-a încurajat pe beneficiari să se concentreze asupra vieţii reale, oferindu-le oportunitatea să-şi apere drepturile şi să-şi susţină nevoile, prin dezvoltarea aptitudinilor de comunicare şi auto-reprezentare socială.

Totuşi, iniţiatorii proiectului au menţionat, în cadrul discuţiilor, lipsa cunoştinţelor angajatorilor în ceea ce priveşte beneficiile în cazul încadrării persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

''Potrivit reglementărilor în vigoare, angajatorii cu peste 50 de salariaţi plătesc o sumă lunară la bugetul de stat care se alocă ulterior bugetelor altor instituţii pentru susţinerea persoanelor cu dizabilităţi. Ceea ce foarte multă lume nu ştie este faptul că, având doi angajaţi cu dizabilităţi, instituţia nu ar mai trebui să plătească aceste sume şi, mai mult, angajarea persoanelor cu dizabilităţi este susţinută de stat. 70% din salariul unei astfel de persoane provine de la bugetul de stat. Mai mult unităţile care au un număr mai mare de persoane cu dizabilităţi angajate (30% din totalul angajaţilor) pot obţine statut de unităţi protejate ceea ce duce la facilităţi pentru instituţie privind impozitele, taxele şi chiar licitaţiile'', au explicat iniţitorii proiect ului.

Pe de altă parte, reprezentanţii DGASPC au spus că iniţiativa va continua, iar sustenabilitatea financiară pentru continuarea activităţilor, după încheierea proiectului, va fi asigurată de Consiliul Local al Sectorului 6, prin intermediul autorităţii, din fondurile proprii, pentru o perioadă de trei ani.

Proiectul ''Dreptul la Şanse Egale'' a avut un buget peste 160.000.000 de euro din care 143.000.000 reprezintă finanţarea prin proiectul Phare - Coeziune Economică şi Socială, Servicii Sociale - şi peste 16.000 de euro de la bugetul local al Sectorului 6.

La nivelul Sectorului 6, dintr-un total de 11.032 de persoane cu handicap, 3.235 au probleme mintale şi neuropsihice. Raportat la anii 2007 - 2009, numărul persoanelor cu handicap psihic din Sectorul 6 a crescut de la 1.630 de persoane la 2.018, în timp ce numărul persoanelor cu handicap mental a rămas aproximativ la fel - 1.274 de persoane în 2007 şi 1.1217 în 2009.

Evenimentul a fost însoţit de organizarea unei expoziţii de fotografie şi a unui vernisaj cu obiecte artistice create de beneficiarii proiectului.

La conferinţă au participat specialiştii din cadrul proiectului - psihologi, psihiatri, asistenţi sociali, voluntari, dr. Cristian Andrei, preşedinte al Fundaţiei Estuar, reprezentanţi ai DGASPC Sector 6, persoane care au beneficiat de serviciile oferite pe parcursul a 13 luni de proiect.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vaslui: Locuinţe protejate pentru persoane cu dizabilităţi, construite în judeţ printr-un proiect finanţat de ANPD Şase locuinţe protejate pentru persoane cu dizabilităţi vor fi construite în perioada următoare, în judeţul Vaslui, în cadrul unui proiect finanţat de Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Dizabilităţi (ANPD). Potrivit directorului general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului...
Complex multifuncţional pentru persoane cu dizabilităţi Un nou Complex Social de Servicii, care vine în întâmpinarea nevoilor persoanelor cu handicap şi vârstnicilor din Sectorul 1, prin oferirea de servicii de recuperare şi de petrecere a timpului liber a fost inaugurat, marţi, de primarul, Andrei Chiliman.
Mehedinţi: Proiect de modernizare a infrastructurii sociale destinate copiilor cu dizabilităţi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mehedinţi a demarat proiectul 'Construire şi dotare Centru de zi pentru copilul cu autism - P+E, reabilitare şi modernizare Centru de plasament pentru copilul cu dizabilităţi, Drobeta-Turnu-Severin', a declarat marţi, pentru AGERPRES...
Comunicat al Primăriei Sectorului 2 Ambulanţa Socială a Primăriei Sectorului 2 intervine în cazul unui bărbat de 350 de kg
Brăila: Şcoală pentru părinţii care au copii cu probleme de sănătate mintală 'Şcoală pentru părinţi' este titlul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană cu peste 67.000 de euro şi care s-a derulat, pe parcursul a 11 luni, la Brăila, vizând oferirea de sfaturi practice părinţilor care au copii cu probleme de sănătate mintală.
Mehedinţi: Proiect româno-italian în domeniul terapiei ocupaţionale pentru persoanele vârstnice instituţionalizate Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mehedinţi va colabora cu Federaţia Naţională a Pensionarilor - CISL Lombardia din Italia pentru promovarea unui proiect pentru persoanele vârstnice instituţionalizate în judeţ.