Cele mai citite
 


Specialiştii: Sănătatea mintală - o problemă de sănătate publică
duminică, 29 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Sănătatea mintala este o problemă de sănătate publică, în condiţiile în care o treime dintre persoane sufera de-a lungul vieţii de o tulburare mintala. Cu toate acestea, sectorul sănătăţii mintale este unul subfinanţat în ţara noastră, atrag atenţia specialiştii.

'Sănătatea mintală primeşte la noi în ţară o finanţarea sub 2%, în timp ce în majoritatea ţărilor europene se situează la 8-10 %. O alta problemă este cea a personalului insuficient. La noi în ţară, în sistemul de sănătate mintală lucrează 5.700 de profesionişti - psihiatri, psihologi sau asistente, în timp ce în ţări europene precum Olanda, la o populaţie de 11 milioane de oameni există 48.000 de profesionişti în sănătate mintală', a precizat psihoterapeutul Mugur Ciumăgeanu cu prilejul unui curs de pregătire pentru ziarişti.
Sănătatea mintală este un capitol despre care oamenii cunosc prea puţine, iar de multe ori informaţiile sunt eronate. De aceea, este foarte importantă activitatea de lobby şi advocacy susţin specialiştii din domeniu.
O acţiune de lobby pentru sănătatea mintală este site-ul www.dialogsanatatemintala.ro, unde persoanele interesate pot obţine informaţii cât mai complete şi corecte despre problemele de sănătate mintală. Acest site are ca scop informarea cât mai corectă a celor interesaţi în privinţa afecţiunilor şi cauzelor acestor probleme, astfel încât să fie eliminate prejudecăţile şi stigmatizarea socială a persoanelor cu probleme de sănătate mintală.
'Există o prevedere legală privind existenţa conceptului de reprezentant personal-advocacy, care se referă la susţinerea unei persoane sau a unui grup de persoane afectate de o problemă de sănătate mintală, cu scopul de a beneficia de cel mai bun tratament/îngrijire sau de a i se respecta drepturile. Despre acest capitol se ştie prea puţin în ţara noastră, cu atât mai mult cu cât legea nu este foarte clară în acest sens. În alte ţări, conceptul se respectă şi se pune în practică în mod eficient', a spus dr.Mugur Ciumăgean.
Asociaţia Română de Psihiatrie Comunitară, cu sprijinul Bristol Myers Squibb, a lansat vineri site-ulwww.dialogsanatatemintala.ro în cadrul unui curs pentru jurnalişti 'Cum să scriem despre bolile mintale'.
Site-ul este împărţit în două categorii: una dedicată medicilor, iar cealaltă pacienţilor.
Ambele categorii au articole despre trei boli: sindromul depresiv major, tulburarea bipolară şi schizofrenia.
În urma întâlnirii, au fost desprinse câteva concluzii între acestea fiind cea conform căreia pacienţii trebuie încurajaţi să înceapă şi să continue să-şi ia medicaţia, pentru orice problemă apărută, şi să meargă la medic.
O altă concluzie vizează efectele secundare ale medicamentelor, care pot fi controlate, iar pacienţii nu trebuie să întrerupă medicaţia dacă apar efecte nedorite, ci să se prezinte imediat la medic.
Medicul le va da cea mai bună soluţie (modificarea dozei, schimbarea medicaţiei etc).
'Pe acest site veţi găsi materiale de specialitate, informaţii medicale adresate pacienţilor, articole preluate din reviste prestigioase, link-uri utile: asociaţiile medicale din domeniu, furnizorii de servicii sociale, casele de asigurări etc, dar, mai ales, veţi descoperi un spaţiu liber de constrângeri în care vom putea comunica orice experienţă pentru a putea găsi soluţii împreună' a declarat dr. Radu Teodorescu, preşedintele Asociaţiei Române de Psihiatrie Comunitară.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dîncu, despre redresarea în sistemul de sănătate: Sunt proiecte în lucru; o să le aprobăm în Guvern cu maximă viteză Guvernul va încerca în şedinţa de săptămâna viitoare să aducă modificări rapide la ceea ce nu funcţionează în sistemul de sănătate, a anunţat joi vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Grup de lucru privind corupţia în sistemul de sănătate, organizat de DNA la Bucureşti "Corupţia în sistemul de sănătate - prevenire şi investigare. Experienţă, bune practici şi provocări" este tema pe care o vor dezbate, luni şi marţi, la Bucureşti, într-un grup de lucru, reprezentanţi ai autorităţilor anticorupţie şi poliţieneşti din nouă ţări şi de la Comisia Europeană, evenimentul...
Cristian Buşoi: Sistemul de sănătate din România se află pe ultimele locuri din UE la aproape toate criteriile Europarlamentarul Cristian Buşoi susţine că sistemul de sănătate din România se află pe ultimele locuri din UE la aproape toate criteriile, iar cea mai pregnantă problemă dezbătută la nivel european este cea a respectării drepturilor pacienţilor români.
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Sănătate pentru ţările sărace:Proiect al organizaţiilor neguvernamentale din opt ţări europene, printre care şi România Organizaţii ale societăţii civile din opt ţări membre ale UE - România, Italia, Polonia, Marea Britanie, Belgia, Spania, Germania şi Olanda - au demarat un proiect finanţat de Uniunea Europeană ce are drept scop să contribuie la asigurarea unei prezenţe durabile şi unui personal medical adecvat la nivel...
VIRUSUL ZIKA Mai multe ţări europene au semnalat prezenţa virusului Virusul Zika, transmis de ţânţari şi care afectează din 2015 continentul american, a fost semnalat în câteva ţări europene, la persoane revenite din America Latină, au anunţat autorităţile sanitare din ţările respective. În prezent, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în 21 dintre cele...