Cele mai citite
 


Cluj: Ambulanţă ultramodernă la SMURD pentru nou-născuţii aflaţi în stare critică
duminică, 29 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj a intrat, vineri, în posesia unei ambulanţe de terapie intensivă ultradotată, care va ajuta echipajele Serviciului Medical de Resuscitare şi Descarcerare (SMURD) şi pe cel judeţean de Ambulanţă să intervină pentru a asigura supravieţuirea nou-născuţilor aflaţi în stare critică.
Prezent la evenimentul de la ISU Cluj, subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a arătat că proiectul dotării cu aceste ambulanţe de tip special a plecat de la ideea că în timpul transferului de la spitale la centrele regionale sau la maternităţi nou-născuţii au nevoie de condiţii cu totul diferite de cele ale unui adult.
''Până acum, în ţară au funcţionat trei maşini de acest tip, la Bucureşti, Târgu-Mureş şi Iaşi, şi care au fost dotate printr-un program de colaborare încheiat între Guvernele României şi Elveţiei, în anii 2002-2003. În 2009, pe lângă înlocuirea celor folosite până acum şi uzate moral, proiectul Ministerului Sănătăţii a avut în vedere dotarea cu opt maşini de salvare, trei care le înlocuiesc pe cele veci, plus cinci noi. Ele sunt distribuite la Bucureşti - una la Spitalul ''Emilia Irza'', şi una în structura SMURD -, Timişoara, Constanţa, Iaşi, Craiova şi Cluj-Napoca. În fiecare oraş, maşinile vor funcţiona în colaborare cu colegii de la neonatologie'', a arătat Raed Arafat.
Totodată, oficialul Ministerului Sănătăţii a explicat că ''nu este vorba de ambulanţe obişnuite, ele fiind dotate cu un incubator special, pentru transportul copilului aflat în stare critică, dar şi cu toate aparatele de terapie intensivă necesare, plus o masă medicală de resuscitare, pentru cazul în care starea copilului s-ar agrava''.
Una dintre cele opt ambulanţe de terapie intensivă pentru nou-născuţi introduse, începând de astăzi, în sistemul medical de urgenţă, şi care va rămâne la SMURD Cluj, a fost prezentată jurnaliştilor, în toate detaliile, de secretarul de stat Raed Arafat. El a precizat că o astfel de ambulanţă costă 170.000 de euro, iar fondurile pentru achiziţie au fost alocate de Ministerul Sănătăţii.
''Maşinile sunt mai lungi decât cele obişnuite şi au sisteme de încălzire speciale, inclusiv pentru hrana şi lichidele care se administrează copilului. În 15 decembrie se vor mai primi încă trei maşini de acest fel. Mai este o parte a proiectului, extrem de importantă, care se referă la două incubatoare special făcute pentru cele două elicoptere SMURD din ţară, de la Bucureşti şi Târgu-Mureş, astfel încât transferul nou-născuţilor să se facă cu echipamente profesioniste'', a mai spus subsecretarul de stat.
La rândul lor, prefectul Florin Stamatian şi inspectorul şef al ISU Cluj, colonelul Vasile Şomlea, au evidenţiat, cu acest prilej, importanţa deosebită pe care o au proiectele de dotare ultramodernă din sistemul medical.
''Ceea ce aveţi în faţa dumneavoastră este aur, pentru că aducerea unui copil într-o unitate spitalicească în starea în care poate fi salvat şi în condiţii de siguranţă înseamnă o mare economie de forţă umană şi materială şi un punct câştigat în favoarea vieţii'', a explicat prefectul Florin Stamatian.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raed Arafat: Este necesar un plan pe termen lung în domeniul radioterapiei (interviu) Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre proiectele în domeniul urgenţei, dar şi despre tratamentul prin radioterapie în cazul pacienţilor cu cancer. El precizează că sunt o serie de aparate a căror sursă nucleară s-a terminat şi trebuie...
Ambulanţă de peste 150.000 de euro operaţionalizată la Suceava Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, urmează să participe marţi, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, la operaţionalizarea ambulanţei SMURD de terapie intensivă mobilă tip C, a declarat luni purtătorul de cuvânt al ISU, Alin Găleată.
Ambulanţă de terapie intensivă, operaţionalizată la Botoşani O ambulanţă de terapie intensivă de tip C din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Botoşani a devenit operaţională începând de marţi. Autospeciala SMURD a intrat în exploatare în cadrul unei ceremonii la care a participat şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed...
Raed Arafat: Avem un plan integrat cu MAI pentru finala Europa League Există un plan integrat împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi Inspectoratul General pentru Aviaţie, Ambulanţă şi SMURD pentru a asigura asistenţa medicală la finala Europa League, a declarat luni pentru AGERPRES subsecretarul de stat în...
Vaslui: Ambulanţă SMURD nefolosită din lipsă de cadre medicale, va deveni operaţională O ambulanţă de Terapie Intensivă Mobilă, care se află în dotarea SMURD Vaslui din luna octombrie a anului trecut, dar nu a putut fi folosită din lipsă de cadre medicale, va deveni operaţională de săptămâna viitoare, a anunţat, luni, la Vaslui, Raed Arafat. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a...
STRÃIN, IUBESC ROMÂNIA/ Raed Arafat: România este ţara unde sunt acasă A conceput şi introdus în România un sistem inovator de intervenţii în situaţii de urgenţă, dat astăzi ca exemplu în alte ţări şi utilizat ca studiu de caz de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Toate acestea pornind la drum cu o maşină cumpărată la mâna a doua echipată cu girofaruri, pentru...