Cele mai citite
 


Petru Crăciun: În 2010 am putea asista la o implozie în sănătate
vineri, 27 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Criza generală a reuşit să acutizeze serios problemele cronice cu care se confruntă deja sistemul sanitar românesc, apreciază experţii Cegedim.
Petru Crăciun, managerul companiei, susţine că dacă nu se vor lua măsuri este posibil să asistăm la o implozie a sistemului.
România are cheltuieli pentru sănătate în 2008 de 473 dolari pe cap de locuitor, mai mici decât toate ţările membre UE, fiind pe ultimul loc în UE şi pe unul dintre ultimele locuri în Europa, depăşind doar Ucraina şi Belarus.
România alocă pentru sănătate circa 3% din PIB, mai puţin decât toate ţările membre UE - media vest-europeană fiind de 7,4% - şi mai mult doar decât Estonia şi Rusia.
În ceea ce priveşte cheltuielile totale cu medicamente pe cap de locuitor, acestea au fost de 108 euro în 2008, ţara noastră fiind pe locul 29 din 33 de state.
Potrivit lui Petru Crăciun, ar putea ieşi de pe piaţa românească 1.500 de medicamente dintr-un total de 5.200 sau în 2010 s-ar putea găsi în cantităţi insuficiente. El a adăugat că decizia de a amâna plata medicamentelor compensate şi gratuite ar putea mări de trei-cinci ori numărul farmaciilor închise în trimestrul patru faţă de trei, când au fost închise 42 de farmacii.
Ritmul de scădere al farmaciilor din Moldova, unde mai sunt 1.153 de unităţi, adică o farmacie la 4.130 locuitori, este cu mult mai mare ca în Bucureşti şi Ilfov, unde sunt 872 de farmacii, adică una la 2.530 de locuitori, a exemplificat Crăciun.
Petru Crăciun s-a referit şi la situaţia dramatică privitoare la numărul de medici la 100.000 de locuitori, care în România este sub jumătate din media europeană iar la unele specialităţi, precum anestezia, terapia intensivă şi psihiatria, la o treime din media europeană.
În opinia managerului Cegedim, 'statul îşi etalează neputinţa de a rezolva problemele cu care se confruntă în sistemul medical, având, practic, două probleme majore, una de informaţie şi alta de management'.
Crăciun susţine că trebuie asigurate baza şi cuantumul asigurărilor sociale, trebuie alocat mai mult din PIB şi trebuie introduse asigurările private. Este necesar, de asemenea, ca România să aibă o strategie pentru domeniul sănătăţii, o finanţare corespunzătoare iar politicul să-şi asume responsabilitatea, consideră Petru Crăciun.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Petre Crăciun (CEGEDIM): Piaţa farmaceutică românească este deja în criză Piaţa farmaceutică românească este deja în criză, comparativ cu anii trecuţi, scăderea înregistrându-se la antibiotice, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Petre Crăciun, director CEGEDIM.
România - cele mai mici cheltuieli pentru sănătate din ţările membre UE Bucureşti, 30 dec /Agerpres/ - România a înregistrat în 2008 cheltuieli pentru sănătate de 473 de dolari/per capita, mai mici decât în oricare alt stat membru UE, fiind pe ultimul loc în Uniune şi pe unul din ultimele locuri în Europa. România alocă pentru sănătate circa 3% din PIB, mai puţin decât toate...
Mircea Geoană: Este nevoie de o adevărată revoluţie în sistemul de sănătate din România Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, spune că în cazul în care nu se găseşte ''un tratament rapid, serios şi durabil'' la criza din sistemul sanitar românesc, aceasta riscă să se transforme în una dintre ''cele mai complicate crize de natură socială, economică şi poate chiar politică pe care a traversat-o...
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
SAR: În România, sectorul sănătate este finanţat sub media europeană Sectorul sănătate este finanţat în România sub media europeană, dar nu totdeauna banii disponibili sunt cheltuiţi cu folos, este una dintre concluziile raportului Societăţii Academice din România (SAR), prezentat vineri la dezbaterea 'Criză şi reformă în sistemul de sănătate'.