Cele mai citite
 


Studiu privind problemele de sănătate mintală a oamenilor străzii
vineri, 27 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Depresia, Minte sanatoasa
 

Persoanele adulte fără adăpost cu probleme psihice fie ajung în stradă din cauza problemelor de sănătate, fie se îmbolnăvesc din cauza vieţii în stradă, relevă un studiu efectuat Samusocial România, în perioada decembrie 2008 - noiembrie 2009, pe un eşantion de o sută de persoane adulte fără adăpost, cu vârste între 19 şi 71 de ani.

56% dintre cei care ajung în stradă din cauza problemelor psihice consumă alcool şi suferă de boli precum schizofrenie, tulburări de personalitate cu diferite grade de retard.


Schizofrenia este prezentă la 16% dintre oamenii străzii, iar cea mai frecventă formă de schizofrenie este cea paranoidă - 9%. Cei cu tulburări de personalitate - 20% au un mare potenţial agresiv, iar cei cu retard mental reprezintă 13% dintre oamenii străzii.


Cei care se îmbolnăvesc din cauza vieţii în stradă reprezintă 27% şi suferă de diferite forme de depresie, tulburări anxioase, insomnie şi alcoolism.Cea mai frecventă formă de depresie este cea reactivă (16%)
Există şi pacienţi la care nu se pot preciza cauzele care au condus la lipsa adăpostului, iar aceştia - 9% suferă de demenţă.


'Aceste persoane sunt de două ori stigmatizate, o dată că sunt oameni ai străzii şi a doua oară pentru că suferă de o afecţiune mentală', a subliniat coordonatoarea proiectului, Elena Adam.


Cei de la Samusocial România propun printre altele dezvoltarea unui serviciu comunitar complex, de integrare a adulţilor cu probleme de sănătate mintală centrat pe nevoile acestora, advocacy pentru aceste persoane, pentru schimbarea atitudinii şi mentalităţii faţă de cei care nu au adăpost.


De asemenea, reprezentanţii Samusocial România consideră importantă dezvoltarea parteneriatului şi cooperării cu instituţiile guvernamentale.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Samusocial din România oferă asistenţă socială şi medicală de urgenţă pentru aproximativ 5.000 de oameni ai străzii Samusocial din România oferă asistenţă socială şi medicală de urgenţă pentru aproximativ 5.000 de oameni ai străzii din Capitală, a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al asociaţiei, Sabina Nicolae.
O depresie cronică poate reprezenta un semn ce anunţă demenţa (studiu) Persoanele în vârstă de peste 54 de ani care suferă de forme cronice de depresie, care se agravează progresiv, se confruntă cu un risc crescut de îmbolnăvire de demenţă, conform unui studiu publicat sâmbătă în revista de specialitate The Lancet Psychiatry, care sugerează că această evoluţie a depresiei...
O treime dintre europeni suferă de probleme psihice Peste o treime /38,2 la sută/ dintre locuitorii Uniunii Europene suferă de boli mintale sau de afecţiuni neurologice, mergând de la insomnie până la demenţă, potrivit unui studiu publicat de asociaţia ştiinţifică paneuropeană European College of Neuropsychopharmacology /ECNP/, citat marţi de AFP şi AP...
Activitatea intelectuală, combaterea depresiei şi a diabetului duc la scăderea numărului de cazuri de demenţă Dezvoltarea şi întărirea capacităţilor intelectuale, combaterea depresiei, prevenirea şi tratarea diabetului sunt măsurile cele mai potrivite pentru scăderea numărului cazurilor de demenţă apărute la pesoanele de peste 65 de ani, arată un studiu, menţionat de AFP.
Primul parteneriat din România în domeniul sănătății pentru tratamentul dependenței de alcool Sâmbătă, 1 martie 2014, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor de sănătate, lideri de opinie, precum și reprezentanți ai sectorului privat și ai sectorului neguvernamental, s-au reunit pentru semnarea oficială a ”Cartei Albe pentru Dependența de Alcool din România – probleme, provocări...
Analiza serviciilor de sănătate mintală a copiilor din Romania, studiu lansat de organizaţia 'Salvaţi Copiii' Studiul 'Analiza serviciilor de sănătate mintală a copiilor din Romania' va fi lansat, joi, de Organizaţia 'Salvaţi Copiii', se arată într-un comunicat transmis, marţi, AGERPRES.